Η 18η Απριλίου έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.
Αξίζει να αναφερθεί πως η χώρα μας συνυπόγραψε το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και των χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπου συγκαταλέγονται μνημεία με εξέχουσα οικουμενική αξία, η Ελλάδα έχει εγγράψει ως σήμερα 18 συνολικά μνημεία και τοποθεσίες. Το πρώτο από αυτά, γεγονός που αναδεικνύει την ιδιαίτερη αξία του, ήταν ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες (1986) και το δέκατο, κατά χρονολογική σειρά, η Ολυμπία (1989).
Βασική επιδίωξη της επετείου αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται την ημέρα αυτή σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις οι οποίες αποβλέπουν στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα μνημεία, συμβάλλουν στην ανάδειξη της σημασίας τους, της ανάγκης προστασίας τους από κάθε φθορά και καταστροφή αλλά και της διασύνδεσής τους με το σύγχρονο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό γίγνεσθαι. Το ICOMOS προτείνει για τη φετινή χρονιά δράσεις με θέμα «Πολυσύνθετα Παρελθόντα: Ποικιλόμορφα Μέλλοντα».
Δυστυχώς, για τη χώρα μας οι δράσεις αυτές περιορίζονται φέτος μόνο σε διαδικτυακές εκδηλώσεις. Το αυστηρό lockdown που μάς επιβλήθηκε ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είχε, μεταξύ όλων των άλλων, ως αποτέλεσμα και την αποξένωση του κοινού από τα μνημεία και τα μουσεία.
Είχε όμως και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε «έργα» που βεβηλώνουν αρχαιότητες αλλοιώνοντας βάναυσα όχι μόνο την αισθητική τους εικόνα αλλά και την ιστορική τους σημασία. Το τσιμέντωμα της Ακρόπολης και το σχέδιο βίαιης απόσπασης και κατόπιν επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη με πρόσχημα την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό αποτελούν δύο κραυγαλέα παραδείγματα για το πώς το Υπουργείο Πολιτισμού αξιολογεί και διαχειρίζεται την πολιτιστική μας κληρονομιά! Τα ιδιωτικά συμφωνητικά, «συμβάσεις δωρεάς» τα αποκαλεί το αρμόδιο Υπουργείο, με ιδιωτικά Ιδρύματα (στην περίπτωση της Ακρόπολης με το Ίδρυμα Ωνάση) αποδεικνύουν στην πράξη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον τομέα του Πολιτισμού!
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντίκειται στην οικειοποίηση του πολιτισμικού μας πλούτου και στην εκχώρηση του δημόσιου αυτού αγαθού για εκμετάλλευση σε ιδιωτικά συμφέροντα! Υποστηρίζει το άνοιγμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην κοινωνία, στην οποία ανήκουν, στο πλαίσιο της πολιτισμικής δημοκρατίας! Στην πανίσχυρη πολιτισμική βιομηχανία αντιτείνει τη δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου δημιουργικής οικονομίας που θα συνδυάζει την αξιοποίηση του εθνικού πολιτιστικού κεφαλαίου, το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό με τον τουρισμό και την οικολογία!
Τμήμα Παιδείας-Πολιτισμού
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας