Πολιτικά

Γαβρόγλου: Η Ηλεία πρέπει να ξαναμπεί στον ακαδημαϊκό χάρτη

Γαβρόγλου: Η Ηλεία πρέπει να ξαναμπεί στον ακαδημαϊκό χάρτη

Με θέμα «Η Ηλεία αντιμέτωπη με την ακαδημαϊκή ερήμωση» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ύστερα από την πρωτοβουλία που έλαβε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηλείας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ηλείας, Παναγιώτης Φλεβοτόμος, η συντονίστρια της Ομάδας Παιδείας – Πολιτισμού, Λίνα Λάκκα, ο Παύλος Χαραμής, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας Πύργου, Αναστασία Ζαφειροπούλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος μουσειολογίας Πύργου Γιώργος Παναγιωτόπουλος, η πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Αμαλιάδας, Αγλαΐα Λιόπα - Τσακαλίδου και οι πρ. βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Μάκης Μπαλαούρας.

Με την κατάργηση των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας σε Πύργο και Αμαλιάδα να είναι ορατή, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε πως πρόκειται να προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα αυτό, σημειώνοντας ότι ο λόγος που δεν έχει συμβεί εως τώρα, είναι όπως χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν θέλουμε να προκαταλαμβάνουμε το χειρότερο». Πλέον όμως, όπως τέθηκε κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες. Αναφορικά με το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με την χιλιομετρική απόσταση των Τμημάτων από την Πάτρα, ο πρώην υπουργός το χαρακτήρισε «γελοίο», ενώ βασιζόμενος στο Νόμο του 2019 σημείωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που στόχο είχε να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο των Πανεπιστημίων.

Όπως αποκάλυψε επίσης ο κ. Γαβρόγλου ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ίδρυση Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών σε Πύργο και Αμαλιάδα, αλλά ύστερα από αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Αμαλιάδας ο σχεδιασμός άλλαξε και ιδρύθηκε η Γεωπονία. «Όταν κάνεις μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παίρνεις υπόψιν διάφορες παραμέτρους. Το βασικό είναι το ακαδημαϊκό. Το δεύτερο είναι η ιστορία των ιδρυμάτων. Το τρίτο που παίρνεις υπόψη είναι οι τοπικές συνθήκες. Εμείς λοιπόν βάζοντας αυτά κάτω, είχαμε προτείνει να υπάρχει μία Σχολή Πολιτισμού στην Ηλεία, με την Μουσειολογία και το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και στην Αμαλιάδα Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης. Για απολύτως σαφής λόγους. Υπήρχε τότε μία πολύ σοβαρή αντίδραση από πλευράς Αμαλιάδας, που ήθελαν αντί του Τμήματος Πολιτιστικής Διαχείρισης, το συγκριμένο Τμήμα Γεωπονίας και είπαμε εντάξει. Επίσης, υπήρχε σχεδιασμός για Αγγλόφωνο Τμήμα στην Αρχαία Ολυμπία.

Εμείς δώσαμε έξτρα θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά όταν π.χ. δίνεις 100 θέσεις, την κατανομή δεν την κάνει το υπουργείο, αλλά την κάνει το Πανεπιστήμιο. Παρόλο που εμείς το λέγαμε πολύ έντονα ότι τις θέσεις τις δίνουμε για την ενίσχυση των νέων Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο δεν έκανε αυτή την επιλογή. Αυτό θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί δημόσια. Γιατί δεν πήγαν στα νέα τμήματα οι θέσεις;

Στο ΤΕΦΑΑ, από θέση ευθύνης είπαμε να μην αρχίσει αμέσως, γιατί εκεί δεν ήταν έτοιμα τα πράγματα, είπαμε να περάσει ένας χρόνος, να έρθουν κάποιοι καθηγητές να ετοιμάσουν το πρόγραμμα και να αρχίσουμε από τη μεθεπόμενη χρονιά. Άρα είχαμε έναν προγραμματισμό ακαδημαϊκού χαρακτήρα που σεβόταν τις τοπικές συνθήκες.

Τώρα τα πράγματα εξελιχθήκαν όπως εξελίχθηκαν, γιατί ξέρετε, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο δεν είχαμε μόνο αυτά τα στοιχεία, είχε και τα διετή προγράμματα σπουδών. Διετή προγράμματα εντός του Πανεπιστημίου όπου θα πήγαιναν παιδιά των ΕΠΑΛ και θα έπαιρναν ένα πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Και αυτό που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο δικό σας Νομό είναι πως δεν θα πηγαίναμε σε διετή προγράμματα εάν δεν υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία του Πανεπιστημίου με παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής», τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ακολούθως ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε την ανάγκη να ξανά μπει η Ηλεία στον Ακαδημαϊκό Χάρτη, καθώς ένα μέρος με τέτοια πολιτισμική και τουριστική δραστηριότητα, αλλά και με τέτοια αγροτική παραγωγή και ιστορία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δε μπορεί να μην παίζει ρόλο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Χαραμής, από την πλευρά του έκανε λόγο για επανερήμωση της περιοχής σημειώνοντας ότι: «Μιλούμε για ερήμωση, επανερήμωση, διότι υπήρχε το σχέδιο Αθηνά που είχε ήδη κοστίσει στην περιοχή. Διορθώθηκε αυτό με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξαναγυρίζουμε πάλι εκεί. Η διακηρυγμένη πρόθεση από την κυβέρνηση να ξαναπιάσουμε το νήμα του 12-13 κρύβει πολλούς κινδύνους για την εκπαίδευση και την Ηλεία. Υπάρχει βομβαρδισμός αλλεπάλληλων δηλώσεων. Το προφανές όμως είναι: Από τη μία πλευρά πολλοί υποστηρίζουν ότι η αιτία των προβλημάτων είναι η θεσμοθέτηση των τμημάτων επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Πρύτανης Πατρών προβάλει το εναντίωσή του. Από την άλλη, τα όσα θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινή βάση πάνω στην οποία συζητάμε για να έχει ακαδημαϊκό μέλλον η Ηλεία».

Ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Με τον νόμο 4610/2019 στην Ηλεία ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα. Η τότε κυβέρνηση έπραξε σωστά; Ναι. Τα τμήματα συνδέονται με τον τόπο για τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ε οριακό σημείο, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας κρέμεται από μία κλωστή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποδείξει ότι συμπεριφέρεται ως Πανεπιστήμιο μόνο της Πάτρας, με καθηγητές που θέλουν να διδάσκουν μόνο στο σπίτι τους.

Για την ενίσχυση των νεοϊδρυθέντων Τμημάτων είχαν κατανείμει 38 θέσεις ΔΕΠ, αλλά καμία δεν δόθηκε στη Μουσειολογία και έπρεπε να φτάσουμε στο εδώ και μη παρέκει για να δοθούν δύο θέσεις ΔΕΠ. Είναι σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτούργει συγκεντρωτικά. Περιμένουμε και την τελική απόφαση της Συγκλήτου για να διαπιστώσουμε εάν θα προτείνει την εξάλειψη της Ηλείας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτά που ανέφερε ο Πρύτανης για ΙΕΚ και ξενόγλωσσα είναι χάντρες για ιθαγενείς. Έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ενίσχυση των περιφερειακών Τμημάτων. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εισήγηση του Πανεπιστημίου. Αυτό παραδέχθηκε και ο κ. Συρίγος που προδίκασε την απώλεια της Γεωπονίας. Δυστυχώς διαφαίνεται απόλυτη ταύτιση. Ρίχνουν ο ένας στο άλλον την ευθύνη, αλλά την τελική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Ο νόμος αλλάζει με νόμο. Επίσης, η Περιφέρεια εάν θέλει να στηρίξει οφείλει να ενισχύει με υποδομές την Ηλεία, όπως αντίστοιχα έκανε στο Μεσολόγγι. Είναι ώρα για έμπρακτη συστράτευση για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να μπει ξανά ο Νομός μας στο περιθώριο».

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε με την σειρά του ότι ο κ. Γαβρόγλου άνοιξε μια σελίδα αισιοδοξίας στην Ηλεία, προσθέτοντας επίσης ότι: «Κρατάμε την αισιοδοξία, αλλά κάνουμε κι αγώνες για να γίνουν τα όνειρα πράξεις. Δεν ισχυροποιήθηκαν αυτά τα τμήματα στο παρελθόν ούτε από το Πανεπιστήμιο, ούτε από την Πολιτεία. Τα κτίρια που φιλοξενούν τα Τμήματα είναι δημοτικά. Ελλειμματική στήριξη. Η υπονόμευση επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα. Αυτό που συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών δε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το μακελειό που γίνεται σε Αίγιο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα και Πύργο.

Το διαπλεκόμενο σύστημα προβάλει συνεχώς το Πανεπιστήμιο Πατρών με απαξιωτικές αναφορές στην Ηλεία. Ο κ. Συρίγος ήταν απαξιωτικός. Να πάει τη Γεωπονία στο Κολωνάκι. Τα ανέκδοτα λέγονται στα σοβαρά. Υπάρχει μεγάλο θράσος. Οι βουλευτές μας θα έπρεπε να απαντήσουν στην απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού. Φαίνεται ότι είναι ισχυρά δομημένη απόφαση και προειλημμένη. Έχουμε ξεκινήσει κάποιοι αυτοδιοικητικοί και προσπαθούμε με το Συμβούλιο Αιρετών. Η δύναμη όμως είναι ο λαός. Δεν αλλάζουν με έγγραφα οι αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Οι 25.000 που δεν θα πάνε στα Πανεπιστήμια θα πάνε στα Κολέγια για να πληρώσουν. Υπάρχει σαφέστατο ιδεολογικό υπόβαθρο. Θέλουν να μείνουν αγράμματα τα παιδιά στην Περιφέρεια.

Τι κάνουμε λοιπόν; Αύριο (σ.σ. σήμερα) οι Δήμαρχοι έχουμε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας. Είναι ιστορικές οι ευθύνες μας.

Προτείνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις με σεβασμό στα μέτρα. Ζητάμε από εσάς μια επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Να συζητηθεί η Ηλεία στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης. Οι Ηλείοι βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφήσουν το Νόμο. Να μη βγουν φέτος από το μηχανογραφικό τα Τμήματα. Είναι ο μόνος Νομός στην Πελοπόννησο που θα μείνει χωρίς Τμήμα. Ως Συμβούλιο Αιρετών ζητάμε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.Ζητάμε από την Περιφέρεια να εγγράψει τώρα 10 εκ. ευρώ για τις υποδομές σε Πύργο και Αμαλιάδα. Να ζητήσετε από ακαδημαϊκούς ανά τη χώρα να μαζέψουν υπογραφές για το έγκλημα που πάει να γίνει. Να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει αυτά που ψήφισε το 2019. Το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και ιδεολογικό».

Όχι στην κατάργηση των τμημάτων, ναι στην αναβάθμισή τους υπογράμμισε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Τα Περιφερειακά Τμήμα έχουν να παίξουν πολιτιστικό και αναπτυξιακό ρόλο. Είναι πάγια θέση μου εδώ και 20 χρόνια. Όμως κ. Γαβρόγλου ομολογήσατε ότι στον αρχικό σας σχεδιασμό δεν ήταν να παραμείνει η Γεωπονία στην Αμαλιάδα, αλλά επειδή σας πίεσε η τοπική κοινωνία το αφήσατε. Συγχρόνως όμως δημιουργήσατε ένα παρόμοιο τμήμα στο Μεσολόγγι. Το κύριο επιχείρημα που συναντάμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών σήμερα είναι ότι αυτό τμήμα δεν έχει ρόλο ύπαρξης. Για τη Μουσειολογία ακούμε ότι δεν έχει η Ευρώπη προπτυχιακό Τμήμα τέτοιο. Ζητούσαμε από το 2002 ένα τμήμα που να συμμετάσχει στην πρωτογενή παραγωγή και ένα τμήμα που θα συνδεθεί με το πολιτιστικό κεφάλαιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τίποτα δεν έγινε με τα ΤΕΙ. Μας έδωσαν τμήματα πληροφορικής. Μετά το Σχέδιο Αθηνά καταφέραμε ένα πείσουμε με μελέτες ότι ο πιο παραγωγικός κάμπος της χωράς το δικαιούτο και έγινε η μοναδική σχολή Γεωπονίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η οποία αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ επικαλυπτόμενο από άλλα τμήματα στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο. Αυτή την κλωστή ποιος την άπλωσε; Νομίζω ότι την απλώσατε εσείς με τον προηγούμενο Νόμο. Σε αυτό βασίζεται επιχείρημα που μας λένε οι πανεπιστημιακοί και ο κ. Συρίγος ότι επικαλύπτονται τα τμήματα.

Δεν θέλω να μεμψιμοιρώ όμως, παρότι όταν ανέλαβα Δήμαρχος το 2019 έμαθα ότι τα 7 εκ. διαγράφηκαν συγχρόνως με το νόμο Γαβρόγλου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως σήμερα ο Περιφερειάρχης ενισχύει εκείνες τις παλιές εγκαταστάσεις στο Μεσολόγγι και εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Εμείς θα αγωνιστούμε. Έχουμε παλέψει στη ζωή μας , είμαστε λαϊκοί άνθρωποι. Και λέμε στους κυρίους της κυβέρνησης ότι δεν θα τα καταργήσουν, να σκεφτούν πως θα τα αναβαθμίσουν, να σκεφτούν πως τα τμήματα θα καλύψουν τα παιδιά του λαού, αυτά τα παιδιά που έδειξαν ότι προτίμησαν αυτά τα τμήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup