Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας
Την έντονη ανησυχία του για την προοπτική της χώρας λόγω της ιδεοληπτικής στάσης που όπως είπε κρατά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σε μία εποχή που ο κόσμος αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του μπαούλου Ρίγκαν και Θάτσερ, μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία», είπε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έρχεται να εφαρμόσει πολιτικές του χθες. Σημείωσε πως στις ΗΠΑ δεν θα γίνει σοσιαλισμός αλλά την ώρα που κλείνει ο κύκλος του νεοφιλελευθερισμού η κυβέρνηση εφαρμόζει την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους.
Στην διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αν και διευκρίνισε πως «δεν φοβάμαι άμεσα την επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημονίων λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018» επέμεινε ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της πολιτικής που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Απαντώντας ειδικότερα σε στην ερώτηση του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου για την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο αμερικανικό Κογκρέσο την χαρακτήρισε ιστορική γιατί όπως είπε «βάζει τέλος σε έναν τεσερακονταετή κύκλο του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος» παροτρύνοντας να «ρίξουμε το βάρος μας σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ». Χωρίς να κρύψει την αγωνία του - όπως είπε - για διόγκωση της ανεργίας στη χώρα αλλά και για κλάδους της οικονομίας που θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Για τα εργασιακά σημείωσε πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ψρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας σχολιάζοντας πως μπορεί να κινείται στην σωστή κατεύθυνση, όμως αυτό γίνεται αργά. «Το ίδιο έκανε το 2008 με την οικονομική κρίση, απέτυχε και στο προσφυγικό και τώρα φαίνεται πως είναι πίσω…», τονίζοντας πως η ΕΕ φαίνεται πως δεν έχει συλλάβει ότι η πανδημία είναι ιστορική τομή. Μάλιστα κάλεσε την ΕΕ να συλλάβει ότι αν ακολουθεί (σε σχέση με τα εμβόλια) τα συμφέροντα των 4 μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών τότε είναι σαν να παραδέχεται ότι προτάσσει τους νόμους του κέρδους έναντι της ασφάλειας 27 κρατών μελών της.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση λέγοντας πως «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό αλλά και λαθεμένη προσέγγιση μόνο στο εμβόλιο και όχι στις φαρμακευτικές αγωγές (μονοκλωνικά αντισώματα) που θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ανέφερε δε ότι έχουμε χειρότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ εκτιμώντας πως η πραγματικότητα πως ένας στους 1.000 συμπολίτες μας χάνει τη ζωή του θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Ο Ζάεφ στο ακροατήριο
Ειδικότερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Συμφωνία των Πρεσπών - παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που παρακολουθούσε από κοντά τη συζήτηση. «Εχουμε στη γειτονιά μας έναν σύμμαχο κι όχι εχθρό» είπε λέγοντας ότι η Συμφωνία ήταν πατριωτική και άξιζε το πολιτικό κόστος που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αριστερά όταν έρχεται στην εξουσία σκέφτεται με όρους ιστορικούς και όχι με όρους εξαμήνου, θέλει να αφήνει ένα στίγμα διαφοράς απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης», είπε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και ότι σέρνεται από πολιτικές αβαρίες. Μάλιστα κατέθεσε και μία πρόταση για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η χώρα μας πρέπει να πρωτοστήσει και να αξιοποιήσει τη θέση της στην ΕΕ και την ανάγκη της Τουρκίας να αναζητά μία νέα οικονομική σχέση με αυτήν. Πρότεινε λοιπόν η ΕΕ να συνδέσει την προοπτική της με την Τουρκία αφενός με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου με την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ