Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 13:48

Πρέσβης Ισραήλ Γ. Αμράνι: Η Ελλάδα και το Ισραήλ αποτελούν άγκυρα σταθερότητας, συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας στη Μεσόγειο

Γράφτηκε από την

Ο Πρέσβης Ισραήλ Γιόσι Αμράνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας του με την Ελλάδα και τη μετατροπή της σχέσης τους σε άξονα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Κόλπου, καθώς και το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δύο χώρες αποτελούν «άγκυρα σταθερότητας, συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας» στη Μεσόγειο, εκφράζει ο Ισραηλινός πρέσβης Γιόσι Αμράνι. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 73 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, ο Γιόσι Αμράνι χαρακτηρίζει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στενές και στρατηγικές και προσδιορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο ίδιος:

«Δεν φείδομαι προσπαθειών, δεν θα επαναπαυτώ στις δάφνες της μέχρι σήμερα επιτυχίας των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα να γίνουν σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον στρατηγικό, τον πολιτικό, στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών» και να τις «κάνω πιο ισχυρές, στενές, παραγωγικές, επωφελεία των δύο χωρών και των δύο λαών».

Χαρακτήρισε «το θαύμα της ελευθερίας και της κυριαρχίας» ως το πιο σημαντικό πράγμα στα 73 χρόνια της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

«Θα δούμε μεγάλη αύξηση στις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα και επιστροφή στους αριθμούς του 2019»

Σε ό,τι αφορά την άφιξη Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο πρέσβης του Ισραήλ εκτιμά πως θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση και επιστροφή στους αριθμούς του 2019. «Διαβάζοντας τον ισραηλινό Τύπο, κάθε μέρα υπάρχει ένα δημοσίευμα για την Ελλάδα και τι έχει να προσφέρει, από τα Ζαγοροχώρια έως τα Μετέωρα, τα νησιά και την Πελοπόννησο. Είναι απλώς καταπληκτικό. Αν διαβάσετε ισραηλινές εφημερίδες, νομίζετε ότι διαβάζετε ένα δελτίο του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού» αναφέρει.

Τριμερής Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (3+1), την Παρασκευή

Ειδική μνεία κάνει ο Γιόσι Αμράνι στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ως ένδειξη στενής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Λευκωσία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναφέρει ότι θα τεθούν επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις, οι κοινές ανησυχίες των τριών χωρών και η οικονομική συνεργασία τους.

Μιλώντας για τον EastMed, ο Ισραηλινός πρέσβης σπεύδει να καταστήσει σαφές πως «τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις». «Εάν δεν εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, σε λίγα χρόνια οικονομικά, χρηματοοικονομικά, περιβαλλοντικά, δεν θα είναι εφικτό. Αυτή είναι η στιγμή να εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε γρήγορα» επεξηγεί συγκεκριμένα.

Το Ισραήλ θέλει να συμμετάσχει στο Φόρουμ Φιλίας

Ξεχωριστή αναφορά κάνει ο πρέσβης στο Φόρουμ Φιλίας, αναδεικνύοντας ως υψηλή προτεραιότητα του Ισραήλ τη συμμετοχή του στις επόμενες συνεδριάσεις του. «Η ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία που γεφυρώνει την Ανατολή και τη Δύση και πιστεύω ότι με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Φόρουμ Φιλίας, για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση μιας περιοχής συνεργασίας και φιλίας» τονίζει.

Διαβεβαίωσε πως με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζονται οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις από τις ισραηλινοτουρκικές και εκφράζει την πεποίθηση ότι η σχέση Ισραήλ -Ελλάδας έχει τη δική της υπόσταση. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και το Ισραήλ πιστεύει στην αξία τους, αποκρυσταλλώνει.

Η ελληνική μουσική επηρέασε τη γέννηση της σημερινής ισραηλινής μουσικής

Εστιάζοντας στους δεσμούς των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο πρέσβης σημειώνει πως η ελληνική μουσική επηρέασε τη γέννηση της τρέχουσας ισραηλινής μουσικής και προσθέτει: «Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε στα κέντρα διασκεδάσεως της δεκαετίας του '60 στη Ραμλά και στη Λοντ. Είναι το είδος της μουσικής που αγαπάμε, καθώς οι Ισραηλινοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970 επηρεάστηκαν από Έλληνες τραγουδιστές».

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το Ισραήλ γιορτάζει σήμερα 73 χρόνια από την Ανεξαρτησία του. Τι σηματοδοτεί για το μέλλον της χώρας σας;

Έπειτα από 73 χρόνια μέσα στα οποία οι νέες γενιές γεννήθηκαν σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος του Ισραήλ, νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι το θαύμα της ελευθερίας και της κυριαρχίας. Το Ισραήλ, ο εβραϊκός λαός δεν έχουν ζήσει πολλά χρόνια κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια, σχεδόν 2.000 χρόνια, από την καταστροφή του Δεύτερου Ναού, χτίζουμε ένα κράτος. Ένα κράτος που γεννήθηκε στη γη του Ισραήλ. Ένα κράτος που είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας, ένα κράτος εφευρετικότητας, δημιουργικότητας και πολύ ισχυρού δεσμού με την εβραϊκή κληρονομιά -από όπου προέρχεται. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε μέρος της περιοχής. Είμαστε ένα κράτος στη Μέση Ανατολή. Και τον περασμένο χρόνο με τις «Συμφωνίες του Αβράαμ» αποδείχθηκε ότι το Ισραήλ γίνεται μέρος της περιοχής. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ την Κυριακή, μετά από πολύ καιρό απουσίας μου από την πατρίδα λόγω του κορονοϊού, πρέπει να σας πω ότι από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες στη ζωή μου ως διπλωμάτης είναι ότι κάθε φορά που πηγαίνω στο Ισραήλ, βρίσκω μια νέα χώρα. Κάθε φορά που πηγαίνω βρίσκω πώς ανακαλύπτουμε ξανά τον εαυτό μας. Προσγειώθηκα την Κυριακή το βράδυ και πήγα στην Ιερουσαλήμ. Και δεν μπορεί κανείς παρά να εντυπωσιαστεί με το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων, με τις σήραγγες, με τις γέφυρες, με το μεταβαλλόμενο τοπίο της χώρας, διατηρώντας το παλιό αλλά ταυτόχρονα, ακολουθώντας την εποχή, είναι μια σύγχρονη χώρα.

Απλώς σκεφτείτε ότι το 1948 όταν ιδρύθηκε το κράτος, ήταν σχεδόν αδύνατο να φτάσει κανείς στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα υπάρχουν σύγχρονα τρένα, σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι για να φτάσει κάποιος στο Τέλ Αβίβ. Είναι μια πόλη που έχει ζωή όλο το 24ωρο, δεν σταματά ποτέ. Και βλέπετε πώς η πόλη αλλάζει, την οικονομική άνθηση στο Ισραήλ. Εάν μετακινηθείτε προς τον Βορρά, θα δείτε νέα λιμάνια, για παράδειγμα το λιμάνι της Χάιφα.

Συνεπώς, η σημασία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας είναι να αναλογιστούμε για το τι συνέβη πριν από 73 χρόνια, για το τι συνέβη από τότε. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας και αυτό είναι κάτι που εμείς οι Ισραηλινοί πρέπει να έχουμε κατά νου και να θυμόμαστε. Τα καταφέραμε. Το Ισραήλ είναι μια ιστορία επιτυχίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα ή πολλά περισσότερα να κάνουμε. Αλλά την ίδια στιγμή, κοιτάζεις γύρω και βλέπεις ένα κράτος. Ένα κράτος γεννήθηκε το 1948, που υπήρχε και πριν ως έθνος, αλλά τότε εδραιώθηκε ως κράτος με όλες τις διαφορές. Με όλες τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων και πολιτικών απόψεων, με αντεγκλήσεις και διαφωνίες και είμαστε ένα πολύ πολιτικό κράτος. Είχαμε τη διεξαγωγή τεσσάρων εκλογών μέσα σε δύο χρόνια. Παρ' όλα αυτά, η χώρα δεν σταματά ποτέ. Και αυτό είναι το επίτευγμα.

Πολύ θερμά ήταν τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι δύο χώρες έχουν εδραιώσει τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Ποια είναι σήμερα η σημασία της Ελλάδας για το Ισραήλ; Πώς εξελίσσεται η σχέση τους στα θέματα ασφαλείας, ποια είναι η προοπτική της και σε ποιους τομείς δίνει ιδιαίτερη έμφαση η χώρα σας;

Η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, το 1821. Το Ισραήλ γιορτάζει 73 χρόνια. Μπορεί να είμαστε λίγο νεότεροι ως κράτος, αλλά είμαστε και τα δύο παλιά αρχαία έθνη, με πολύ σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό για χιλιάδες χρόνια και ειδικά σήμερα. Είμαστε μέρος της δημοκρατικής ζωής. Είμαστε μέρος της μεσογειακής ζωής. Κατά κάποιο τρόπο η Ελλάδα, το Ισραήλ είναι το λίκνο του πολιτισμού και της ανθρωπότητας.

Για μένα είναι φυσικό ότι αυτοί οι δύο πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού, αυτοί οι δύο πυλώνες της ανθρωπότητας να είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι. Η δέσμευσή μου, ο στόχος μου ως πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι να προωθήσω τη σχέση και να την αναπτύξω πιο ισχυρή, στενή, παραγωγική, επωφελεία των δύο χωρών και των δύο λαών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε χώρες της Μεσογείου και η συνάφεια μας, η σημασία της σχέσης μας είναι ότι είμαστε άγκυρα στη Μεσόγειο για τη σταθερότητα, τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία. Η τρέχουσα σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας δεν είναι στο τέλος της.

Περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν.

Δεν φείδομαι προσπαθειών, δεν θα επαναπαυτώ στις δάφνες της μέχρι σήμερα επιτυχίας των σχέσεων μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα να γίνουν σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον στρατηγικό, τον πολιτικό, στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Δεν είναι γνωστό ότι η ελληνική μουσική επηρέασε τη γέννηση της τρέχουσας ισραηλινής μουσικής. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε στα κέντρα διασκεδάσεως της δεκαετίας του '60 στη Ραμλα και στη Λοντ. Είναι το είδος της μουσικής που αγαπάμε, καθώς οι Ισραηλινοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970 επηρεάστηκαν από Έλληνες τραγουδιστές. Ακούτε ισραηλινή μουσική. Ακούτε τη Naomi shemer μια θρυλική Ισραηλινή τραγουδοποιό και ακούμε Θεοδωράκη, Χατζιδάκι. Τα λόγια και τη μουσική. Είμαστε λοιπόν γείτονες. Είμαστε φίλοι. Έχουμε πολλά να επωφεληθούμε ο ένας από τον άλλον. Και το μέλλον της φιλίας μας - και το λέω αυτή την εορταστική Ημέρα - είναι αυτό της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης. Δεν στοχεύει κανέναν. Αποσκοπεί στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία.

Είναι η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα στρατηγική;

Φυσικά. Η σχέση είναι αμοιβαία επωφελής. Μας παρέχει ένα στρατηγικό, οικονομικό, περιφερειακό ορίζοντα. Ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Euro-asia interconnector) είναι δύο παραδείγματα τέτοιας συνεργασίας. Και φυσικά υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών. Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα της οποίας οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να έρθουν και να επισκεφτούν την Ελλάδα χωρίς επιπλέον περιορισμό πέρα ​​από τους περιορισμούς που ισχύουν για όλους τους άλλους. Έχουμε στενές σχέσεις μεταξύ των λαών. Έχουμε πολιτιστικές ανταλλαγές. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σαφής απόδειξη για το πόσο ισχυρές είναι οι σχέσεις μας και πόσο ισχυρότερες μπορούν να γίνουν.

Και σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας;

Η σχέση έχει έναν πολύ ισχυρό πυλώνα στρατηγικής συνεργασίας για την ασφάλεια. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συντονίζουν τακτικές (tactics) και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία. Υπάρχουν ορισμένες διεθνείς ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε δει πρόοδο με τις αμυντικές προμήθειες. Το Ισραήλ για την ασφάλειά του, την άμυνά του, έχει αναπτύξει μια πολύ ισχυρή και ζωηρή αμυντική βιομηχανία.

Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε περισσότερο. Σεβόμαστε τις διαδικασίες στην Ελλάδα, τις προτεραιότητες και τις εκτιμήσεις της. Τα τελευταία χρόνια είδαμε σημαντική εξέλιξη. Ελπίζω να επιτευχθούν περισσότερα σύντομα. Αλλά εξαρτάται από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά θα μας βρείτε ως πρόθυμους συμμάχους, πρόθυμους εταίρους, όπως στην ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας, τεχνολογίας. Είμαστε στη διάθεσή σας.

Στο τριμερές πλαίσιο, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν αναπτύξει τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Ποια είναι η βαρύτητά της τριμερούς αυτής συνεργασίας σε ό,τι αφορά στη σταθερότητα, στη συνεργασία και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο; Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

Την Παρασκευή, θα έχουμε μια άλλη τριμερής συνάντηση συν μία ακόμα χώρα (3+1). Αυτή τη φορά είναι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Είναι μια συνάντηση ρουτίνας. Αυτή τη φορά θα συμμετάσχει ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτό είναι ένα σημάδι της στενής συνεργασίας. Αυτή είναι μια κατεύθυνση στην οποία μπορούμε να πάμε τη σχέση μας. Και αυτή είναι μια άλλη ένδειξη για πράγματα που ήταν ανήκουστα πριν και σήμερα είναι φυσικά. Η Ελλάδα είναι ένας παίκτης στην περιοχή.

Η ατζέντα της επικείμενης τριμερούς στην Κύπρο θα είναι οι ανταλλαγές. Η ατζέντα διατηρεί τη ρουτίνα των τακτικών συναντήσεων, περιλαμβάνει συζητήσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις κοινές ανησυχίες και συζήτηση για την οικονομική ατζέντα. Και η οικονομική ατζέντα είναι ο αγωγός East Med και άλλα έργα.

Νομίζω ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατίες μας, να ξεπεράσουμε τις αναστολές μας και να προχωρήσουμε πέρα από την πολιτική και τις πολιτικές ευαισθησίες.

Με στόχο να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, η Αθήνα φιλοξένησε το Φόρουμ Φιλίας. Πώς είδε την πραγματοποίηση του Φόρουμ το Ισραήλ, το οποίο προχωρεί παράλληλα σε συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του με τις αραβικές χώρες; Δημιουργείται μια νέα δυναμική στην περιοχή όσον αφορά στην προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή;

Η ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία που γεφυρώνει την Ανατολή και τη Δύση και πιστεύω ότι με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Φόρουμ Φιλίας, για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση μιας περιοχής συνεργασίας και φιλίας.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε το Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα. Το Φόρουμ είναι μια σημαντική εξέλιξη. Το Ισραήλ δεν είχε προσκληθεί σε αυτό το Φόρουμ. Ελπίζουμε ότι θα προσκληθούμε στα επόμενα φόρουμ. Αυτό συζητήθηκε ήδη και θα συζητηθεί περαιτέρω. Το Ισραήλ είναι ένα νόμιμο, αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής της Μεσογείου ή της Μέσης Ανατολής, οικονομικά, στρατηγικά, ένας πολύ αποτελεσματικός ισχυρός εταίρος.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Μπορούμε να μετατρέψουμε τη διμερή στρατηγική σχέση σε έναν άξονα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Κόλπου. Νομίζω ότι οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» μάς παρέχουν μια πολύ ευρύτερη διάσταση της σχέσης, συνδέοντας τις υποδομές μας, τα λιμάνια μας. Αυτό μπορεί να είναι ένα επωφελές πλεονέκτημα, μια άνθηση για την ελληνική οικονομία, αλλά επίσης για το Ισραήλ.

Είμαστε μέρος της περιοχής. Για εμάς φαίνεται πολύ φυσικό, εάν υπάρχει περιφερειακή συγκέντρωση, να προσκληθούμε ως ίσοι εταίροι. Ελπίζουμε ότι στο επόμενο Φόρουμ Φιλίας, που θα πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα, θα προσκληθούμε. Αυτό είναι μια ένδειξη που έχουμε και ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί. Είναι μια πολύ υψηλή προτεραιότητα για εμάς να συμμετάσχουμε επί ίσοις όροις με άλλες χώρες σε οποιαδήποτε περιφερειακή συγκέντρωση.

Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία επαναπροσέγγισης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία; Ποιοι είναι όροι που θέτει το Ισραήλ; Ενδέχεται να επηρεάσει τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις και την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία;

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές για κάθε χώρα αυτής της περιοχής. Η Τουρκία έχει ισχυρή ιστορική, οικονομική παρουσία στην περιοχή. Έχουμε πλήρη σεβασμό για την Τουρκία. Είχαμε πολύ στενή συνεργασία με την Τουρκία στο παρελθόν. Ήταν απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει τις παραμέτρους της σχέσης. Εάν οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη σχέση με το Ισραήλ, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Έχουμε τους δικούς μας όρους. Έχουμε τις δικές μας ανησυχίες και είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους Τούρκους. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκστρατεία για τη βελτίωση των σχέσεων με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα είναι επιτυχής. Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα, την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει παίξει ρόλο με συγκεκριμένους παίκτες που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με το Ισραήλ. Με την Ισλαμική Αδελφότητα, με τη Χαμάς. Γνωρίζουν τις ανησυχίες μας και νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ή ανάγκη να αναλύσω δημοσίως αυτές τις ανησυχίες. Ξέρουν τις θέσεις μας. Ξέρουν τις ευαισθησίες μας. Αν περιμένουν να γίνουν σεβαστές οι ευαισθησίες τους, το ίδιο θα πρέπει, επίσης, να ισχύει και για τους άλλους.

Με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζονται οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις. Η σχέση Ισραήλ-Ελλάδας έχει τη δική της υπόσταση. Οι σχέσεις είναι πολύ ισχυρές. Τίποτα τέτοιο δεν μπορεί να επηρεάσει τη διμερή σχέση ή τη διμερή, πολυμερή πτυχή των σχέσεων. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να τονίσω ότι το μέλλον των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας είναι ανεξάρτητο από τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία ή τη σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία.

Πιστεύουμε στην αξία της σχέσης. Τα μόνα όρια είναι τα όρια που βάζουμε στον εαυτό μας. Ο ουρανός είναι το όριο. Και έχοντας καλή σχέση με την Τουρκία και μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου και άλλων είναι μια νίκη για όλους.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο του EastMed και τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο;

Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες που συζητούνται και νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προέρχονται από δυνητικά διαφορετικούς εταίρους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι η ώρα είναι τώρα να κινηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις. Η αγορά ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου, οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ θα δημιουργήσουν διαφορετικές συνθήκες μέσα σε λίγα χρόνια. Εάν θέλουμε οι οικονομίες μας να ευημερούν και να οικοδομήσουμε ορισμένες στρατηγικές αξίες, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες που συζητούνται. Ήταν στα μέσα ενημέρωσης. Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να αναλύσω τις διάφορες διαδρομές και τις δυνατότητες, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός. Ήρθε η ώρα να λάβουμε μια απόφαση και να προχωρήσουμε. Υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις. Υπήρξαν ορισμένες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ-Αιγύπτου, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και άλλων. Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Κάνουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα και γρηγορότερα.

Έχουμε τα αποθέματα. Έχουμε αέριο. Εάν δεν το χρησιμοποιούμε τώρα, εάν δεν εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, σε λίγα χρόνια οικονομικά, χρηματοοικονομικά, περιβαλλοντικά, δεν θα είναι εφικτό. Αυτή είναι η στιγμή να εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε γρήγορα. Μέσω της περιφερειακής συνεργασίας. Έχουν υπάρξει συζητήσεις. Οι Έλληνες συμμετείχαν, οι Κύπριοι συμμετείχαν, εμείς και οι Αιγύπτιοι. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να γίνει αυτό το όνειρο, αυτό το όραμα της Ανατολικής Μεσογείου, για να περάσει από τη φαντασία ορισμένων σε πραγματικότητα. Πιστεύω σε αυτό το έργο. Όμως, ως πιστός σε αυτό το έργο, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Πρέπει να κινηθούμε. Υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικές δυνατότητες, ας πάμε για ό, τι είναι οικονομικά, πολιτικά εφικτό. Το όφελος είναι πρώτα απ 'όλα να εκμεταλλευτούμε τους πόρους. Δεύτερον, το εισόδημα στις τρίτες χώρες, η στρατηγική προστιθέμενη αξία για το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι εφικτό το έργο σύμφωνα με τις μελέτες;

Υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές για το East Med. Το ζήτημα είναι πολιτικό και οικονομικό και η χρηματοδότηση του έργου. Διαφορετικές εναλλακτικές διαδρομές το καθιστούν δυνατό. Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας πιστεύει στο έργο, όπως και ο Πρωθυπουργός. Θα παραθέσω αυτό που είπε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς σε πρόσφατη συνέντευξη. Υπάρχει αρκετό αέριο για περισσότερους από έναν αγωγούς.

Το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αναδεικνύοντας την 9η χώρα σε αφίξεις. Με δεδομένη τη διμερή συμφωνία για τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στην Ελλάδα όσοι Ισραηλινοί έχουν εμβολιασθεί με την επίδειξη αρνητικού τεστ, ποιες είναι οι ενδείξεις και οι εκτιμήσεις σας για τις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών φέτος στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι έπειτα από ένα χρόνο με σχεδόν καθόλου τουρισμό, με πολύ περιορισμένο τουρισμό από το Ισραήλ στην Ελλάδα, θα δούμε μια μεγάλη αύξηση και επιστροφή στους αριθμούς- και ελπίζουμε και πέρα από αυτούς - του 2019. Επέστρεψα από το Ισραήλ την Κυριακή το βράδυ με πτήση της EL AL. Το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Το ίδιο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσω των προσπαθειών του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και άλλων να άρει την υποχρέωση για αυτο-απομόνωση, έδωσε τη δυνατότητα στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν. Πρέπει να διευκολύνουμε περισσότερο. Μόλις ανοίξουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι χώροι μουσικής στην Ελλάδα και στα νησιά, νομίζω ότι θα δούμε μια πραγματική μαζική κίνηση ανθρώπων.

Η Ελλάδα είναι αγαπημένη χώρα για τους Ισραηλινούς. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί λατρεύουν να περνούν χρόνο στην Ελλάδα. Πολλοί Ισραηλινοί έχουν ακίνητα, σπίτια εδώ. Απλώς περιμένουν την ευκαιρία να έρθουν και μην ξεχνάμε ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι κοντά. Ήρθε η ώρα για τους ανθρώπους να ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Έλλειψε σε όλους μας αυτή η ευκαιρία. Ταξίδια και εμπειρίες. Διαβάζοντας τον ισραηλινό Τύπο, κάθε μέρα υπάρχει ένα δημοσίευμα για την Ελλάδα και τι έχει να προσφέρει, από τα Ζαγοροχώρια έως τα Μετέωρα, τα νησιά και την Πελοπόννησο. Είναι απλώς καταπληκτικό. Αν διαβάσετε ισραηλινές εφημερίδες, νομίζετε ότι διαβάζετε ένα δελτίο του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.

Πώς είναι η κατάσταση με τον εμβολιασμό στο Ισραήλ;

Αυτή είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες που είχα. Η ζωή επέστρεψε στην κανονικότητα, πολύ γρήγορα κατά την προσωπική μου γνώμη. Ήμουν στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα, την πατρίδα μου. Οι άνθρωποι φορούν μάσκες, αλλά είναι έξω. Στα πάρκα υπάρχουν πεζοί. Όλα τα εστιατόρια και όλα τα καφέ μπαρ είναι ανοιχτά. Τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά. Περπατούσα στην οδό Τζάφα στην Ιερουσαλήμ, έναν από τους ωραιότερους δρόμους που έχω δει ποτέ και ήταν πλημμυρισμένος με ανθρώπους. Οι άνθρωποι φορούν μάσκες. Οι άνθρωποι κρατούν τις κοινωνικές αποστάσεις, αλλά βλέπετε τους ανθρώπους και είναι όλοι έξω, πίνοντας καφέ ή γευματίζοντας. Στη γωνία των πεζοδρόμων στην οδό Yehuda βλέπετε τους μουσικούς να τραγουδούν. Είναι όμορφα. Παίζουν τζαζ, μεσογειακή μουσική, εβραϊκή μουσική, τα πάντα. Έτσι, η πόλη είναι γεμάτη ανθρώπους. Το ίδιο και στη Χάιφα. Νομίζω ότι μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά κοινωνικής απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης με το φυσικό άγχος για τον κορονοϊό, τώρα ο εμβολιασμός μάς δίνει κάποια ανοσία, αλλά επίσης χαλαρώνει όλες τις ανησυχίες και τους φόβους, και οι άνθρωποι επιστρέφουν εκ νέου στη ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 11:35

Σχετικά Άρθρα

  • Σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Ν. Λίβανο Σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Ν. Λίβανο

    Πρόκειται για χονδρικά το ένα τέταρτο του συνόλου των κτιρίων σε 25 πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ

    Χιλιάδες κτίρια σε παραμεθόριους δήμους του νοτίου Λιβάνου έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας επιθέσεων του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έναν μήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
     
    Τουλάχιστον 5.858 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή ισοπεδώθηκαν, αναφέρει το κείμενο, ανάλυση της εφημερίδας βασισμένη στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και βίντεο από ομάδα της. Πρόκειται για χονδρικά το ένα τέταρτο του συνόλου των κτιρίων σε 25 πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.
     
    Οι περισσότερες ζημιές —περίπου το 80%— προκλήθηκαν αφότου άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, την 30ή Σεπτεμβρίου (η Post αναφέρει πως οι επιχειρήσεις άρχισαν την 1η Οκτωβρίου).
     
    Έκτοτε, σημειώνει η εφημερίδα, η έκταση των καταστροφών διπλασιάζεται κάθε δυο εβδομάδες
     
    Κατά το κείμενο, που βασίζει την εκτίμηση αυτή σε βίντεο που αναλύθηκαν, τουλάχιστον εννιά χώροι λατρείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς σε «ελεγχόμενες» κατεδαφίσεις.

    Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ —που άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, που υπήρξε έναυσμα της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας— και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μεταμορφώθηκαν σε πόλεμο από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εξαπολύθηκαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του σιιτικού κινήματος, προτού ισραηλινά στρατεύματα αρχίσουν χερσαίες επιχειρήσεις σε νότιους τομείς της λιβανικής επικράτειας την 30ή Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr 
  • Νετανιάχου: Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να διασφαλίζει το Ισράηλ από την απειλή της Χεζμπολάχ
    Νετανιάχου: Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να διασφαλίζει το Ισράηλ από την απειλή της Χεζμπολάχ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα Πέμπτη (31/10) στους Αμερικανούς απεσταλμένους, που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ότι μια εκεχειρία θα έπρεπε πάνω απ’ όλα να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

    «Το βασικό διακύβευμα είναι η ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να εμποδίσει κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι της περαμεθόριας περιοχής που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, στο βόρειο Ισραήλ, είπε ο Νετανιάχου στους Αμερικανούς απεσταλμένους Έιμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

    Οι δύο εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή νωρίτερα έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

    «Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην περιοχή καθώς και τις προσπάθειες να διασφαλιστεί» η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ABIR SULTAN
  • Ισραήλ: 64 στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στον Οκτώβριο – Αναφορές και για 16 νεκρούς αμάχους
    Ισραήλ: 64 στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στον Οκτώβριο – Αναφορές και για 16 νεκρούς αμάχους

    Το διπλό μέτωπο του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα έχει αυξήσει τις απώλειες στις τάξεις του στρατού

    «Από τις αρχές Οκτωβρίου 2024, 80 ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί», αναφέρει μία πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ στο Telegram.

    Συνολικά έχουν σκοτωθεί 62 στρατιώτες και 2 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και 16 άμαχοι σε επιθέσεις εντός του Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το enlashra που δημοσιεύει την είδηση η πλατφόρμα στο Telegram δημοσίευσε φωτογραφίες των νεκρών και ανέφερε ότι 33 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο και 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

    Το Ισραήλ εκτός από τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφει απώλειες, συνεχίζει το σφυροκόπημα ακόμα και βόρεια της Βηρυτού

    Ακόμα υπήρξαν τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone στη βάση Γκολάνι, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυραύλους της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με drone από το Ιράκ».

    «Στην επίθεση στην Beersheba σκοτώθηκε ένας συνοριοφύλακας και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς στη Διαδρομή 4», αναφέρει η ισραηλινή πλατφόρμα επισημαίνοντας τον θάνατο ενός στρατιώτη σε ένα επιχειρησιακό επεισόδιο γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η πλατφόρμα αποκάλυψε ότι «7 άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων με πυραύλους της Χεζμπολάχ, 7 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Γιάφα, ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στη Χαντέρα και ένας άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση εμβολιασμού στο Γκλίλοτ».

    Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο και τη Γάζα

    Το Ισραήλ εκτός από τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφει απώλειες, συνεχίζει το σφυροκόπημα ακόμα και βόρεια της Βηρυτού.

    Την ίδια ώρα στη Γάζα, ο στρατός έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση καθώς έχει περικυκλώσει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας όπου ζουν πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι και επιτίθεται σε νοσοκομεία και περιοχές που ζουν εκτοπισμένοι.

    Την Τρίτη σε μία από τις φονικότερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου το Ισραήλ βομβάρδισε κτίριο κατοικιών στην περιοχή Μπέιτ Λαχία της βόρειας Γάζας περίπου 100 άτομα.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Η Γάζα κοντά σε τέλμα: 25 παιδιά νεκρά από τη νέα επίθεση του Ισραήλ - Με την απουσία της UNRWA όλα θα χειροτερέψουν
    Η Γάζα κοντά σε τέλμα: 25 παιδιά νεκρά από τη νέα επίθεση του Ισραήλ - Με την απουσία της UNRWA όλα θα χειροτερέψουν

    Η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην Μπέιτ Λαχία είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους ανθρώπους της Γάζας.

    Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής «μαύρο» απολογισμό, περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πολυώροφο κτίριο την Τρίτη, όπως γνωστοποιούν οι παλαιστινιακές Αρχές.

    Ο Τζο Ίνγκλις, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της UNICEF, δήλωσε ότι γιατροί και συνάδελφοί του στη βόρεια Γάζα περιέγραψαν «συνθήκες αποκάλυψης» στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία εδώ και μήνες.

    «Κάθε φορά, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, και κάθε μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα παιδιά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Ίνγκλις στο CNN, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

    Το «μπλόκο» στην UNRWA φέρνει ακόμα πιο κοντά στο «χείλος του γκρεμού» τη Γάζα

    Την ίδια ώρα, η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη, δήλωσε ο Ίνγκλις.

    «Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση επί τόπου που να μπορεί να προσεγγίσει παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, να στελεχώσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, να στελεχώσει τα σχολεία», είπε και πρόσθεσε: «Η ζωή στη Γάζα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά θα γίνει σχεδόν αδύνατη αν εμποδιστεί το έργο της UNRWA».

    Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε πως η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» που θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και θα επηρεάσει σημαντικά όσους ζουν στη Δυτική Όχθη.

    Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση (Medecins Sans Frontieres - MSF) εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καταδίκασαν την κίνηση του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα να ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τη λειτουργία της UNRWA στη χώρα.

    Η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την UNRWA για την παροχή βασικής βοήθειας, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σημερινή (30/10) τους ανακοίνωση.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέλος, καλούν σε άμεση διεθνή παρέμβαση για να πιέσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση, να επιτρέψει την πρόσβαση σε βασική βοήθεια και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

    Το σύστημα υγείας της Γάζας στα πρόθυρα της κατάρρευσης

    Ένας αγγειοχειρουργός που επέστρεψε πρόσφατα από εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία της Γάζας περιέγραψε την εικόνα ενός συστήματος υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακα επιδεινώνεται.

    «Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, συνεχίζει να χειροτερεύει», είπε στο CNN ο Δρ Ναμπίλ Ράνα, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MedGlobal στα νοσοκομεία Nasser και Al Aqsa στη Γάζα.

    «Βρισκόμαστε στο σημείο που όλο αυτό το σύστημα και η κοινωνία θα καταρρεύσει».

    Δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνοντάς της 30 ημέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, δήλωσε ο Ράνα.

    «Είμαι χειρουργός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει «πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει καν να βλέπουν».

    «Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχω βιώσει σε καθημερινή, τακτική βάση».

    Ο Ράνα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι γιατροί και νοσηλευτές που ζουν σε «ανυπόφορες» συνθήκες πηγαίνουν να εργαστούν και κάνουν ό,τι μπορούν.

    «Η πιο δύσκολη μέρα για μένα είναι η μέρα που φεύγω, γιατί ξέρω ότι είμαι σε θέση να φύγω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Γάζα: Αιματοκύλισμα με πάνω από 100 νεκρούς - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα του Ισραήλ
    Γάζα: Αιματοκύλισμα με πάνω από 100 νεκρούς - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα του Ισραήλ

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τις πρώτες πρωινές της Τρίτης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα αυτό στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν χρόνο πολέμου.

    Ενώ η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, η υιοθέτηση προχθές από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στον μικρό θύλακο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

    143 νεκροί σε μια ημέρα

    Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ», πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

    Τουλάχιστον 143 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα την Τρίτη, με 132 από αυτούς να σκοτώνονται στη βόρεια Γάζα, αναφέρουν παράλληλα ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

    Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες για συμβάν» στην Μπέιτ Λάχια.

    Γυναίκες και παιδιά η πλειονότητα των θυμάτων

    «Το ακίνητο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα», ενώ οι ένοικοι «κοιμούνταν», είπε περίοικος, ο Ράμπι αλ Σαντάγκλι, 30 ετών. «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Κόσμος προσπαθεί να σώσει τους τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο ούτε μπορούν να προσφερθούν οι πρέπουσες ιατρικές φροντίδες».

    Ελλείψει φορείων, αιμόφυρτα σώματα που ανασύρονταν από τον πελώριο σωρό συντριμμιών και μπετόν μεταφέρονταν με κουβέρτες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

    Ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, ανέφεραν πως «ήλθαν σε επαφή» με τον σύμμαχό τους για να αξιώσουν να αποδοθούν ευθύνες έπειτα από αυτόν τον «φρικιαστικό» βομβαρδισμό με «φρικιαστικό αποτέλεσμα».

    Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την Τζαμπάλια, όπου κατ’ αυτόν επιχειρούν να ανασυνταχθούν μαχητές της Χαμάς.

    Ανακοίνωσε χθες πως σκότωσε «περίπου 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια κι υπέστη τέσσερις απώλειες στις τάξεις του.

    Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

    Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.061 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς
    Ερντογάν: Θα κατασκευάσουμε χαλύβδινο θόλο και πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Το πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 - 20 μονάδες θα παραδοθούν σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις

    Αν κάποιοι έχουν τον «σιδερένιο θόλο», η Τουρκία θα κατασκευάσει τον «χαλύβδινο θόλο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, αντίστοιχο του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει και η χώρα του. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις πυραυλικές ικανότητές της, κατασκευάζοντας η ίδια τον δικό της πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
    Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή παράδοσης στην τουρκική Χωροφυλακή του τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου γενικής χρήσης Gokbey από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), η οποία την περασμένη εβδομάδα, στις 23 Οκτωβρίου, έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Η σημερινή τελετή είχε και έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα ανήμερα της 101ης επετείου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία.
    Σύμφωνα με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 η παράδοση είκοσι συνολικά μονάδων, εκ των οποίων επτά στις Χερσαίες Δυνάμεις, τέσσερα στην Αεροπορία, τρία στη Χωροφυλακή, τρία στην Αστυνομία και τρία στην Ακτοφυλακή. Συνεχίζεται επίσης ο σχεδιασμός για την παραγωγή επιπλέον 57 ελικοπτέρων για τις ανάγκες του τουρκικού Ναυτικού. Ελικόπτερα του ίδιου τύπου προγραμματίζεται να παραδοθούν και στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε εναέρια ασθενοφόρα. Εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια θα κατασκευαστούν περισσότερα από 100 ελικόπτερα του τύπου αυτού.

    Στην τελετή παράδοσης του πρώτου ελικοπτέρου, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία ήταν εξαρτώμενη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό και βίωσε «τα οδυνηρά μειονεκτήματα» της εξάρτησης αυτής, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. «Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με απειλές και συνεχίστηκε με εμπάργκο, έδειξε τη σημασία μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας για τη χώρα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας έχει ξεπεράσει το 80%», το οποίο ήταν περίπου 20%, προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει μια αυτάρκης χώρα σε αυτόν τον τομέα με περισσότερα από χίλια εγχώρια προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας και χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, με περισσότερες από 3.500 εταιρείες και περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία. Όπως ανέφερε, οι τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TAI, έχουν πραγματοποιήσει το 65% όλων των πωλήσεων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Γάζα: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο κατοικιών
    Γάζα: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο κατοικιών

    Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα.

    Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών ανέρχονται σε 77 ενώ δημοσιογράφοι αναφέρουν πως ανασύρονται πτώματα από τα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

    Οι σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Al-Awda, το οποίο υπολειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό τραυματιών.

    Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπάσαλ είχε δηλώσει ότι «περισσότεροι από 55 μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου κατοικιών που ανήκει στην οικογένεια Αμπουνάσρ, το οποίο βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή κατοχή τη νύχτα».

    Δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη βόρεια Γάζα χωρίς τρόφιμα και βοήθεια

    Την Δευτέρα η παλαιστινιακή πολιτική προστασία είχε επισημάνει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Τζαμπάλια, τη Μπέιτ Λαχία και τη Μπέιτ Χανούν χωρίς τρόφιμα και ιατρική βοήθεια λόγω του αποκλεισμού του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διεξάγει στην περιοχή εντατικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

    Η παλαιστινιακή πολιτική προστασία ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι οι επιχειρήσεις της στο βόρειο τμήμα της Γάζας ανεστάλησαν, αφού το Ισραήλ συνέλαβε και τραυμάτισε πολλά μέλη της και βομβάρδισε το μοναδικό της πυροσβεστικό όχημα.

    Το Ισραήλ έχει επισημάνει ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να εμποδίσουν τους μαχητές της Χαμάς να αναδιοργανωθούν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Ιωνάς Καρούσης: To μήνυμα του Νετανιάχου για τον 26χρονο Έλληνα που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς - «Το πνεύμα του Δαυίδ θα νικήσει»
    Ιωνάς Καρούσης: To μήνυμα του Νετανιάχου για τον 26χρονο Έλληνα που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς - «Το πνεύμα του Δαυίδ θα νικήσει»

    «Ήταν ένας εξαιρετικός νέος Έλληνας στην καταγωγή που δολοφονήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για τον Ιωνά Καρούση

    Ειδική αναφορά στον Ιωνά Καρούση, τον 26χρονο Έλληνα που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου, έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.
    Με αφορμή, δε, τη φράση που, κατά τον κ. Νετανιάχου, είχε υιοθετήσει ο Ιωνας ότι «μερικές φορές ο Θεός στέλνει στη ζωή μας έναν Γολιάθ ώστε να ανακαλύψουμε τον Δαυίδ που κρύβουμε μέσα μας», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους γονείς του 26χρονου είπε «εσείς εκπροσωπείτε το πνεύμα του Δαυίδ και το πνεύμα αυτό θα νικήσει».
    «Ο Ιωνάς Καρούσης ήταν ένας εξαιρετικός νέος Έλληνας στην καταγωγή που δολοφονήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα του Τέλ Αβίβ την παραμονή της πρωτοχρονιάς (σ.σ. των Εβραίων). Οι γονείς του, Δημήτρης και Ουρανία, δύο διακεκριμένοι γιατροί που δεν είναι Εβραίοι, ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και αγάπησαν το Ισραήλ» είπε αρχικά ο κ. Νετανιάχου.

    «Ο Ιωνάς υπηρέτησε τη θητεία του στον στρατό και ήταν αριστούχος φοιτητής αρχιτεκτονικής. Ο Ιωνάς είχε υιοθετήσει στη ζωή του το εξής σύνθημα όπως είχε μοιραστεί με τους δικούς του: "Μερικές φορές ο Θεός στέλνει στη ζωή μας έναν Γολιάθ ώστε να ανακαλύψουμε τον Δαυίδ που κρύβουμε μέσα μας"» συνέχισε για τον Ιωνά Καρούση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    Απευθυνόμενος, τέλος, στους γονείς του 26χρονου αδικοχαμένου Έλληνα, ο κ. Νετανιάχου είπε «Θέλω να πω στην οικογένεια Καρούση που βρίσκεται ανάμεσα μας σήμερα εδώ και σε όλες τις οικογένειες που πενθούν: Εσείς εκπροσωπείτε το πνεύμα του Δαυίδ και το πνεύμα αυτό θα νικήσει».

    Ποιος ήταν ο Ιωνάς Καρούσης

    Ο Ιωνάς Καρούσης ήταν ένας νέος με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και ισραηλινή, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1998 στο Τελ Αβίβ και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, έχοντας πάντα στενές σχέσεις με την Ελλάδα και την πόλη καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη.
    Ο Ιωνάς ήταν γιος δύο διακεκριμένων επιστημόνων. Ο πατέρας του, Δημήτρης Καρούσης, είναι καθηγητής νευρολογίας και ειδικός στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, ενώ η μητέρα του είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. Ο Δημήτρης Καρούσης άφησε τη Θεσσαλονίκη το 1988, όταν μετακόμισε στο Ισραήλ για να συνεχίσει την ακαδημαϊκή και ερευνητική του πορεία. Από το 2003, είναι καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, ενώ παράλληλα διευθύνει το Κέντρο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Ισραήλ. Είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας με συνεχή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους ελληνικούς ακαδημαϊκούς φορείς.

    Η μητέρα του Ιωνά, Ράνια, που έχει επίσης ιατρικό υπόβαθρο, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανατροφή και την καλλιέργεια του ταλέντου του γιου της, που από μικρή ηλικία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Ο Ιωνάς παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ για 12 ολόκληρα χρόνια, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μουσική με τις σπουδές του στη βιολογία, τα αγγλικά και την τέχνη. Οι γονείς του φρόντισαν να του δώσουν μια πλούσια εκπαίδευση και την ευκαιρία να αναπτύξει ποικίλα ενδιαφέροντα.
    Από το 2020, ο Ιωνάς σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όπου σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές του, αναμενόταν να διαπρέψει. Το πάθος του για τη δημιουργικότητα και το σχέδιο τον οδήγησε να επιλέξει την αρχιτεκτονική ως τομέα σπουδών, και ήταν αφοσιωμένος στη δημιουργία έργων που αντανακλούσαν τη βαθιά αισθητική του αντίληψη. Παράλληλα, είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του αγαπούσε το μπάσκετ και τον αθλητισμό, παραμένοντας ενεργός και κοινωνικά ενσωματωμένος στην κοινότητά του.
    Ο Ιωνάς δεν έχασε ποτέ τη σύνδεσή του με την Ελλάδα. Συχνά ταξίδευε στη χώρα για να επισκεφτεί συγγενείς και φίλους, ενώ οι οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα ήταν μια σταθερή παράδοση. Τον περασμένο Απρίλιο, πέρασε αρκετές μέρες στην Αθήνα, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης με αγαπημένα του πρόσωπα. Ο θείος του, που ζει στη Θεσσαλονίκη, τον περιγράφει ως έναν νέο γεμάτο καλοσύνη, πάντα πρόθυμο να προσφέρει βοήθεια στους άλλους, με βαθύ σεβασμό προς την οικογένειά του και αφοσίωση στις σπουδές του. «Ήταν το πιο καλόψυχο παιδί που έχω γνωρίσει. Ποτέ δεν είπε κακή κουβέντα για κανέναν», λέει χαρακτηριστικά ο θείος του.

    Η ακαδημαϊκή πορεία του Ιωνά ήταν εξαιρετική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δεν αρκέστηκε μόνο στα θεωρητικά μαθήματα. Εργαζόταν σε διάφορα πρότζεκτ αρχιτεκτονικής, και τη στιγμή της τραγικής επίθεσης βρισκόταν στον σταθμό του τρόλεϊ στη Γιάφα για να τραβήξει φωτογραφίες για μια εργασία που σχετιζόταν με το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγγενών του, η επίθεση τον βρήκε κυριολεκτικά στο «λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή». Η οικογένειά του, μέχρι και την τελευταία στιγμή, προσευχόταν ότι επρόκειτο για κάποιο λάθος, αλλά η τραγική αλήθεια επιβεβαιώθηκε όταν οι γονείς του αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τη σορό του στο νοσοκομείο.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ABIR SULTAN
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ