Πολιτικά

Μητσοτάκης: «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων»

Μητσοτάκης: «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων»

«Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη», είπε και προσέθεσε σχετικά με τους εμβολιασμούς: «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις»

«Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για την πανδημία και παράλληλα προανήγγειλε ότι αν διαπιστωθούν υπερβολικοί συνωστισμοί οι περιορισμοί θα επανέλθουν. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει σαφής αμφισβήτηση των μέτρων αλλά στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με την Ευρώπη. «Η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Αν δεν είχε συμβεί αυτό θα ήμασταν πολύ χειρότερα». Ζήτησε, δε, από τους που αναγνώρισε ότι έχουν τεράστια κόπωση και διάχυτη αγωνία, να σεβαστούν τον κόπο των υγειονομικών.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. «Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε και σημείωσε πως σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. «Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη», είπε και προσέθεσε σχετικά με τους εμβολιασμούς: «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» και συμπλήρωσε πως στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μιας γαλλικής μελέτης.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι μαραθώνιος αλλά σπριντ για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, κυρίως προσβάλλει όσους ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα-μέρα με τον ιό. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει».

Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι απέναντι στην πανδημία υπάρχουν ουσιαστικά 3 στρατηγικές. «Η πρώτη είναι των αυταρχικών καθεστώτων, απόλυτοι περιορισμοί, η δεύτερη ανοσία της αγέλης, η τρίτη στρατηγική που ακολούθησε η Ευρώπη είναι να προτάξουμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή. Δεχθήκαμε μεγάλους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, σπεύσαμε να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία και η κοινωνία παρά τις δυσκολίες άντεξαν στην πολύμηνη δοκιμασία. Και τώρα, όπως συμπλήρωσε, βγαίνουν πιο ώριμες, έτοιμες να υποδεχτούν τον τουρισμό το καλοκαίρι.

Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να καταλήξει λέγοντας το εξής: «Είμαι σίγουρος ότι φτάνουμε στο τέλος της νύχτας, χρέος μας να είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα, να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup