Την άσχημη εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τις αλλαγές που φέρνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία, σχολίασε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην εκπομπή Briefing του Action 24.
Σχολιάζοντας τα 3458 κρούσματα - ρεκόρ της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε την σημερινή εικόνα ως αποκαρδιωτική. «Η κυβέρνηση απέτυχε να επιτηρήσει τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα και δυστυχώς με αυτή την τραγική σημερινή εικόνα, τα μέτρα θα αναλάβει να τα επιτηρήσει ο φόβος,» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια φάση που θυμίζει το φαινόμενο της Πορτογαλίας, όπου από την καλύτερη κατάσταση πριν τα Χριστούγεννα, η προέλαση της Βρετανικής μετάλλαξης σάρωσε όλη τη χώρα.
Καλώντας την κυβέρνηση να προβληματιστεί, ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι είναι λάθος η σύγκριση μέτρων μεταξύ χωρών όπως για παράδειγμα η Ισπανία με ανοιχτή αγορά, σχολεία και εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. «Η Ελλάδα έχοντας κλειστή την οικονομία έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με χώρες που δεν έχουν πάρει τόσο αυστηρά μέτρα. Ακόμη, στηλίτευσε την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπου από τη μία ο κ. Μητσοτάκης με τις εικόνες σε Ικαρία, Πάρνηθα και Τρίκαλα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα τραπέζια Πολάκη και τα συνθήματα Τσίπρα και την ανάληψη της ευθύνης για τις πορείες, έστειλαν λάθος μηνύματα για την τήρηση των μέτρων.
«Δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, ελπίζουμε τέλη Ιουνίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής να έχουμε εμβολιάσει 260 εκατ. πολίτες. Μέχρι να πετύχουμε τον στόχο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δε χρειάζεται επειδή κουραστήκαμε να αυτοκτονήσουμε».
Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca ο κ. Ανδρουλάκης συντάχθηκε με την θέση του EMA, βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο σχετικά με τη Ν. Αφρική, που δεν χρησιμοποίησε 1 εκατ. δόσεις, αφού το εμβόλιο αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό στη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Σχετικά με το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» που παρουσίασε η Επιτροπή, επεσήμανε τη σημασία του, καθώς δεν πιστοποιεί μόνο τον εμβολιασμό, αλλά και εάν το τεστ PCR που έχει κάνει κάποιος είναι γνήσιο ή όχι, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που είχε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Το τρίτο στοιχείο που θα ελέγχει η κοινή πλατφόρμα, είναι εάν κάποιος έχει νοσήσει από COVID-19. Διευκρίνισε ότι ενώ το πιστοποιητικό είναι Ευρωπαϊκή υπόθεση, τα κράτη μέλη είναι αυτά που θα αποφασίζουν τους όρους εισόδου, ευχόμενος ωστόσο την εφαρμογή κοινών κανόνων.
Για το θέμα των ευπαθών, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε «αξιοκρατία στους εμβολιασμούς, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και για τους νεότερους ευπαθείς», ενώ επεσήμανε ότι σε αντίθεση με πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, όταν δεν εμφανίζεται κάποιος να κάνει το εμβόλιο, δεν τον αναπληρώνουν άνθρωποι με ευπάθειες.
Σχετικά με την Τουρκία και την επιβεβαίωση της Ελληνικής πλευράς για συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως «χρειαζόμαστε πραγματικά βήματα προόδου, χωρίς να μας εργαλειοποιεί επικοινωνιακά η Τουρκία για να κερδίζει χρόνο σε σχέση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Κλείνοντας, τόνισε πως «όλα πρέπει να κριθούν από το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων. Κινήσεις αβρότητας χωρίς περιεχόμενο έδειξαν και στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορούν να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, όπως φάνηκε από την συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν πριν μερικά χρόνια στην Αθήνα».
(Δελτίο Τύπου)