Σημαντική ελληνική επιτυχία που οφείλεται στη βουλευτή της Α’ Αθηνών, ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή με την ιδιότητα της ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία με τη πρόταση της στο Στρασβούργο στις 13 Οκτωβρίου του 2022, πέτυχε την οργάνωση συνεδρίασης της Επιτροπής – ειδικότερα της Υποεπιτροπής για τον Πολιτισμό, την Πολυμορφία και την Κληρονομιά - στην Ελλάδα με θέμα «η Πολιτισμική Κληρονομιά του Νερού».
Ως πρωτοπόρος και άξια συγχαρητηρίων , χαρακτηρίστηκε η ελληνική πρόταση από το Προεδρείο της Επιτροπής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τεκμηρίωσή της από τη βουλευτή.
«Το νερό, πρώτο στοιχείο της ζωής στον πλανήτη συνδέθηκε με την έννοια της ίδιας της ζωής από τη γέννηση της ανθρωπότητας έως σήμερα. Από την αρχική δαιμονοποίησή του από τους ανθρώπους και τη μετέπειτα θεοποίηση του, κυριάρχησε στη προσπάθεια ελέγχου του. Το νερό συνέβαλλε στην εξέλιξη των τότε τεχνικών έργων (υδραγωγεία, γέφυρες, Νυμφαία, κρήνες κλπ.) και ταυτίστηκε με κορυφαία έργα τέχνης. Η επίδραση του νερού συνολικότερα στην τέχνη, άφησε σπουδαία κληροδοτήματα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την μουσική κ.α. Επιπροσθέτως, από την εποχή της μυθολογίας έως και σήμερα, το νερό συμβάλλει στο θρησκευτικό τελετουργικό των Χριστιανών, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων κ.α.»
Η Επιτροπή θα φιλοξενηθεί στις υπερσύγχρονες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας με τη συμβολή εξαιρετικών επιστημόνων, που επελέγησαν από τη βουλευτή όπως: ο Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αθανάσιος Δήμας, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά ομότιμη καθηγήτρια σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διευθύντρια του Τελλόγλειου ιδρύματος τεχνών Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλίες από τη πλευρά των Ελλήνων ομιλητών θα γίνουν αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα, λόγω της ιδιαιτερότητας και του συμβολισμού του χώρου της Ολυμπίας.
34 Βουλευτές από χώρες μέλη του ΣτΕ, θα βρεθούν στην Ολυμπία, στις 20 έως 22 Φεβρουαρίου και αξίζει να σημειωθεί , η πολύ έντονη ελληνική γυναικεία παρουσία, με την άφιξη της Γενικής Γραμματέως της Κ.Σ του ΣτΕ, Δέσποινας Χατζηβασιλείου και της Προέδρου της Υποεπιτροπής, Νίνας Κασιμάτη, Βουλευτή Β’ Πειραιώς, ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την σύγκλιση της Επιτροπής και την τριήμερη διάρκεια της, η Φωτεινή Πιπιλή, λόγω της άριστης γνώσης της περιοχής, πρότεινε και επιτόπιες επισκέψεις της πολυπληθούς αντιπροσωπείας με κεντρικό θέμα το Νερό. Ειδικότερα, κατά τη διαδρομή από την Αθήνα στην Αρχαία Ολυμπία, θα παρατεθεί δείπνο με θέα την αντιπροσωπευτική για τη σύγχρονη Ελλάδα, Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, «Χαρίλαος Τρικούπης» - που θα φωταγωγηθεί ειδικά εκείνο το βράδυ - ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη φορτισμένη από τη μυθολογία λίμνη του Καϊάφα καθώς και τον μυθικό ποταμό Αλφειό, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας. Οικοδεσπότης της αποστολής είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , κ. Κώστας Τασούλας, με την υποστήριξη της Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και την εκτέλεση έχουν οι διευθύνσεις Διεθνών Σχέσεων και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής.
(Δελτίο Τύπου)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ