Πολιτικά

Ηλιόπουλος: Ενδείξεις κοινωνικού θυμού οι αντιδράσεις στα social media του Μητσοτάκη

Ηλιόπουλος: Ενδείξεις κοινωνικού θυμού οι αντιδράσεις στα social media του Μητσοτάκη

Σε μια συνέντευξη στο CNN Greece αφιερωμένη στο διαδίκτυο, ο Νάσος Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι «το "κίνημα” αντιδράσεων στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του κ. Μητσοτάκη είναι άλλη μια ένδειξη του θυμού που υπάρχει στην κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε: «Όπως πάντα συμβαίνει με αυτές τις αντιδράσεις καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί ούτε να τις οργανώσει ούτε να τις παραγγείλει. Αποτελούν δηλαδή αυθόρμητες κοινωνικές επιλογές, τις οποίες οφείλουμε να κατανοήσουμε και να ακούσουμε».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ακόμα ότι:

«Η ΝΔ έχει την τάση να βαφτίζει τρολ του ΣΥΡΙΖΑ κάθε πολίτη που μπορεί να της ασκήσει κριτική για την αυταρχική και αντικοινωνική πολιτική της. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ανεχτεί να υπάρχει έστω και η παραμικρή ρωγμή στο τοίχος μονοφωνίας που προσπαθεί να δημιουργήσει».

Υποστήριξε επίσης ότι: «Παραφράζοντας ένα παλιό σύνθημα θα έλεγα "η ΝΔ στην κυβέρνηση, τα τρολ στην εξουσία". Μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές συμπεριφέρονται ως διαδικτυακά τρολ».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλος στο CNN Greece:

-Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Μαξίμου θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει οργανωμένη επίθεση στους λογαριασμούς των social media του πρωθυπουργού. Τι ισχύει τελικά;

-Το διαδικτυακό “κίνημα” αντιδράσεων στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του κ. Μητσοτάκη είναι άλλη μια ένδειξη του θυμού που υπάρχει στην κοινωνία. Όπως πάντα συμβαίνει με αυτές τις αντιδράσεις καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί ούτε να τις οργανώσει ούτε να τις παραγγείλει. Αποτελούν δηλαδή αυθόρμητες κοινωνικές επιλογές, τις οποίες οφείλουμε να κατανοήσουμε και να ακούσουμε.

Η κυβέρνηση όμως αρνείται να ακούσει, αρνείται να παραδεχτεί την αποτυχία της. Τις τελευταίες μέρες έχει ανακαλύψει «οργανωμένο σχέδιο βιολογικού πολέμου». Η αντιπολίτευση κατηγορείται ότι διασπείρει τον ιό για να θολώσει τη κυβερνητική επιτυχία. Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ευθύνη για την τραγική κατάσταση σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας ή τις ελλείψεις του συστήματος υγείας. Φταίνε οι πολίτες και η αντιπολίτευση.

Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο, θα ήταν αστείο. Το γεγονός όμως ότι έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της επιλέγοντας τη στρατηγική της έντασης είναι επικίνδυνο για τη ζωή των πολιτών αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία μας.

Τα τρολ

-Παλιότερα είχε γίνει θόρυβος για έμμισθα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, τα περίφημα 0.60. Διατηρείτε ως κόμμα τέτοιο μηχανισμό επιρροής στα social media;

-Παραφράζοντας ένα παλιό σύνθημα θα έλεγα «η ΝΔ στην κυβέρνηση, τα τρολ στην εξουσία». Μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές συμπεριφέρονται ως διαδικτυακά τρολ.

Δεν αποτελεί βέβαια ελληνικό φαινόμενο αυτό το στιλ δουλειάς. Αν παρακολουθήσουμε την άνοδο ριζοσπαστικών ρευμάτων στο εσωτερικό των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων από το Brexit μέχρι τον Τραμπ θα δούμε ένα κοινό μοτίβο. Όταν όμως ο κ. Μητσοτάκης που δεν έχει ντραπεί να μεταφέρει μέσα στην βουλή κατηγορίες του «Μακελιού» για τον νεκρό πατέρα του Α. Τσίπρα μιλάει για τρολ είναι προκλητικό.

Αν δούμε τα ποσά που έχει δαπανήσει η ΝΔ για την πολιτική της καμπάνια στο διαδίκτυο γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιος συντηρεί οργανωμένες δυνάμεις με σκοπό την τοξική αντιπαράθεση.

Από την άλλη η ΝΔ έχει την τάση να βαφτίζει τρολ του ΣΥΡΙΖΑ κάθε πολίτη που μπορεί να της ασκήσει κριτική για την αυταρχική και αντικοινωνική πολιτική της. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ανεχτεί να υπάρχει έστω και η παραμικρή ρωγμή στο τοίχος μονοφωνίας που προσπαθεί να δημιουργήσει.

Η ενημέρωση

-Λέτε συχνά ότι οι πολίτες πια ενημερώνονται μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης; Αν ισχύει αυτό, δεν είναι επικίνδυνη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη μαζική κυκλοφορία αδιασταύρωτων πληροφοριών και fake news;

-Δεν υπάρχει μεγαλύτερος διακινητής ψευδών ειδήσεων από τη ΝΔ και το σύστημα που τη στηρίζει. Μιλάμε για ένα κόμμα που προεκλογικά υποστήριζε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την μη περικοπή των συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο νομιμοποίησε στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση τον ανορθολογισμό και τη συνωμοσιολογία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της άκρας δεξιάς.

Η υποχώρηση της επιρροής των παραδοσιακών ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό προκύπτει από δικές τους επιλογές και ευθύνες. Η επιλογή μιας δημοσιογραφίας με ασφυκτικές οικονομικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση που αντί να ελέγχει την εξουσία κουνάει το δάκτυλο στους πολίτες είναι φυσιολογικό να οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λειτουργία ενός οργανωμένου Μέσου Ενημέρωσης με επαγγελματίες δημοσιογράφους. Ενημέρωση δεν σημαίνει μόνο παροχή πληροφορίας, περιλαμβάνει την ανάλυση και τη δημιουργία ενός συνολικότερου πλαισίου κατανόησης και ένταξης των επιμέρους πληροφοριών.

Όταν όμως αυτή η λειτουργία δεν συντελείται είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται κενά. Αυτά τα κενά αρκετές φορές τα έχει καλύψει η δράση των πολιτών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η ρύθμισης των social media

-Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση των social media για να προστατευτεί το κοινό από τη χυδαιότητα και την παραπληροφόρηση;

-Στο ζήτημα της ενημέρωσης δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε το δίπολο ΜΜΕ-Κοινωνικά Δίκτυα στην βάση του διαχωρισμού καλό/κακό. Αν θυμηθούμε την περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου θα δούμε ότι ο κακοποιητικός λόγος και η χυδαιότητα δεν είναι κάτι που απουσιάζει από τα επίσημα μέσα και θα βρεθεί μόνο στο διαδίκτυο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση που έχουμε μπροστά μας είναι συνολική για το πεδίο της ενημέρωσης και σε αυτή τη δύσκολη άσκηση έχουμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ποιοτική ενημέρωση και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε κάθε πολίτη και κοινωνική ομάδα από την χυδαιότητα και τον κακοποιητικό λόγο.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup