Πολιτικά

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και οι γαλάζιες ενστάσεις

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και οι γαλάζιες ενστάσεις

Πριν από την κυρία Γιαννάκου, είχε δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες της η επίσης πρώην υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία με άρθρο της στην εφημερίδα Εστία, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού.

Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, το οποίο πέρασε τις προηγούμενες ημέρες επί της αρχής από τη Βουλή, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική συνεπιμέλεια αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που εκτιμά ότι πρόκειται για «Παιδοκεντρική μεταρρύθμιση με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων και της ψυχικής υγείας του παιδιού, μετά το διαζύγιο μεταξύ των γονέων του».

Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τη ΝΔ του κ. Κ. Μητσοτάκη, που δύο κορυφαία στελέχη, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν και μάλιστα με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους.

Η πρώην υπουργός και από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ κ. Μαριέτα Γιαννάκου επέλεξε το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να εκφράσει τις διαφωνίες της. «Δεν μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικό πλαίσιο συνεπιμέλειας, ούτε υποχρεωτικός χρόνος παραμονής σε κάθε γονέα. Η κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται ειδικά για το κάθε παιδί», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννάκου, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως θα επανέλθει στο ζήτημα.

Πριν από την κυρία Γιαννάκου, είχε δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες της η επίσης πρώην υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία με άρθρο της στην εφημερίδα Εστία, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού. Χαρακτήρισε, δε, νομικώς προβληματική τη διατύπωση για εξ ίσου γονική, ενώ εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλασσόμενη κατοικία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σταθερότητα που χρειάζονται τα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, τα σημεία που «ερέθισαν» αρνητικά τα αντανακλαστικά των δύο παραπάνω κορυφαίων στελεχών, αλλά και συναδέλφων τους που απλώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αφορούσαν κατά κύριο λόγο την αποτύπωση στο σχέδιο νόμου πιεστικών αιτημάτων της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Ενεργοί Μπαμπάδες» και πολύ λιγότερο τα όποια αιτήματα γυναικείων οργανώσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο αρχικό κείμενο που έφερε προς συζήτηση το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν υπήρχε καν η σύνδεση της πρωτοβουλίας με τη Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η τότε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, καθώς και η νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με την προηγούμενη ιδιότητα της, της ΓΓ Ισότητας, είχαν δώσει αγώνα και πέτυχαν όλο το σχέδιο νόμου να «διατρέχεται» από τη Σύμβαση της Κων/πολης.

Ένα δεύτερο ζήτημα του αρχικού κειμένου που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις –και όχι μόνο μεταξύ των γυναικών βουλευτών της ΝΔ, αλλά και από βουλευτές-νομικούς – ήταν αυτό της αμετάκλητης απόφασης ( σς Άρειος Πάγος ) για την απώλεια της συνεπιμέλειας από κακοποιητικό γονέα. Με δεδομένο ότι για να καταστεί αμετάκλητη μια απόφαση απαιτούνται κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα χρόνια, η Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε να αντικατασταθεί η αμετάκλητη απόφαση από οριστική ( σς από Πρωτοδικείο ). Και ένα τρίτο, ήταν αυτή της εναλλασσόμενης κατοικίας, που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργήσει και ψυχολογικά προβλήματα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχε ανοικτή γραμμή μεταξύ των γυναικών – βουλευτών της ΝΔ, προκειμένου να «εκριζωθούν» από τα νομοσχέδιο προβληματικές μέριμνες, ενώ οι κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη είχαν μάλιστα θέσει το ζήτημα και κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Οι κ. Βούλτεψη και Συρεγγέλα, πάντως, φέρονται να εκτιμούν ότι μετά τις αλλαγές, δεν υπάρχουν σοβαρά προβληματικά σημεία στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πάντως, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, κάλεσε τους βουλευτές και της συμπολίτευσης να αποφύγουν «παρερμηνείες που δεν έχουν σχέση με τις προωθούμενες διατάξεις» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup