Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 13:06

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και οι γαλάζιες ενστάσεις

Γράφτηκε από την

Πριν από την κυρία Γιαννάκου, είχε δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες της η επίσης πρώην υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία με άρθρο της στην εφημερίδα Εστία, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού.

Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, το οποίο πέρασε τις προηγούμενες ημέρες επί της αρχής από τη Βουλή, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική συνεπιμέλεια αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που εκτιμά ότι πρόκειται για «Παιδοκεντρική μεταρρύθμιση με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων και της ψυχικής υγείας του παιδιού, μετά το διαζύγιο μεταξύ των γονέων του».

Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τη ΝΔ του κ. Κ. Μητσοτάκη, που δύο κορυφαία στελέχη, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν και μάλιστα με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους.

Η πρώην υπουργός και από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ κ. Μαριέτα Γιαννάκου επέλεξε το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να εκφράσει τις διαφωνίες της. «Δεν μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικό πλαίσιο συνεπιμέλειας, ούτε υποχρεωτικός χρόνος παραμονής σε κάθε γονέα. Η κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται ειδικά για το κάθε παιδί», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννάκου, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως θα επανέλθει στο ζήτημα.

Πριν από την κυρία Γιαννάκου, είχε δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες της η επίσης πρώην υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία με άρθρο της στην εφημερίδα Εστία, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού. Χαρακτήρισε, δε, νομικώς προβληματική τη διατύπωση για εξ ίσου γονική, ενώ εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλασσόμενη κατοικία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σταθερότητα που χρειάζονται τα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, τα σημεία που «ερέθισαν» αρνητικά τα αντανακλαστικά των δύο παραπάνω κορυφαίων στελεχών, αλλά και συναδέλφων τους που απλώς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αφορούσαν κατά κύριο λόγο την αποτύπωση στο σχέδιο νόμου πιεστικών αιτημάτων της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Ενεργοί Μπαμπάδες» και πολύ λιγότερο τα όποια αιτήματα γυναικείων οργανώσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο αρχικό κείμενο που έφερε προς συζήτηση το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν υπήρχε καν η σύνδεση της πρωτοβουλίας με τη Σύµβαση του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η τότε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, καθώς και η νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με την προηγούμενη ιδιότητα της, της ΓΓ Ισότητας, είχαν δώσει αγώνα και πέτυχαν όλο το σχέδιο νόμου να «διατρέχεται» από τη Σύμβαση της Κων/πολης.

Ένα δεύτερο ζήτημα του αρχικού κειμένου που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις –και όχι μόνο μεταξύ των γυναικών βουλευτών της ΝΔ, αλλά και από βουλευτές-νομικούς – ήταν αυτό της αμετάκλητης απόφασης ( σς Άρειος Πάγος ) για την απώλεια της συνεπιμέλειας από κακοποιητικό γονέα. Με δεδομένο ότι για να καταστεί αμετάκλητη μια απόφαση απαιτούνται κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα χρόνια, η Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε να αντικατασταθεί η αμετάκλητη απόφαση από οριστική ( σς από Πρωτοδικείο ). Και ένα τρίτο, ήταν αυτή της εναλλασσόμενης κατοικίας, που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργήσει και ψυχολογικά προβλήματα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχε ανοικτή γραμμή μεταξύ των γυναικών – βουλευτών της ΝΔ, προκειμένου να «εκριζωθούν» από τα νομοσχέδιο προβληματικές μέριμνες, ενώ οι κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη είχαν μάλιστα θέσει το ζήτημα και κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Οι κ. Βούλτεψη και Συρεγγέλα, πάντως, φέρονται να εκτιμούν ότι μετά τις αλλαγές, δεν υπάρχουν σοβαρά προβληματικά σημεία στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πάντως, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, κάλεσε τους βουλευτές και της συμπολίτευσης να αποφύγουν «παρερμηνείες που δεν έχουν σχέση με τις προωθούμενες διατάξεις» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Έχασα δύο παιδιά» - Τα πρώτα λόγια του πατέρα του 32χρονου πιλότου
    Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Έχασα δύο παιδιά» - Τα πρώτα λόγια του πατέρα του 32χρονου πιλότου
    «Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η τύχη αυτού του μωρού», τόνισε ο πατέρας του 32χρονου συζυγοκτόνου
    Λίγα 24ωρα μετά την ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, ο πατέρας του 32χρονου πιλότου «σπάει» τη σιωπή του.
    Μιλώντας στον Alpha, ο πατέρας του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου εξομολογήθηκε ότι έχασε δύο παιδιά και ότι προσπαθεί να μην έχει περισσότερο κακή τύχη ένα παιδάκι που δεν φταίει σε τίποτα. «Το μωράκι είναι μαζί μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η τύχη αυτού του μωρού και θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι πάνω σε αυτό. Ως πατέρας αυτή τη στιγμή, έχω χάσει δύο παιδιά. Προσπαθώ να μην έχει περισσότερο κακή τύχη ένα παιδάκι που δεν φταίει σε τίποτα», είπε ο πατέρας του 32χρονου πιλότου.
    Συνεπιμέλεια του βρέφους θα ζητήσει η οικογένεια του πιλότου

    Τη στιγμή που οι οικογένειες της 20χρονης και του πιλότου είναι συντετριμμένες, προσπαθώντας να διαχειριστούν τον πόνο τους και να συνειδητοποιήσουν ότι το παραμύθι που είχε πλάσει ο 32χρονος τελείωσε, τα βλέμματα στρέφονται στην τύχη του βρέφους.
    Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η οικογένεια του πιλότου σκοπεύει να ζητήσει συνεπιμέλεια για το βρεφος. Στην παρούσα κατάσταση, η μητερα της Καρολάιν καλείται να διαχειριστεί το σοκ και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί, ενώ ο θυμός για την αποτρόπαια πράξη του Μπάμπη την έχει κυριεύσει.

    Δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει, είναι απομονωμένη στο σπίτι της, στην Αλόννησο, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος πάσχει από κινητικά προβλήματα. Τα γιατί που την ταλανίζουν είναι πολλά για τον άντρα που αφαίρεσε τη ζωή της κόρης της, που την αγκάλιασε σφιχτά στο τρισάγιο της Καρολάιν και που του έτρεφε μεγάλη αδυναμία.
    Οι δυο οικογένειες είχαν πολύ καλές σχέσεις. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο αδερφός του Μπαμπη, Φώτης Αναγνωστόπουλος, όχι μόνο βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας της Καρολάιν μετά τις τραγικές εξελίξεις αλλά και αυτή τη στιγμή έχει στο σπίτι του τη μικρή Λυδία την οποία και φροντίζει.

    Η μητέρα της Καρολάιν τρέφει βαθιά εκτίμηση για τους γονείς του Μπάμπη. H μητέρα του είναι εκπαιδευτικός και ο πατέρας του πολιτικός μηχανικός. Όταν μάλιστα πρόσωπα από το περιβάλλον της μητέρας της Καρολάιν, τη ρωτησαν τι προτίθεται να κάνει με τον μέλλον του μωρού, εκείνη τούς απάντησε ότι δεν ξέρει αλλά και πως δεν θα ήθελε να αποκόψει τη Λυδία από την Γεωργία και τον Κώστα, τους γονείς του Μπάμπη. Κοινή φίλη της μητέρας του πιλότου και της μητέρας της Καρολάιν, μεσολαβει ώστε η σχέση των δυο οικογενειών να μείνει ανεπηρέαστη για χάρη του παιδιού.
    Πηγή: protothema.gr
  • «Δεν έκανα λάθος επί της ουσίας» απαντά ο Γ. Λοβέρδος για τα όσα είπε περί κακοποίησης
    «Δεν έκανα λάθος επί της ουσίας» απαντά ο Γ. Λοβέρδος για τα όσα είπε περί κακοποίησης

    Για ανθρωποφαγία από τα social media και απομόνωση της φράσης από τα Συριζοτρόλ έκανε λόγο ο Γιάννης Λοβέρδος αναφορικά με τα όσα είπε προχθές στη Βουλή περί κακοποίησης και των αντιδράσεων που ακολούθησαν. «Ίσως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη λέξη κακοποίηση», τόνισε.

    Για τα όσα είπε προχθές στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, απάντησε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο Γιάννης Λοβέρδος μετά και τις αντιδράσεις στα social media. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία» και απομόνωση της φράσης από Συριζοτρολ, καθώς πιστεύει ότι δεν έκανε λάθος επί της ουσίας. Τόνισε, ωστόσο, ότι ίσως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «κακοποίηση».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λοβέρδος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή είπε:

    «Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς».

    «Με γνωρίζουν 35 χρόνια ως δημοσιογράφο. Έχω μιλήσει πάντα κατά της βίας. Θεωρώ την ενδοοικογενειακή βία μία από τις φρικτότερες μορφές βίας που υπάρχουν. Επομένως όσα γράφτηκαν για εμένα είναι αστεία. Πόσοι έχουν δει όλη την ομιλία και δεν απομόνωσαν μόνο αυτή τη φράση; Αυτό το νομοσχέδιο που ήρθε είναι για την επιμέλεια των τέκνων μετά από ένα σκληρό διαζύγιο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρέμβει δεσμευτικά για τον φυσικό δικαστή. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κρίνεται από τα δικαστήρια. Έλεγα πως η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τόνισε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega.

    «Προφανώς αν κακοποιεί κάποιος τη γυναίκα του κανένα δικαστήριο στον κόσμο δε θα έλεγε ότι θα πρέπει να δοθεί μέρος της επιμέλειας του παιδιού σε αυτόν τον πατέρα. Είπα ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να την κρίνουμε αν δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Μπορεί κατ’ υπερβολή να είπα αυτό που είπα, μπορεί να ήταν λάθος διατύπωση. Αλλά αυτό που σας είπα ήταν το νόημα της ομιλίας μου. Ήταν λάθος η διατύπωση αν απομονώσεις μία φράση. Μετά την ομιλία μου δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τους παρόντες βουλευτές. Η αντίδραση ήρθε 24 ώρες μετά αφού απομόνωσαν τα ΣΥΡΙΖοτρολ όσα είχα πει. Αυτό που είπα είναι ότι κρίνει το δικαστήριο κάθε περίπτωση και όχι η Βουλή. Η ανθρωποφαγία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τέτοια που επιτρέπει να απομονωθεί μια φράση. Δεν έκανα λάθος επί της ουσίας. Δεν θα έπρεπε να κάνω λόγο για κακοποίηση για να μην υπάρξει παρεξήγηση, αλλά ήθελα να δείξω την υπερβολή, τίποτα παραπάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Απίστευτη δήλωση Γιάννη Λοβέρδου: Ο κακοποιητής μπορεί να είναι καλός γονιός
     Απίστευτη δήλωση Γιάννη Λοβέρδου: Ο κακοποιητής μπορεί να είναι καλός γονιός

    Η άποψη του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδου ότι ο κακοποιητής μπορεί να είναι καλός γονιός και ότι έχει το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια προκαλεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις.

    Μπορεί ένας άνδρας ή μία γυναίκα να είναι ταυτόχρονα καλός ή καλή γονιός για το παιδί της οικογένειας;

    Ο Γιάννης Λοβέρδος λέει ανεπιφύλακτα ναι! Επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, γι' αυτό στην ομιλία του για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

    Κατά το βουλευτή της ΝΔ, ο άνδρας που κακοποιεί τη σύζυγό του, που την χτυπά επίσης, μπορεί να έχει δικαίωμα στη... συνεπιμέλεια.

    Ιδού τι χαρακτηριστικά τόνισε:

    "Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς".

    Στο βίντεο από το 4:10 και μετά

    Εν συνεχεία και στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί, ο βουλευτής τα έκανε ακόμη χειρότερα ισχυριζόμενος ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν από τα ΣΥΡΙΖΟτρολ.

    Ο κανιβαλισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απο τα συριζοτρολ έχει και τα όρια του. Ελεος πια pic.twitter.com/LhRpG6xGMC

    — Γιαννης Λοβερδος (@YiannisLoverdos) May 20, 2021

    Ραγκούσης: "Ή ο κ. Λοβέρδος ζητάει συγγνώμη ή η ΝΔ τον διαγράφει"

    Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιάννη Λοβέρδου. Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης ζήτησε η ΝΔ να προχωρήσει σε διαγραφή του βουλευτή, αν δεν ανακαλέσει.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος:

    "Ένα ερώτημα: Είναι δυνατόν να ανεβαίνει σε αυτό το βήμα, το θεσμικά και ιστορικά θα έλεγε κανείς ιερό βήμα, βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μέλος της ΝΔ και να διατυπώνει την άποψη ότι είναι δυνατόν να είναι ανεκτό και συμβατό να είναι κάποιος καλός πατέρας την ώρα που ξυλοφορτώνει και κακοποιεί τη γυναίκα του, τη μητέρα του παιδιού.

    Είναι δυνατόν κύριε Πρόεδρε;

    Και όμως είναι δυνατόν.

    Το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ ο κ. Γιάννης Λοβέρδος.

    Και περιμέναμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης τα κοινωνικά, τα ανθρώπινα- ούτε τα πολιτικά, ούτε τα δημοκρατικά- τα κοινωνικά και ανθρώπινα αντανακλαστικά του κ. Υπουργού, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, της ΝΔ, της ηγεσίας της να ενεργοποιηθούν, να αντιδράσουν. Να τον φέρουν εδώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη ή να τον διαγράψουν.

    Κι εσείς σιωπάτε.

    Την ώρα που ο ΟΗΕ σας έχει στείλει επιστολή και σας καταγγέλλει ειδικά για αυτή τη συσχέτιση του νομοσχεδίου σας κ. Τσιάρα, με τους φόβους που υπάρχουν ότι θα ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, κακοποιητικές συμπεριφορές, συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας, εσείς μπροστά σας τα έχετε, τα ακούτε και μη αντιδρώντας μας δίνεται το δικαίωμα να πούμε ότι τα ανέχεστε;

    Κύριε Τσιάρα, πια το θέμα δεν είναι δικό σας.

    Πια το θέμα είναι στην ηγεσία της ΝΔ. Ή θα υποχρεώσει τον κ. Λοβέρδο να έρθει στο κοινοβούλιο, να ανακαλέσει αυτή την επαίσχυντη, τη φριχτή δήλωσή του ζητώντας συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, από τα παιδιά, τους γονείς που τον άκουσαν να ξεστομίζει αυτές τις βαρύτατες φράσεις ή θα πρέπει η ΝΔ να τον διαγράψει.

    Σε διαφορετική περίπτωση κ. Πρόεδρε εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως εάν ο κ. Λοβέρδος δεν ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη και αν η ΝΔ σε δεύτερο χρόνο, εφόσον δεν κάνει το πρώτο, δεν τον διαγράψει θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής, διότι δεν είναι δυνατόν, είναι βέβαιο αυτό, κανείς, και βουλεύτριες και βουλευτές της ίδιας της ΝΔ, πόσο μάλλον των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της να ανεχτεί μια τέτοια τοποθέτηση, μια τέτοια αντίληψη, μια νέα νοοτροπία. Που αν είναι για τον κ. Υπουργό συμβατή με το σ/ν δεν μπορεί να είναι για μας, δεν μπορεί να είναι για την ελληνική κοινωνία".

    Πηγή: Νews247.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

  • Ραγκούσης: Ή ο κ. Λοβέρδος ζητάει συγγνώμη για τη φριχτή δήλωσή του ή η ΝΔ τον διαγράφει
    Ραγκούσης: Ή ο κ. Λοβέρδος ζητάει συγγνώμη για τη φριχτή δήλωσή του ή η ΝΔ τον διαγράφει

    Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, στην Ολομέλεια της Βουλής Ένα ερώτημα: Είναι δυνατόν να ανεβαίνει σε αυτό το βήμα, το θεσμικά και ιστορικά θα έλεγε κανείς ιερό βήμα, βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μέλος της ΝΔ και να διατυπώνει την άποψη ότι είναι δυνατόν να είναι ανεκτό και συμβατό να είναι κάποιος καλός πατέρας την ώρα που ξυλοφορτώνει και κακοποιεί τη γυναίκα του, τη μητέρα του παιδιού.

    Είναι δυνατόν κύριε Πρόεδρε; Και όμως είναι δυνατόν. Το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ ο κ. Γιάννης Λοβέρδος. Και περιμέναμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης τα κοινωνικά, τα ανθρώπινα- ούτε τα πολιτικά, ούτε τα δημοκρατικά- τα κοινωνικά και ανθρώπινα αντανακλαστικά του κ. Υπουργού, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, της ΝΔ, της ηγεσίας της να ενεργοποιηθούν, να αντιδράσουν. Να τον φέρουν εδώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη ή να τον διαγράψουν. Κι εσείς σιωπάτε.

    Την ώρα που ο ΟΗΕ σας έχει στείλει επιστολή και σας καταγγέλλει ειδικά για αυτή τη συσχέτιση του νομοσχεδίου σας κ. Τσιάρα, με τους φόβους που υπάρχουν ότι θα ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, κακοποιητικές συμπεριφορές, συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας, εσείς μπροστά σας τα έχετε, τα ακούτε και μη αντιδρώντας μας δίνεται το δικαίωμα να πούμε ότι τα ανέχεστε; Κύριε Τσιάρα, πια το θέμα δεν είναι δικό σας. Πια το θέμα είναι στην ηγεσία της ΝΔ.

    Ή θα υποχρεώσει τον κ. Λοβέρδο να έρθει στο κοινοβούλιο, να ανακαλέσει αυτή την επαίσχυντη, τη φριχτή δήλωσή του ζητώντας συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, από τα παιδιά, τους γονείς που τον άκουσαν να ξεστομίζει αυτές τις βαρύτατες φράσεις ή θα πρέπει η ΝΔ να τον διαγράψει. Σε διαφορετική περίπτωση κ. Πρόεδρε εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως εάν ο κ. Λοβέρδος δεν ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη και αν η ΝΔ σε δεύτερο χρόνο, εφόσον δεν κάνει το πρώτο, δεν τον διαγράψει θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής, διότι δεν είναι δυνατόν, είναι βέβαιο αυτό, κανείς, και βουλεύτριες και βουλευτές της ίδιας της ΝΔ, πόσο μάλλον των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της να ανεχτεί μια τέτοια τοποθέτηση, μια τέτοια αντίληψη, μια νέα νοοτροπία. Που αν είναι για τον κ. Υπουργό συμβατή με το σ/ν δεν μπορεί να είναι για μας, δεν μπορεί να είναι για την ελληνική κοινωνία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσίπρας για συνεπιμέλεια: Αντιμετωπίζετε το παιδί σαν βαλίτσα
    Τσίπρας για συνεπιμέλεια: Αντιμετωπίζετε το παιδί σαν βαλίτσα

    Επικίνδυνο το νομοσχέδιο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια – Ντροπή το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας – Δεν θα ανεχτούμε άλλο να μετέχουμε σε μία Βουλή των σκιών, να μπει τώρα τέρμα στο λοκντάουν της Βουλής Βασικά σημεία: - Μετατρέπετε το εσωκομματικό σας πρόβλημα σε πρόβλημα Δημοκρατίας.

    Κακοποίηση της Δημοκρατίας η χρήση Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν νομοσχέδια κρίσιμα με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Κακοποίηση της Δημοκρατίας να κρύβεται και να μην απαντά ο Πρωθυπουργός και υπουργοί σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και έλεγχο. Αρνείται να απαντήσει για το σκάνδαλο με το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ζημίας ενός δις. Για το Δημόσιο.

    Για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, που εν μέσω πανδημίας αφήνει εκτός το ένα τρίτο όσων παιδιών ετοιμάζονται για πανελλαδικές. Δεν θα ανεχθούμε άλλο το λοκντάουν της Βουλής την ώρα που ανοίγουν τα πάντα. Στο όνομα της πανδημίας επιχειρείτε κουκούλωμα. Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρει η υγεία των βουλευτών, αλλά να περνά νομοσχέδια στα οποία αντιδρούν οι βουλευτές του, όπως της συνεπιμέλειας, της φαρμακευτικής κάνναβης, των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν θα σας αφήσουμε να νομοθετείτε άλλο σε βάρος της κοινωνίας χωρίς αντίλογο (κατάσχεση πρώτης κατοικίας, εργασιακά, μείωση εισακτέων και δώρο στα κολέγια, ασυλία τραπεζιτών).

    Από σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις, είτε το θέλετε είτε όχι.

    - Όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία θα διαχειριστείτε και τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης; Με τη μέθοδο Νικολάου ή με τη μέθοδο Πέτσα;

    - Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει για τις «σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στον πυρήνα της προστασίας του συμφέροντος του παιδιού» που καταγγέλλει η κα Κεφαλογιάννη; Να διαψεύσει τις σοβαρές καταγγελίες της κας Γιαννάκου ότι αυτοί που διαθέτουν χρήμα επιβάλλουν το νόμο για τη συνεπιμέλεια;

    - Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ηθικός αυτουργός της συνεπιμέλειας, ο κ. Τσιάρας είναι απλά αυτοφωράκιας. Μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά γονέων. Το νομοσχέδιο είναι προσωπική επιμονή και δέσμευση Μητσοτάκη σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων. Προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του δικαίου μας, τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και όσους μπαμπάδες περίμεναν λύση στα προβλήματά τους, διότι δεν θα τα λύσει.

    - Γιατί αγνοείτε ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής; - Το νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων. Με την υποχρεωτική ισόχρονη κατανομή της γονικής μέριμνας, έτσι επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία, αντιμετωπίζετε το παιδί σαν βαλίτσα. Είναι καταστροφικό για τη διαμόρφωση του παιδιού στην πιο ευαίσθητη ηλικία.

    - Τι θα γίνει όταν οι γονείς μένουν μακριά ή ο ένας δουλεύει υπερωρίες; Εφιαλτικό σενάριο, γιατί θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός κοινωνικοοικονομικά γονέας. Το νομοσχέδιό σας απαξιώνει και ισοπεδώνει το παιδί, αντιμετωπίζεται σαν να είναι κοινό υλικό απόκτημα, παράρτημα των γονέων.

    - Ψηφίζετε ώστε το παιδί να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών και όχι οι γονείς στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό ψηφίζετε σήμερα.

    - Δεν έχετε καμία διασφάλιση για προστασία γονέα και παιδιού από τον κακοποιητή γονέα στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

    - Το νομοσχέδιό σας είναι αναχρονισμός, όχι πρόοδος και είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια - Να έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης και να μην κρυφτεί, να έρθει να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό του.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με μειον 2 γαλάζιες ψήφους "πέρασε" το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια
     Με μειον 2 γαλάζιες ψήφους

    Πέρασε το νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμελεία. Το ψήφισαν 156 κυβερνητικοί βουλευτές. "Όχι" από Ο.Κεφαλογιάννη και Μ.Γιαννάκου

    Με την αρνητικές ψήφους της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου ψήφιστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια.
    Αυτό μαρτυρά το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για τα επίμαχα αρθρα 7 και 13 που περιείχαν τις διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσαν τόσο οι δύο γαλάζιες βουλευτίνες όσο και συνολικά η αντιπολίτευση.

    Σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών υπέρ των άρθρων τάχθηκαν 156 από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει ότι δεν θα λαμβάνει μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Επίσης αποχώρησαν το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΚΚΕ.

    Πηγή: Νews247.gr

  • Συνεπιμέλεια: 3 νομοτεχνικές βελτιώσεις έφερε ο Κώστας Τσιάρας
    Συνεπιμέλεια: 3 νομοτεχνικές βελτιώσεις έφερε ο Κώστας Τσιάρας

    Σε ποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο προς ψήφιση για τη συνεπιμέλεια προχώρησε ο Κώστας Τσιάρας

    Σε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις προχώρησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια παιδιών, το οποίο ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη, 20 Μαΐου. Ειδικότερα πρόκειται για τις εξής:

    • προστίθεται στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».
    • με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από την δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
    • στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    Οι αλλάγες ωστόσο δεν κινούνται στην κατεύθυνση αμβλυνσης των αντιδράσεων που εξέφρασαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, που δήλωσε ευθαρσώς ότι θα καταψηφίσει, αλλά και η Ολγα Κεφαλογιάννη που μίλησε για νομοσχέδιο που διχάζει.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Οικογενειακό δίκαιο: Το συμφέρον του παιδιού βασικό κριτήριο στις ρυθμίσεις για τους διαζευγμένους γονείς
    Οικογενειακό δίκαιο: Το συμφέρον του παιδιού βασικό κριτήριο στις ρυθμίσεις για τους διαζευγμένους γονείς

    Πέντε καινοτόμες διατάξεις για τις σχέσεις γονέων παιδιών - Όλες οι αλλαγές που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο υπουργικό συμβούλιο - Τι προβλέπεται για τη γονική μέριμνα μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, αλλά και σε περιπτώσεις - Τελευταίο στάδιο η προσφυγή στο δικαστήριο

    Πέντε καινοτόμες διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά την απόφασή τους να διασπάσουν τον έγγαμο βίο, όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός και υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και Γιώργος Κώτσηρας, αντίστοιχα. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, το οποίο προηγουμένως είχε πάρει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο, όπως επισήμανε κατά την παρουσία του ο κ. Τσιάρας, είναι αφενός να τεθεί ένα τέλος στην αντιδικία μεταξύ των γονέων για το συμφέρον των ίδιων των παιδιών και αφετέρου «το πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους».

    Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τα πέντε βασικά καινοτόμα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

    1) Η μη διάκριση μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο,

    2) Οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση,

    3) Η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει,

    4) Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής και

    5) Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές.

    Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αρχίζει μετά την 30ή Ιουνίου 2021 και το γεγονός αυτό δεν συνδυάζεται με πιθανή παράταση του δικαστικού έτους, αλλά αποκλειστικά και μόνο με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωση των δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

    Κατ΄ αρχάς, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του κεφαλαίου εκείνου του Αστικού Κώδικα που αφορά στη ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων και ειδικότερα στις σχέσεις των τέκνων με τους γονείς τους, μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου τους και το οριστικό διαζύγιο.

    Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με το επίμαχο νομοσχέδιο, καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο και όπως διευκρίνισε «η έννοια της γονικής μέριμνας είναι ευρύτερη από αυτή της επιμέλειας του τέκνου και η γονική μέριμνα είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων, οι οποίοι την ασκούν από κοινού».

    Και προσέθεσε, ως προς αυτό: «Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι γονείς θα πρέπει να συναποφασίζουν. Σε περίπτωση διαφωνίας, οι γονείς θα πρέπει να καταφεύγουν στη διαμεσολάβηση για την επίλυση των διαφορών τους, ή αν αυτή τελικά δεν ευδοκιμήσει, στα δικαστήρια. Επιπλέον, για την ενίσχυση της κουλτούρας της διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές, η Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης καταρτίζει ειδικό Μητρώο Διαμεσολαβητών, εξειδικευμένων στις οικογενειακές διαφορές. Από αυτό το Μητρώο θα μπορούν τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέγουν τον διαμεσολαβητή».

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, καθιερώνεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και έτσι εξασφαλίζεται αυξημένη επικοινωνία και ποιοτικός χρόνος του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.

    Την ίδια στιγμή, λαμβάνεται πρόνοια ώστε να μην διαταράσσεται η καθημερινή ζωή του παιδιού, οι σχολικές, εξωσχολικές και κοινωνικές του δραστηριότητες, καθώς οι δικαστικές αρχές μπορούν να παρεκκλίνουν από τον κανόνα του 1/3 με βάση το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού.

    Ένα άλλο σημείο του νομοσχεδίου, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι αυτό με το οποίο «καθιερώνονται για πρώτη φορά, έστω και ενδεικτικά, κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, η διαπίστωση της οποίας δύναται να οδηγήσει ακόμη και στην αφαίρεσή της από τον υπαίτιο γονέα, με κριτήριο πάντοτε το συμφέρον του τέκνου».


    Τα κριτήρια αυτά, προσέθεσε ο κ. Τσιάρας, «λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα. Το δικαστήριο μπορεί να διευρύνει κατά την κρίση του τα κριτήρια αυτά, και να προσθέσει κριτήρια που κατά την κρίση του πρέπει να αξιολογούνται».

    Ακόμη, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προβλέπεται «η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα εκδικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ και δικαστικούς λειτουργούς».

    Τέλος στο νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταβατικές διατάξεις, με τις οποίες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και επί εκκρεμών υποθέσεων, εφόσον δεν έχει ακόμη εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, και παρέχεται η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης εγγράφων συμφωνιών εντός χρονικού διαστήματος 2 ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τα νέα νομικά δεδομένα.

    Υφυπουργός Δικαιοσύνης

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας επισήμανε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου μας, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τέκνου και την ενίσχυση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του οικείου υποσυστήματος διατάξεων» και προσέθεσε: «Το σχέδιο αποτελεί καρπό εργασίας διακεκριμένων νομικών, που λαμβάνει υπόψη τα διεθνή πρότυπα και τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά πορίσματα για τις ανάγκες του ανήλικου παιδιού. Παρέχει εργαλεία διευκόλυνσης και διεύρυνσης της συναίνεσης μεταξύ των γονέων, αλλά και εξάλειψης των αυθαίρετων διακρίσεων μεταξύ τους. Υποβοηθά με αντικειμενικά κριτήρια το έργο του Έλληνα Δικαστή, χωρίς όμως να τον υποκαθιστά, εφόσον πράγματι κληθεί η δικαστική εξουσία να ρυθμίσει την έννομη σχέση».

    Κλείνοντας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε «Είμαι αισιόδοξος ότι το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη οικογενειακής ειρήνης και στην κατά το δυνατόν ομαλότερη και αποτελεσματικότερη ρύθμιση της γονικής μέριμνας συνολικά, πάντοτε προς όφελος των ανήλικων τέκνων».

    Επίλυση αποριών

    Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου πιθανά να δημιουργηθούν κάποιες απορίες, οι οποίες επιλύονται αμέσως παρακάτω, υπό την μορφή ερωτοαπαντήσεων.

    1. Τι επιχειρείται με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου;

    Για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια από την τελευταία μεγάλη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου (του 1983) επαναπροσδιορίζεται η φιλοσοφία του νομοθέτη, στην περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης των γονέων. Με το Σχέδιο Νόμου η φιλοσοφία που διέπει το οικογενειακό δίκαιο μετατοπίζεται από τη μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας κυρίως από τον ένα γονέα στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς.

    2. Τι υπαγορεύει αυτό τον επαναπροσδιορισμό της φιλοσοφίας του νομοθέτη και ποιο είναι το κεντρικό κριτήριο με το οποίο επιχειρούνται αυτές οι αλλαγές;

    Από το παρωχημένο και επιζήμιο για το συμφέρον του τέκνου στερεότυπο του ενός γονέα στο σπίτι με τα παιδιά και του έτερου γονέα εργαζόμενου-απόντα, η κοινωνία μας έχει μεταβεί στο υγιές πρότυπο οι δύο γονείς να συμμετέχουν ισότιμα στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, και ταυτόχρονα να είναι πλέον ενσυνείδητα παρόντες στη ζωή και την ανατροφή των τέκνων τους, ως ισότιμοι γονεϊκοί πυλώνες.

    Για τις επιχειρούμενες αλλαγές, αδιαπραγμάτευτο κριτήριο παραμένει ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του κεφαλαίου του Αστικού Κώδικα που αφορά στη ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων και ειδικότερα στις σχέσεις των τέκνων με τους γονείς τους, μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου τους, το διαζύγιο, ή την ακύρωση του γάμου τους.

    3. Ποιες καινοτομίες εισάγονται με το Σχέδιο Νόμου;

    Το νέο Σχέδιο Νόμου εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    Προάγονται, παράλληλα, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

    Με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

    Καθιερώνονται, επίσης, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα.

    Τέλος, με το σχέδιο Νόμου προβλέπεται η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, Καθηγητές ΑΕΙ και Δικαστικούς Λειτουργούς.

    4. Γιατί εισάγεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 επικοινωνίας και σε τι εξυπηρετεί;

    Με την καθιέρωση του μαχητού τεκμηρίου εξασφαλίζεται η αυξημένη επικοινωνία και ισόρροπη επικοινωνία των παιδιών και με τους δύο γονείς. Με τον τρόπο αυτό, αμφότεροι οι γονείς μπορούν να έχουν ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας με τα παιδιά τους, συμβάλλοντας ουσιωδώς με την παρουσία τους στην ομαλή ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη.

    Παράλληλα, όμως, δημιουργείται μια ουσιαστική βάση διαλόγου μεταξύ των γονέων, ώστε να αποφεύγονται οι έριδες και οι φιλονικίες μεταξύ τους που πληγώνουν το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και παρακωλύουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

    5. Ποια είναι τα οφέλη από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται και με ποιον τρόπο επιλύονται οι οικογενειακές διαφορές;

    Με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των γονέων, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά. Ειδικότερα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθιερώνονται τα αναγκαία νομικά εργαλεία και διαδικαστικά σταδία. Προβλέπεται η δυνατότητα των γονέων να ρυθμίσουν τα ειδικότερα ζητήματα με έγγραφη συμφωνία, εφόσον υπάρχει το πλαίσιο της συνεννόησης μεταξύ τους. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής σε ειδικευμένο διαμεσολαβητή. Η προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο προβλέπεται ως το τελευταίο στάδιο, σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των γονέων.

    6. Πώς ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή στις οικογενειακές διαφορές;

    Με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά αντίθετα ενισχύεται η δικαστική κρίση για την επίλυση των οικογενειακών διαφορών με δύο τρόπους. Αφενός, με την καθιέρωση του μαχητού τεκμηρίου επικοινωνίας του 1/3, όπως επίσης και των ενδεικτικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, ο δικαστής διευκολύνεται ακόμη περισσότερο, όταν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης και εξετάζει διεξοδικά τα πραγματικά περιστατικά με βάση πάντοτε το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δυνατότητα έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, που δεν θα αμφισβητούνται από τους διαδίκους και περιορίζονται οι αέναες δικαστικές διενέξεις μεταξύ των γονέων, οι οποίες αποβαίνουν τελικά σε βάρος των παιδιών.

    Αφετέρου, στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη στην οποία προβλέπεται η διενέργεια ειδικών σεμιναρίων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των δικαστικών λειτουργών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Προβλέπεται μάλιστα πως εκπαιδευτές στα ειδικά αυτά σεμινάρια δεν θα είναι μόνο Δικαστικοί Λειτουργοί και Καθηγητές ΑΕΙ, αλλά και Ψυχολόγοι και Παιδοψυχολόγοι καθώς και Κοινωνικοί Λειτουργοί.

    7. Τι προβλέπεται για τις εκκρεμείς υποθέσεις;

    Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις, με τις οποίες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και επί εκκρεμών υποθέσεων, εφόσον δεν έχει ακόμη εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση. Παρέχεται, επιπλέον, η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης εγγράφων συμφωνιών εντός χρονικού διαστήματος 2 ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τα νέα νομικά δεδομένα.

    8. Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σε σχέση με την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας;

    Ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο με αυτό που προτείνεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει εφαρμογή και σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης όπου η νομοθεσία προβλέπει την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Το πλαίσιο αυτό έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Ιρλανδία και η Σουηδία ενώ αντίστοιχη νομοθεσία εφαρμόζει η Λεττονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

    Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ