Η υγειονομική και οικονομική κρίση έχει αφήσει το αρνητικό της αποτύπωμα στο σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας. Μεταξύ άλλων και οι Πολιτιστικοί – Λαογραφικοί – Μορφωτικοί Σύλλογοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς η πανδημία έχει αδρανοποιήσει τη λειτουργία τους. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για την αντιμετώπισή της, έχουν οδηγήσει σε αναστολή οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα για λόγους δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα οι σύλλογοι αυτοί να έχουν πληγεί σημαντικά σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Ακυρώσεις εκδηλώσεων, εκδρομών, φεστιβάλ, μουσικών σχημάτων, θεατρικών τμημάτων κ.α., έχουν ως αποτέλεσμα να στερούνται οι σύλλογοι σημαντικά έσοδα, με τα οποία στήριζαν τη λειτουργία τους. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αν κάποιος σύλλογος είχε προκαταβάλει ή προπληρώσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις, καθώς στην περίπτωση αυτή η ζημία είναι μεγαλύτερη.
Δυστυχώς, οι σύλλογοι εδώ και ένα σχεδόν χρόνο βρίσκονται σε αδράνεια, με τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά έξοδα, όμως, να συνεχίζουν να τρέχουν. Καλούνται, λοιπόν, με μηδενικά έσοδα να διευθετήσουν ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κοινόχρηστα και λοιπά λειτουργικά έξοδα.
Αυτή η αδράνεια των συλλόγων πλήττει έντονα και τους χοροδιδασκάλους και τους μουσικοδιδασκάλους, οι οποίοι αμείβονται από τους συλλόγους και δεν μπόρεσαν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι λαϊκοί μουσικοί, οι οποίοι βασίζουν σε μεγάλο βαθμό το εισόδημά τους στη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι.
Αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο και το έργο που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες οι Πολιτιστικοί – Λαογραφικοί – Μορφωτικοί Σύλλογοι, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, καλώντας τους να παρέμβουν, ώστε να λάβουν οι σύλλογοι επαρκή αποζημίωση για τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά τους έξοδα κατά τους μήνες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, αλλά και να ενισχυθούν έμπρακτα οικονομικά διασφαλίζοντας τη λειτουργική τους επιβίωση.
Επίσης, τους ζητάμε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στήριξης των χοροδιδασκάλων και μουσικοδιδασκάλων που δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά και των λαϊκών μουσικών που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και βιοπορίζονται κατά βάση από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι.
Παράλληλα, τους καλούμε να απαντήσουν αν υπάρχει στους σχεδιασμούς των Υπουργείων η πρόθεση δημιουργίας ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, που να καλύπτει με τη μορφή της τακτικής επιχορήγησης μέρος ή το σύνολο των λειτουργικών εξόδων των συλλόγων.
Οι σύλλογοι συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης, της παράδοσης και της λαϊκής μας τέχνης. Το πολιτιστικό τους έργο πρέπει να συνεχιστεί. Χρειάζονται έμπρακτη στήριξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αν δεν ενταχθούν άμεσα στα μέτρα οικονομικής στήριξης, απειλούνται ακόμα και με διάλυση και οι εργαζόμενοι-συνεργαζόμενοί τους θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
(Δελτίο Τύπου)