Πολιτικά

Τζαβάρας: Η πολιτική έχει μπει σε διαδικασία ηθικής και πνευματικής ερήμωσης - Νέες βολές για Τριτοβάθμια - δρόμο στην Ηλεία

Τζαβάρας: Η πολιτική έχει μπει σε διαδικασία ηθικής και πνευματικής ερήμωσης - Νέες βολές για Τριτοβάθμια - δρόμο στην Ηλεία

Τα επιχειρήματα Τζαβάρα για τα Πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία, η απογοήτευση από την πολιτική και η πρόταση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου από την περιφέρεια.

Την αντίθεσή του με την διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη που κλείνει τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας εξέφρασε εκ νέου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στην εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο τόνισε πώς η απόφαση αυτή δεν στηρίζεται στο νέο τοπίο που πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν του πανεπιστημίου Πατρών, ο κ.Τζαβάρας εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Συγκλήτου, λέγοντας: «Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Σύγκλητος πήρε την πρωτοβουλία αλλά ας αναφέρουμε αρχικά ότι συγκλητικοί έχουν γίνει και μια σειρά καθηγητές των πρώην ΤΕΙ. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ούτε διδακτορικό. Όπως λέμε στα χωριά μας, (βάζει) κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Κάποιοι έγιναν δια υπηρεσιακής εξελίξεως, νομοθετικής ρυθμίσεως, από καθηγητές ΤΕΙ, καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτό είναι μια ανωμαλία, την οποία πρέπει να διορθώσουμε», είπε αφήνοντας αιχμές για την σύνθεση της Συγκλήτου.

«Υπάρχει και μια δεύτερη, σοβαρότερη, ανωμαλία: η κατάργηση του δεύτερου πυλώνα της Ανωτάτης εκπαίδευσης της χώρας, που είναι ο τεχνολογικός τομέας, δηλαδή τα ΤΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου, με έναν νόμο έκανε πανεπιστημιακά 100 τμήματα ΤΕΙ. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα έχει μόνο πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ. Εμείς ως ΝΔ έχουμε αναλάβει την δέσμευση να ξαναφτιάξουμε την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και μάλιστα να συστήσουμε σχολές εφαρμοσμένων επιστημών. Αυτές, θα είναι στοιχεία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη. Αφού λοιπόν, δεν τα έχουμε αυτά τα στοιχεία ακόμα και δεύτερον, δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η πολύ σωστή μεταρρύθμιση της κ. Κεραμέως, που είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Εξαιτίας μάλιστα της εφαρμογής αυτής, θα μειωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας κατά 15.000-20.000, οπότε θα κλείσουν 80 σχολές. Τι νόημα έχει, λοιπόν, να κλείσουν εκ των προτέρων; Και μάλιστα με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δεν είναι αρμόδια να κλείνει σχολές. Βάσει νόμου, την αρμοδιότητα αυτή την έχει η κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

«Πριν από ένα μήνα, για τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας, είχε δώσει 100 εισακτέους για τον καθένα. Μέσα σε ένα μήνα, χωρίς νέα συνεδρίαση, αλλά δια περιφοράς, τους 100 τους διόρθωσαν και τους έκαναν... μηδέν. Αυτή είναι η σοβαρότητα των αποφάσεων της Συγκλήτου» είπε με νόημα.

Είπε μάλιστα πώς η αντίδρασή του δεν έχει σχέση με ψηφαλάκια λέγοντας πώς δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τα σημερινά δεδομένα. Δεν έχω επαγγελματική εξάρτηση από την πολιτική. Όταν βλέπω να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες στο πολιτικό πεδίο, για μένα αυτό το πεδίο πλέον δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία. Η πολιτική έχει μπει σε διαδικασία ηθικής και πνευματικής ερήμωσης» σημείωσε με απογοήτευση.

Τέλος, είπε πώς «με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος , τα πανεπιστήμια δεν προβλέπεται να είναι κρατικά εκπαιδευτήρια. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα λειτουργούν με βάση το άρθρο 16 του συντάγματος, παράγραφος 4 και 5, ως ιδρύματα που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Άρα, μπορούν και οι περιφέρειες να φτιάξουν πανεπιστήμια και η Εκκλησία να φτιάξει πανεπιστήμιο», επισήμανε και προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα κάνει πρόταση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup