Συνέντευξη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην Εφημερίδα των Συντακτών
Την εκτίμηση ότι "μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων", καθώς "στην κοινωνία επικρατεί το αίτημα για μια νέα αρχή", έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία., Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επαναλαμβάνοντας πως "η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας", χαρακτηρίζοντάς την "επικίνδυνη" και τονίζοντας ότι "η ΝΔ δεν θα φοβηθεί να ποντάρει στην στρατηγική της έντασης", ο Ν. Ηλιόπουλος επισήμανε: "Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα διευρύνουν τις ρωγμές στην κυβερνητική κυριαρχία. Αυτές τις αντιστάσεις και το αίτημα για μια νέα αρχή θα εκφράσουμε τόσο προγραμματικά όσο και συνολικά πολιτικά το επόμενο διάστημα".
"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ραχοκοκαλιά του προγράμματος που απαντάει στα ερωτήματα της κοινωνίας", απέναντι σε μια κυβέρνηση "εγκλωβισμένη στην χρεοκοπημένη λογική της alt right και του Τραμπισμού", σημείωσε. "Νέα αρχή σημαίνει μια ζωή με ασφάλεια στην εργασία, στην υγεία, καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, ασκώντας δριμεία κριτική και στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και στο εργασιακό νομοσχέδιο: "Η μάχη για τα εργασιακά αφορά τον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε για το αύριο της χώρας".
Ειδικότερα, ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε: "Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζόμενους τους. Κατάργηση του 8ωρου και θέσπιση απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ζωή λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και μείωση μισθών. Σε συνδυασμό με την διάλυση της επιθεώρησης εργασίας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας. Από τις πρώτες πράξεις της ΝΔ ήταν η μείωση του ύψους των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκ ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες. Σήμερα γα την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ".
Το κείμενο της συνέντευξης
- Επικρίνετε καθημερινά την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Μετά από έξι μήνες λοκντάουν, περισσότερους από 10.000 νεκρούς και μια κοινωνία απίστευτα κουρασμένη ψυχολογικά ποια είναι η επόμενη μέρα στο πολιτικό πεδίο;
Θα ήταν λάθος να συζητήσουμε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μια δύσκολη μάχη ακόμα. Οι εξελίξεις στην Ινδία επαναφέρουν με δραματικό τρόπο τις εκκλήσεις για σπάσιμο των πατεντών στα εμβόλια αλλά και την επισήμανση του ΠΟΥ ότι στην πανδημία αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς δεν είναι κανένας. Στο πολιτικό πεδίο τώρα, αυτό που βλέπουμε είναι μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν θα φοβηθεί να ποντάρει στην στρατηγική της έντασης. Μια κυβέρνηση που αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική για τις εγκληματικές της επιλογές και διαρκώς επιτίθεται στην νεολαία, στους πολίτες ή στην αντιπολίτευση. Είναι μια κυβέρνηση που δεν πατάει καλά στα πόδια της. Οι κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται ενάντια στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν και σε πολιτικές εξελίξεις.
- Μπαίνουμε στο καλοκαίρι, ανοίγει ο τουρισμός, ο κόσμος επανέρχεται σε μια κανονικότητα. Παρ΄ όλα αυτά αρκετοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί, τόσο ως προς την καλοκαιρινή περίοδο όσο και για τον επόμενο Χειμώνα σε σχέση με το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας. Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή τη συγκυρία αν ήταν κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία σαν να είναι ένα φαινόμενο τριμήνου. Ο κ. Μητσοτάκης από πέρσι τον Μάιο είχε ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή. Πουλάει διαρκώς ψεύτικη αισιοδοξία, υποστηρίζοντας μια φορά τον μήνα ότι είμαστε στην τελική ευθεία. Ποτέ δεν προχώρησε σε στρατηγικές κινήσεις ενίσχυσης του συστήματος υγείας ή των μέσων μεταφοράς. Η ΝΔ απέδειξε ότι δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας: σήμερα έχουμε 1.680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Υπάρχει όμως διαφορετικός δρόμος. Με την ενίσχυση του ΕΣΥ και ειδικά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με μέτρα προστασίας στις εστίες μετάδοσης -χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς - με συνταγογράφηση των μοριακών τεστ. Παράλληλα, δεν γίνεται ο ιδιωτικός τομέας να μένει έξω από αυτή την μάχη και να μην προχωράμε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Τέλος χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική και στο πεδίο της οικονομικής στήριξης. Εδώ η πρόταση κλειδί είναι η διαγραφή μέρους του χρέους προς το δημόσιο και η ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Με αυτό τον τρόπο θα σωθούν θέσεις εργασίας και θα αποφύγουμε νέο κύμα από λουκέτα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακηρύξει το εργασιακό νομοσχέδιο ως «τη μητέρα των μαχών». Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να το ψηφίσει. Τι επιπτώσεις θεωρείτε πως θα έχει κάτι τέτοιο σε μια κοινωνία που η οικονομία της βγήκε από τα μνημόνια και λίγο μετά βυθίστηκε στην κρίση του κορονοϊού;
Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζόμενους τους. Κατάργηση του 8ωρου και θέσπιση απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ζωή λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και μείωση μισθών. Σε συνδυασμό με την διάλυση της επιθεώρησης εργασίας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας. Από τις πρώτες πράξεις της ΝΔ ήταν η μείωση του ύψους των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκ ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες. Σήμερα γα την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα των παραπάνω επιλογών θα είναι η μείωση των μισθών και η κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης. Μια πολιτική κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική, ακριβώς όπως τη ζήσαμε και το 2012. Ειδικά για τος νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξόδου. Κανένας μηχανικός ή προγραμματιστής δεν θα επιλέξει να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα χωρίς κανέναν έλεγχο όταν έχει την επιλογή δουλειάς στο εξωτερικό. Άρα η μάχη για τα εργασιακά αφορά τον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε για το αύριο της χώρας. Η ΝΔ κοιτάει στο παρελθόν της κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας. Η πρόταση μας στηρίζεται σε καλούς μισθούς, πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στήριξη καινοτομίας, γνώσης και υψηλής εξειδίκευσης.
- Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών που έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση αλλά δεν φαίνεται να τους πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό και ο κόσμος δείχνει να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σας;
Σε μη προεκλογική περίοδο αξίζει να στεκόμαστε κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Σε αυτά αποτυπώνεται η επαναφορά του φόβου και της ανασφάλειας ως κυρίαρχα αισθήματα των πολιτών. Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί με αρνητικούς όρους την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Ταυτόχρονα όπου έχουν μετρηθεί συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, η συνταγογράφηση των τεστ ή η κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου καταγράφεται μια πλειοψηφία που υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις. Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται σταδιακά να επανέρχεται. Ταυτόχρονα σχηματίζεται ένα κοινωνικό αίτημα ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς. Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει προγραμματικά και πολιτικά αυτό το αίτημα.
- Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι παρά τη φθορά της η κυβέρνηση θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές όταν αυτές γίνουν. Έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυναμική να ανατρέψει ένα τέτοιο σενάριο;
Μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Στην κοινωνία υπάρχει πια, ειδικά μετά την πανδημία, το αίτημα για μια νέα αρχή. Νέα αρχή σημαίνει μια ζωή με ασφάλεια στην εργασία, στην υγεία, καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει το πρόγραμμα της ΝΔ. Σε οικονομική και κοινωνική πολιτική φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην χρεοκοπημένη λογική της alt right και του Τραμπισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ραχοκοκαλιά του προγράμματος που απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα. Ίσως όμως το πιο σημαντικό να είναι η κοινωνική δυναμική που θα εκφραστεί και μέσα από τους αγώνες ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα διευρύνουν τις ρωγμές στην κυβερνητική κυριαρχία. Αυτές τις αντιστάσεις και το αίτημα για μια νέα αρχή θα εκφράσουμε τόσο προγραμματικά όσο και συνολικά πολιτικά το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Left.gr