Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ψήφος του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, κατά των αμβλώσεων. Ο ίδιος απάντησε ότι εκτός από το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, θα πρέπει να προστατευθεί και το δικαίωμα του παιδιού στη ζωή, από τη στιγμή της σύλληψης. Προσπαθώντας να εξηγήσει τη στάση του, σημείωσε ακόμη: «Αν η μάνα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος, θα με σκότωνε ή όχι;»
Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ενέκρινε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναφέρει πως η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού «πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης».
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, η ΝΔ πήρε σαφείς αποστάσεις από τον ευρωβουλευτή της Στέλιο Κυμπουρόπουλο και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
«Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον Πρόεδρό του» αναφέρει η Πειραιώς.
«Αν η μάνα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος, θα με σκότωνε ή όχι;»
Ο ίδιος, μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε πως η τροπολογία δεν αφορά το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, αλλά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης.
«Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους. Σε παρόμοια ψηφίσματα για την άμβλωση στο παρελθόν έχω ψηφίσει υπέρ, γιατί σέβομαι και αναγνωρίζω αυτό το δικαίωμα, όταν μάλιστα η γυναίκα δεν έχει δώσει την έγκρισή της για να γίνει κάτι τέτοιο», αναφέρει ο κ. Κυμπουρόπουλος εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση μου, την διαστρέβλωσε και επιχείρησε να την εκμεταλλευτεί κατηγορώντας εμένα για ρατσισμό. Αν είναι δυνατόν! Έχω αποδείξει στο παρελθόν με τη στάση και τις δράσεις μου πόσο στηρίζω τις γυναίκες.Ήταν ένα ψήφισμα για τα δικαιώματα του παιδιού, για το δικαίωμα στη ζωή, αυτό ψηφίζαμε, όχι το δικαίωμα στην άμβλωση», είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν δίστασε να αναφερθεί και στον εαυτό του, λέγοντας: «Αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος, θα με σκότωνε ή όχι; Η συζήτηση είναι μεγάλη και θα ήθελα πολύ να ανοίξει. Ναι, υπάρχει το δικαίωμα στην άμβλωση και δεν είμαι κατά. Αλλά, υπάρχει και το δικαίωμα του κάθε παιδιού στη ζωή», είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν και από την πλευρά του κόμματός του και την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής τόνισε πως η αντίδραση του κόσμου είναι λογική, αλλά η απόφασή του έχει διαστρεβλωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, αν και ο ίδιος έδωσε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις, τελικά δεν τον υποστήριξε.
Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 17:53
Τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο δήμος Πύργου και τις προσπάθειες που προσανατολίζεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ, παρουσίασε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ Στέλιο Κυμπουρόπουλο κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του κ Δημήτρη Μεσσαλά, των Αντιδημάρχων κ Δημήτρη Τζουανόπουλου και Θεόδωρου Κόρδα, των Προέδρων του ΕΒΕ-Λιμενικού Ταμείου κ Κώστα Νικολούτσου και του Σωματείου Παρπαληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας κ. Γιώργου Παπανικολόπουλου, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου καθώς και του Υπεύθυνου του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Ηλίανθος» κ Γιάννη Κολοβού.
Ο κ. Στάθης Καννής επεσήμανε πως στις προτεραιότητες του Δήμου θα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα Άτομα με Αναπηρία στην πόλη μας.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στην οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίπτυχο της ανάπτυξης συνολικά του Νομού Ηλείας, που είναι το οδικό δίκτυο – η σιδηροδρομική διασύνδεση του Νομού και τα δύο λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου, παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Κωνσταντίνος Νικολούτσος.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος δεσμεύθηκε πως θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και σε ότι έχει σχέση με κοινωνικές δομές όπως είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό.
Η προεδρία των ΗΠΑ κατήγγειλε χθες Πέμπτη τον «ακραίο και επικίνδυνο» νόμο για την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μετά την υιοθέτησή του από το πολιτειακό κοινοβούλιο στη Φλόριντα.
«Το πολιτειακό Κογκρέσοτης Φλόριντας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ενισχυμένη πλειοψηφία, έστειλε αυτόν τον ακραίο κι επικίνδυνο νόμο στο γραφείο του κυβερνήτηΝτεΣάντις προς υπογραφή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου για το νόμο για την άμβλωση ο Λευκός Οίκος.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, αναμένεται να υπογραφεί από τον ανερχόμενο αστέρα των Ρεπουμπλικάνων –και πιθανό υποψήφιο για την προεδρία–, τον Ρον ΝτεΣάντις, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να τον επικυρώσει.
Η εφαρμογή του νόμου αυτού θα μετατρέψει τη Φλόριντα σε μια από τις πολιτείες που περιορίζουν περισσότερο την άμβλωση, χωρίς να την απαγορεύουν, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν συντηρητικοί δικαστικοί, ακύρωσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τη συνταγματική προστασία της άμβλωσης στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, μεταθέτοντας στις πολιτείες την ευθύνη να νομοθετήσουν για το ζήτημα.
Ο νόμος σηματοδοτεί νέα βροντερή νίκη για τους πολέμιους της άμβλωσης στις ΗΠΑ, την ώρα που απειλείται το χάπι της επόμενης ημέρες, μετά τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε σκευάσματα του είδους που αποφάσισε εφετείο.
Οι μοναδικές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο κείμενο που εγκρίθηκε στη Φλόριντα είναι αυτές του «σοβαρού κινδύνου» για την υγεία της εγκύου, της θανατηφόρας ανωμαλίας του εμβρύου, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 15η εβδομάδα της κύησης.
«Αυτός ο νόμος απαγορεύει την άμβλωση νομικά μεν, αλλά δεν θα σταματήσει την άμβλωση στην πραγματικότητα. Οι αμβλώσεις απλούστατα θα γίνονται ιδιωτικά, χωρίς ιατρική επίβλεψη και με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική και ψυχική ευημερία των γυναικών», σχολίασε η Δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Λίντσεϊ Κρος, η οποία εκπροσωπεί την πολιτεία.
Οι αρχές στη Φλόριντα απαγόρευσαν τον Απρίλιο του 2022 την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουαϊόμινγκ υπέγραψε την Παρασκευή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των χαπιών άμβλωσης, το οποίο πλέον τίθεται σε ισχύ σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία.
Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε το νομοσχέδιο την ώρα που ομοσπονδιακός δικαστής στο εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσής των χαπιών μιφεπριστόνης σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, Τέξας κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων στις αρχές του μήνα.
Οι νομικές διαμάχες για το δικαίωμα στην άμβλωση έχουν ενταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε πέρυσι την ιστορική απόφαση του 1973 η οποία το προστάτευε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έκτοτε 12 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ αρκετές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς.
Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.
Αδιανόητες απόψεις και μάλιστα στον τηλεοπτικό αέρα εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει στον ΣΚΑΪ για το ζήτημα των αμβλώσεων. Συγκεκριμένα αφού ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με αυτό το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών εξέφρασε την άποψη πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή» και πως δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό, εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το θέμα των αμβλώσεων.
Μάλιστα δε δίστασε να πει ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση! «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», είπε, προκαλώντας την οργή των δημοσιογράφων, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να του εξηγήσουν τι σημαίνει βιασμός.
«Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μη τρελαθούμε». «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει έγκυος;» συνέχισε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε «δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις».
Στις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε επιμένοντας στη θέση του, λέγοντάς τους: «σύλληψη χωρίς συναίνεση δεν υπάρχει»
Σκοταδιστικές απόψεις και για τις αμβλώσεις
Πάντως, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος αρχικά μίλησε για το θέμα των αμβλώσεων με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά αυτών.
Και εκεί ο Μητροπολίτης εξέφρασε σκοταδιστικές απόψεις καθώς ανέφερε πως είναι έγκλημα ενώ ακόμα σε προβλήματα υγείας η Εκκλησία πρέπει να αποφασίζει για την υγεία του παιδιού.
Συγκεκριμένα είπε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», πως η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».
Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού». «Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε συγκεκριμένα.
Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη, ότι η Εκκλησία είναι κατά της αντισύλληψης, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑνα καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.
Μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Ντιτρόιτ και Λος Άντζελες, για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή.
«Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.
Η στάση που μπορεί να κρατήσει ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μονομερώς μέτρα για να αντικρούσει την ακραία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναζητεί λύσεις μετά την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται και μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπός του εν πτήσει στο Air Force One που μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο στην Βαυαρία όπου διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της G7.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση...Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», είπε.
Ωστόσο, η Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σχόλιο αφορούσε την ίδια την απόφαση, η οποία είναι «ακραία». Προφανώς, δεν αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και σέβεται το δικαστήριο..., είπε.
«Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για την μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.
Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.
Οι ηγέτες του κόσμου καταδικάζουν την απόφαση
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκφράζονται παγκοσμίως για την απόφαση και από τους ηγέτες πολιτικούς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες. «Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση για την άμβλωση. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.
«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.
Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εκφράζοντας την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».
«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.
«Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.
Την ώρα που παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμη, το Βατικάνο την επαινεί. «Οι πολέμιοι των αμβλώσεων θα πρέπει να ανησυχούν για άλλα θέματα που μπορεί να απειλήσουν την ζωή, όπως η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, η φτώχεια και οι αυξανόμενοι ρυθμοί της μητρικής θνησιμότητας», έγραψε ο επικεφαλής της διεύθυνσης σύνταξης της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Βατικανού Αντρέα Τορνιέλι. Παράλληλα, η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.
Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».
Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».
Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ/EPA/ERIK S. LESSER
Τεράστιο πισωγύρισμα στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αμβλώσεις, το οποίο έχει ξεσηκώσει σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα εκατομμύρια γυναικών στις ΗΠΑ στέκονται ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει μετά από 50 χρόνια την άμβλωση και ετοιμάζουν την απάντησή τους.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει: «Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών».
Really troubled by the decision of the US Supreme Court. It is a major step back in the fight for women’s rights.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 25, 2022
Σε μια απόφαση που σοκάρει και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την ιστορική συνταγματική απόφαση (Ρόου εναντίον Γουέιντ), κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.
Το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6-3, επικύρωσε έναν νόμο της πολιτείας του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίοδο 15 εβδομάδων. Η ψηφοφορία για την ανατροπή του Ρόου ήταν 5-4, με τον ανώτατο δικαστή Τζον Ρόμπερτς να διαφοροποιείται, λέγοντας ότι θα είχε υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα είχε κάνει το πρόσθετο βήμα της εξάλειψης του προηγούμενου νόμου.
Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες, η οποία θα αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την υγεία εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική.
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν καθιστά παράνομη την άμβλωση, αλλά καθώς η πρόσβαση στη διαδικασία δεν θεωρείται πλέον συνταγματικό δικαίωμα, οι πολιτείες μπορούν πλέον να κινηθούν για την απαγόρευσή της. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει, ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Παρά την οπισθοδρομική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία» στον κόσμο, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο», σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας «εκεί όπου διαμένει».
Τραμπ για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Είναι θέλημα Θεού
Η απόφαση επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε:«Είναι θέλημα Θεού».
«Θλιβερή μέρα... H υγεία των γυναικών στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο»: Οργή Μπάιντεν για την απαγόρευση των αμβλώσεων
«Θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα που αφαίρεσε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις ο Τζο Μπάιντεν. H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει να μην ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ, όπως και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η υγεία και η ζωή» των γυναικών στις ΗΠΑ «βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», ενώ οι φτωχότερες γυναίκες θα υποστούν το χειρότερο πλήγμα.
«Δεν τελείωσε η μάχη» διεμήνυσε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η κυβέρνησή μου θα χρησιμοποιήσει όλες τις κατάλληλες νόμιμες εξουσίες της. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει και με την ψήφο σας μπορείτε να ενεργήσετε», είπε ο Μπάιντεν. «Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Αυτό δεν έχει τελειώσει» είπε, απευθυνόμενος στους πολίτες.
«Μην κάνετε λάθος, αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μιας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να ανατρέψουν την ισορροπία του νόμου μας» τόνισε ο Μπάιντεν. «Είναι μια συνειδητοποίηση μιας ακραίας ιδεολογίας και ένα τραγικό λάθος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την άποψή μου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τρεις δικαστές δικής του επιλογής.
«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει, αφαιρεί ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση του δικαστηρίου να το κάνει θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», είπε.
«Πιστεύω ότι η Ρόου εναντίον Γουέιντ ήταν η σωστή απόφαση», είπε. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.
«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή... είναι να αποκαταστήσει το Κογκρέσο την προστασία του Ροόυ εναντίον Γουέιντ ως ομοσπονδιακό νόμου. Καμία εκτελεστική ενέργεια από τον πρόεδρο δεν μπορεί να το κάνει αυτό» ξεκαθάρισε.
«Και αν το Κογκρέσο, όπως φαίνεται, δεν έχει τις ψήφους για να το κάνει αυτό τώρα, οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Αυτό το φθινόπωρο, πρέπει να εκλέξετε περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους που θα επιτρέψουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει ξανά στον ομοσπονδιακό νόμο» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
O Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μην υπάρξουν βιαιότητες λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Καλώ όλους όσο βαθιά και αν ενδιαφέρονται για αυτή την απόφαση να κρατήσουν όλες τις διαδηλώσεις ειρηνικές — ειρηνικές, ειρηνικές, ειρηνικές. Κανένας εκφοβισμός. Η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή», δήλωσε.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει το «θεμελιώδες δικαίωμα» των γυναικών να ταξιδεύουν από πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε εκείνες που τις επιτρέπουν, δεσμευόμενος επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών σε φάρμακα.
Το Μιζούρι η πρώτη Πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η πρώτη που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.
Το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6-3, επικύρωσε έναν νόμο της πολιτείας του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίοδο 15 εβδομάδων. Η ψηφοφορία για την ανατροπή του Ρόου ήταν 5-4, με τον ανώτατο δικαστή Τζον Ρόμπερτς να διαφοροποιείται, λέγοντας ότι θα είχε υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα είχε κάνει το πρόσθετο βήμα της εξάλειψης του προηγούμενου νόμου.
Καμπή στην πολιτική και κοινωνική ιστορία των ΗΠΑ η απόφαση - Πολλοί ανησυχούν ότι θα είναι η αρχή για μια επίθεση και σε άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα - Μπάιντεν: «Γυρίσαμε 150 χρόνια πίσω» - «Θέλημα Θεού», δήλωσε ο Τραμπ Την πολιτική και κοινωνική συζήτηση των επόμενων μηνών και ετών στις ΗΠΑ, ίσως και δεκαετιών, όρισε το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του να άρει την απαγόρευση των αμβλώσεων, εναποθέτοντας τις αποφάσεις για την ρύθμιση στις Πολιτείες.
Η απόφαση, ωστόσο, προχωρά πολύ πέρα από το ξήλωμα της απόφασης Roe v Wade του 1973. Ήδη ένας από τους δικαστές, ο συντηρητικός Κλάρενς Τόμας θέτει το πλαίσιο και για άλλες επενεξετάσεις, που σχετίζονται με την αντισύλληψη ως και τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Είναι -ως τώρα-ένας μόνο δικαστής που θέτει επί τάπητος αυτά που επιδιώκει εδώ και δεκαετίες η Δεξιά στις ΗΠΑ. Αλλά σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο που υπερτερούν οι συντηρητικοί, εκ των οποίων τρεις διορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ (που σήμερα επιχαίρει και μιλά για «θέλημα Θεού»), και με μέρος της κοινωνίας δικαιωμένο από τη σημερινή απόφαση, οι ισορροπίες δεν είναι διόλου απίθανο να ανατραπούν.
Το αίσθημα πάντως ότι η απόφαση θα ορίσει το μέλλον των ΗΠΑ σε πολλά επίπεδα το μοιράζονται και οι δύο πλευρές της διαμάχης, αν και βέβαια το εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως και άλλοι πολιτικοί των Δημοκρατικών, περιέγραψαν με μελανά χρώματα ένα μέλλον όπου οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας δεν θα μπορούν να ορίζουν τη ζωή τους όπως την θέλουν -θα μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους, είπε ο Τζο Μπάιντεν. Αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση θα ανοίξει την όρεξη στη συντηρητική Δεξιά στις ΗΠΑ να επιτεθεί ακόμη πιο συστηματικά σε δικαιώματα, όπως ο γάμος των ομοφύλων.
Και, τέλος, συστήνουν, όπως κάνει η Μισέλ Ομπάμα, την προσφυγή στον ακτιβισμό σαν μέσο αγώνα. Μαζί τους συντάσσονται και ξένοι ηγέτες, πολιτικοί και φορείς που ο ένας μετά τον άλλο εκτιμούν ότι η απόφαση συνιστά οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά τους οι υπέρμαχοι των απαγορεύσεων αισθάνονται και αυτοί δικαιωμένοι για τον -όπως λένε- αγώνα 50 ετών να καταργηθεί η Roe v Wade. Αν και δεν μιλούν ανοιχτά για τα επόμενα βήματα, τώρα θεωρούν ότι έχουν στα χέρια ένα πολύ ισχυρό νομικό όπλο και μια ευνοϊκή πλειοψηφία στο Δικαστήριο, όχι πάντως στην κοινή γνώμη, η οποία τασσόταν καθαρά υπέρ του δικαιώματος (περίπου 60% έναντι 40% κατά σε πρόσφατη δημοσκόπηση).
Οι «προφητείες» του δικαστή Τόμας
«Στα μελλοντικά θέματα» που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία», γράφει ο Τόμας στα προσωπικά σχόλιά του που συνοδεύουν την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο δικαστής αναφέρεται σε τρεις αποφάσεις: την «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ» του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη, τη «Λόρενς εναντίον Τέξας» του 2003 που καθιστά αντισυνταγματικούς τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την «Ομπεργκέφελ εναντίον Χότζις», του 2015, που εγγυάται τον γάμο για όλους. Η τελευταία απόφαση συνιστά τον κύριο στόχο της θρησκευόμενης Δεξιάς στις ΗΠΑ.
Ο Τόμας θεωρεί ότι αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνην που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο «έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος» που έγινε με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε. Θα πρέπει επίσης να αναλυθεί εάν άλλα άρθρα του Συντάγματος «προστατεύουν τα μυριάδες δικαιώματα» που «παρήχθησαν» κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον δικαστή.
Τι αποφάσισε το Δικαστήριο
Στην πολυαναμενόμενη απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 36 εκατ. γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χάνουν το δικαιώμα.
Εξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης (Ρόμπερτς, Άλιτο, Τόμας, Κάβανο, Μπάρετ, Γκόρσατς) - οι τρεις τελευταίοι είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά ψήφισαν οι δικαστές Σοτομαγόρ, Κέιγκαν, Μπρέγερ.
Στις αρχές Μαΐου είχε διαρρεύσει το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο έδειχνε ότι το Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικούς δικαστές, θα ακύρωνε την απόφαση του 1973. Η πρωτοφανής στην ιστορία του θεσμού διαρροή προκάλεσε κινητοποιήσεις, αλλά ήταν αργά.
Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women's Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα.
Οι Πολιτείες θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία. «Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».
Η μετάθεση της ευθύνης στις Πολιτείες θα αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Σε κάποιες από τις Πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουισκόνσιν, όπου οι απόψεις είναι σχεδόν διχασμένες, η λύση θα δοθεί με τις τοπικές εκλογές. Σε άλλες θα ανοίξει ένας νέος κύκλος νομικών μαχών όπως για παράδειγμα αν οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Πολιτείες όπου η διαδικασία επιτρέπεται ή αν θα μπορούν να παραγγέλνουν ταχυδρομικά φαρμακευτική αγωγή για τις αμβλώσεις.
Οι Πολιτείες που ήταν «έτοιμες από καιρό» για την ημέρα της απόφασης ήταν 13: Αϊντάχο, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα, Γουαϊόμινγκ, Κεντάκι, Λουϊζιάνα, Μισισίπι, Μιζούρι, Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα, Τέξας, Τενεσί.
Τι όριζε η απόφαση του 1973
Η απόφαση του 1973, τότε με 7 υπέρ και 2 ψήφους κατά, κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών σε μια νόμιμη -και ιατρικά ασφαλή- διαδικασία. Επέτρεπε, για την ακρίβεια, τις αμβλώσεις στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, αλλά επέτρεπε και περιορισμούς στο δεύτερο και απαγορεύσεις στο τρίτο τρίμηνο.
Στην πράξη καταργούσε τους νόμους αρκετών πολιτειών οι οποίες απαγόρευαν τις αμβλώσεις. Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης, οι οποίες ήταν τότε το όριο βιωσιμότητας, δηλαδή το όριο μετά το οποίο μπορεί να επιβιώσει ένα νεογνό αν γεννηθεί πρόωρα (σήμερα, με τις προόδους της ιατρικής το όριο μπορεί να είναι και 23 εβδομάδες).
Αλλά στην πορεία το Δικαστήριο, με νεότερες αποφάσεις του διεύρυνε τη δυνατότητα των Πολιτειών να θεσπίσουν περιορισμούς. Το ερώτημα ήταν, πάντως, πόσο μακριά θα μπορούσαν να πάνε οι περιορισμοί και πολλές Πολιτείες το εκμεταλλεύτηκαν όσο περισσότερο μπορούσαν.
Αντιδράσεις από πολιτικούς
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών για την ιστορική απόφαση είναι και αυτές διχασμένες.
Σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους
Η πρόεδρος της Βουλής, η δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μιλά για «σκληρή και εξοργιστική απόφαση, που σφίγγει την καρδιά. Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα γίνουν ζήτημα στις [ενδιάμεσες] εκλογές του Νοεμβρίου».
Αντιθέτως ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ότι «εκατομμύρια Αμερικανοί εδώ και μισό αιώνα διαδήλωναν και εργάστηκαν για τη σημερινή νίκη του κράτους δικαίου και της αθώας ζωής. Είμαι περήφανος που στάθηκα στο πλευρό τους και μοιράζομαι σήμερα τη χαρά τους». Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς: «Σήμερα, κέρδισε η ζωή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στους Αμερικανούς μια νέα αρχή στη ζωή».
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς τόνισε ότι η πόλη του θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία. Το ίδιο θα πράξουν και Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν ενώ μόλις χθες η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε με τους (Δημοκρατικούς) υπουργούς Δικαιοσύνης επτά Πολιτειών για να συζητήσουν πώς θα υπερασπιστούν το δικαίωμα.