Πολιτικά

«Απαράδεκτες πρακτικές στο Κοινοβούλιο»: Με τον Πρόεδρο της Βουλής συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

«Απαράδεκτες πρακτικές στο Κοινοβούλιο»: Με τον Πρόεδρο της Βουλής συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Τις σοβαρές ανησυχίες του για τα ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρόεδρο της Βουλής με τον οποίο είχαν 45λεπτη συνάντηση στο γραφείο του - «Το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης» τόνιζε σε επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιανόητο και κορυφαίο θέμα» την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μείζον ζήτημα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας», παρότι το σχετικό αίτημα το έχει καταθέσει από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ακόμα το θέμα των ονομαστικών ψηφοφοριών, επαναφέροντας τη πρόταση του να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι βουλευτές να ψηφίζουν ηλεκτρονικά και όχι να γίνεται με επιστολικές ψήφους οι οποίες στέλνονται στις γραμματείες των κομμάτων.

Τι ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στην επιστολή του

Είχε προηγηθεί η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής από τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συναντηθούν την Τετάρτη, έτσι ώστε να του εκθέσει εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις του για ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκθέτει αναλυτικά στην επιστολή του συγκεκριμένα ποιες διαδικασίες θεωρεί κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ως κορυφαίο κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς την «απαράδεκτη απόφαση» του ίδιου του Προέδρου της Βουλής να μην ορίσει ημέρα συζήτησης του αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ' αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενδεικτικά:

Το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και μάλιστα σε καίριας σημασίας ζητήματα

Την τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει

Οι βουλευτές πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών

Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε συγκεκριμένα:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των γενικότερων έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, συμφωνήσαμε όλοι μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διεξαχθεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Αποδεχθήκαμε έτσι, εξ ανάγκης, οι συζητήσεις να διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό βουλευτών, καθώς και οι ψηφοφορίες να διεξάγονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι βουλευτές εξουσιοδοτούν για τη ψήφο τους τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτές οι αναγκαστικές παραχωρήσεις ωστόσο, ήδη οριακές για τη κοινοβουλευτική λειτουργία, δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί συνειδητά να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και αναφέρομαι στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και μάλιστα σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως επί παραδείγματι η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΑΕΙ με αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης.

Αναφέρομαι επίσης στη τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει με την επιλογή της διαδικασίας των ανακοινώσεων προς το σώμα.

Αναφέρομαι τέλος, στο γεγονός ότι οι βουλευτές πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών, προφανώς επ αφορμή και όχι εξ αιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξαναγκαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως και πολλές φορές χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των γραφείων τους.
Κορυφαίο όμως κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ήταν η απαράδεκτη απόφασή σας να μην ορίσετε ημέρα συζήτησης του από 23 Δεκεμβρίου αιτήματός μου, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενόψει της θεσμικής σας υποχρέωσης να διασφαλίζετε την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής, ευελπιστώ ότι και ο ίδιος κατανοείτε ότι το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να γίνει ακορντεόν και δε μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών, ζητώ να σας συναντήσω την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, στο γραφείο σας στη Βουλή, προκειμένου να σας εκθέσω εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις μου για τα προαναφερθέντα ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

Πηγή: Left.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα