Πολιτικά

Καλαματιανός για το οικογενειακό δίκαιο: Στο επίκεντρο θα έπρεπε να είναι το παιδί και οι ανάγκες του

Καλαματιανός για το οικογενειακό δίκαιο: Στο επίκεντρο θα έπρεπε να είναι το παιδί και οι ανάγκες του

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το οικογενειακό δίκαιο.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, πολλές διατάξεις του οποίου όχι μόνο δε βελτιώνουν και δεν εκσυγχρονίζουν το οικογενειακό δίκαιο, αλλά μας πηγαίνουν πολύ πίσω».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε πως η Κυβέρνηση απέτυχε να φέρει προς ψήφιση ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, κατέκρινε το γεγονός ότι δεν υπήρξε προϊόν διαβούλευσης και διαλόγου, πρωτίστως με την ίδια την κοινωνία.

«Περιμέναμε ένα νομοσχέδιο που θα δώσει μια νέα πνοή, σε βάθος χρόνου στο ιδιαίτερο αυτό δίκαιο. Στο οικογενειακό δίκαιο, το οποίο, όπως ισχύει σήμερα, δεν είναι παρωχημένο, παρότι θεσπίστηκε 38 χρόνια πριν. Βεβαίως χρειάζεται βελτιώσεις και αλλαγές. Δε διαφωνούμε σε αυτό.

Στόχος θα έπρεπε να είναι η πραγματική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που θα προωθεί την κοινή επιμέλεια των τέκνων από τους γονείς τους και μετά το διαζύγιο. Αυτή την κατεύθυνση είχε και το νομοσχέδιο που παρέδωσε σχεδόν έτοιμο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

Σας ακούω, όμως, κ. Υπουργέ να μιλάτε για συναίνεση και κοινή νομοθέτηση. Πως θα γίνει αυτό, εφόσον δεν ακούτε όχι μόνο εμάς, αλλά και Βουλευτές της πλειοψηφίας, ειδικούς επιστήμονες, νομικούς, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, τον Συνήγορο του πολίτη, εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία ολόκληρη;».

Επικεντρώνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής υποστήριξε ότι πολλές διατάξεις του δε θα λύσουν προβλήματα, αντίθετα θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα.

«Θα επιτείνουν τις αντιδικίες, τις συγκρούσεις και τις δικαστικές διενέξεις των γονέων. Το πιο σημαντικό είναι ότι μεταφέρουν το κέντρο ενδιαφέροντος από το παιδί στους γονείς. Αντί για παιδοκεντρικό, το οικογενειακό δίκαιο θα είναι πλέον γονεοκεντρικό. Κύριος γνώμονάς του θα είναι οι σχέσεις μεταξύ των γονέων και οι ατομικές επιδιώξεις τους. Όχι το συμφέρον του παιδιού.»

Για την εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποία, ουσιαστικά, εισάγει την εναλλασσόμενη κατοικία του τέκνου, ο Βουλευτής τόνισε:

«Έχει αναδειχθεί ότι αυτή η διατύπωση μπορεί να προκαλέσει τη διαρκή μετακίνηση του παιδιού από το σπίτι του ενός γονέα στο σπίτι του άλλου. Τα παιδιά, όμως, χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον. Τα παιδιά δεν μπορούν να ζουν σαν νομάδες με μια βαλίτσα στο χέρι.»

Συνέχισε, επισημαίνοντας: «Έχουμε και την άλλη διάταξη που προβλέπει ότι καθένας από τους γονείς που επιχειρεί συνήθεις πράξεις επιμέλειας ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, οφείλει προηγουμένως να ενημερώσει τον άλλο γονέα. Και αν δεν τον βρίσκει τί θα κάνει; Πως θα μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, ενώ το παιδί έχει άμεση ανάγκη; Καταλαβαίνετε σε ποιες περιπέτειες βάζετε γονείς και παιδιά και ποιες διενέξεις θα δημιουργούνται; Αλλά, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι πρώην σύζυγοι έχουν καλές σχέσεις, τέτοιες διατάξεις θα τους οδηγήσουν σε ρήξη».

Επίσης, προέτρεψε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.

«Σε μια περίοδο που τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί δραματικά και λόγω του εγκλεισμού, θα πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία. Με τη διάταξη που φέρνετε, η γονική μέριμνα σε τέτοιες περιπτώσεις θα αφαιρείται μετά την έκδοση οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Όλοι γνωρίζουμε τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη Χώρα μας. Στο μεταξύ τί θα γίνεται; Το παιδί πως θα προστατεύεται;

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να προστατεύσουν με το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και να προστατεύουν αποτελεσματικά το παιδί και την υπόλοιπη οικογένεια. Υιοθετήστε τες για το συμφέρον του παιδιού».

«Με τις κοινωνικές αλλαγές που έχουν επέλθει, ήταν αναγκαίο οι διατάξεις του οικογενειακού δικαίου να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα.

Η Κυβέρνηση, όμως, δεν έλαβε υπ’ όψιν της ούτε καν το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που η ίδια συνέστησε. Έκλεισε τα αυτιά της στους επιστημονικούς φορείς και τις γυναικείες οργανώσεις. Απέκλεισε κάθε αντίθετη φωνή, που μιλούσε με επιχειρήματα και λογική. Παραβλέπει ακόμα και τις σαφείς ενστάσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής», συμπλήρωσε με έμφαση.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι παραμένει η ανάγκη ενδελεχούς και εκτεταμένης συζήτησης των κρίσιμων και ιδιαίτερα σημαντικών αυτών ζητημάτων με την κοινωνία και τους φορείς.

«Πρέπει να αναληφθεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία σε προοδευτική κατεύθυνση, η οποία θα επαναφέρει στο επίκεντρο το παιδί και τις ανάγκες του και θα προωθεί την επίλυση των προβλημάτων και των διενέξεων.

Δεσμευόμαστε ότι αυτό θα κάνουμε όταν οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ν’ αλλάξει και να βελτιώσει και αυτές τις προβληματικές διατάξεις. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία, οι γονείς και πάνω απ’ όλα το παιδί».

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup