Στις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για το νομό μας η μείωση των εισακτέων στα δημόσια Πανεπιστήμια, εστίασε ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα Α.Ε.Ι.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι εισακτέοι θα μειωθούν κατά πολύ, με αποτέλεσμα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας μοιραία να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Ότι προσπάθησαν, λοιπόν, να υλοποιήσουν το 2013 με το «Σχέδιο Αθηνά», ετοιμάζονται τώρα να το ολοκληρώσουν.
Περιγράφοντας αναλυτικά τους σκοπούς του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής τόνισε την επιδιωκόμενη απαξίωση των δημόσιων Πανεπιστημίων από την πλευρά της κυβέρνησης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο νομός μας θα βγει πολλαπλά χαμένος, καθώς η θέση του στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας θα είναι επισφαλής.
«Με την απόφαση σας για περικοπές εισακτέων στις σχολές, οι μαθητές των πιο χαμηλών κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων δύσκολα θα περάσουν τις πόρτες των Πανεπιστημίων.
Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς, αρκετά τμήματα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών συνεπειών της ισοπεδωτικής πολιτικής σας είναι η Ηλεία.
Το νομοσχέδιο σας αποτελεί ταφόπλακα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό μου. Έχετε πάρει την απόφαση να εξαφανίσετε την Ηλεία και άλλους νομούς από τον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Το προσπαθήσατε με το σχέδιο Αθηνά το 2013. Το επιδιώκετε ξανά.
Με το νόμο Γαβρόγλου το 2019, η Ηλεία απέκτησε για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα. Το Τμήμα Μουσειολογίας και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Πύργο, και το Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα.
Σε μια προσπάθεια άμεσης «επίδειξης ισχύος», το Υπουργείο προχώρησε, χωρίς επαρκή αιτιολογία, στην αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Βέβαια, δε σταμάτησε σε αυτό.
Για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, η λειτουργία του τμήματος Μουσειολογίας ναρκοθετείται συνεχώς, με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, σε διοικητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Αντί να δώσετε λύση, όπως οφείλετε, στο κορυφαίο ζήτημα της βιωσιμότητας του τμήματος, για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή του λειτουργία, το έχετε θέσει στο περιθώριο.
Τώρα, με το σημερινό νομοσχέδιο και τη μείωση των εισακτέων, το τμήμα αυτό και δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα θα κλείσουν.
Παράλληλα, ανοίγετε την «πελατεία» για τα κολέγια. Για τα ιδιωτικά κολέγια δεν προβλέπετε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εκεί, το μόνο κριτήριο είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός.
Όσοι μαθητές δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα ή όσοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το όνειρο για σπουδές και να κάνουν οικονομικές θυσίες, θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά κολλέγια και θα λάβουν ένα πτυχίο, δήθεν ισότιμο με αυτό των δημόσιων Α.Ε.Ι.
Επομένως, με χιλιάδες μόρια δε θα περνά ο μαθητής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Με χιλιάδες ευρώ, όμως, θα παίρνει πτυχίο από το ιδιωτικό κολλέγιο.
Επιδιώκετε, λοιπόν, να υπονομεύσετε τα δημόσια Πανεπιστήμια.
Για άλλη μια φορά δείχνετε τις επιθετικές διαθέσεις σας απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση, στη νεολαία, στους οικονομικά ασθενέστερους και στην κοινωνία συνολικά».
Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, και ότι θα καταργηθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Προοδευτικές δυνάμεις αναλάβουν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.
(Δελτίο Τύπου)