Απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και σχολιάζει με ανακοίνωσή του επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, καθώς και τις δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας», τις οποίες χαρακτηρίζει αβάσιμες.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ:
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Το πρόγραμμα Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, αύριο στις 11.00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15
Υποτονική η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη
Πάντως, μόνο επίσκεψη ενός τόσο υψηλού αξιωματούχου δεν θύμιζε η σημερινή μέρα στην Κομοτηνή. Μπορεί από την πρώτη στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας, εντούτοις η μειονότητα δεν ακολούθησέ την επίσκεψη του Τουρκου ΥΠΕΞ. Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν στο ethnos.gr ότι είναι ίσως από τις πιο υποτονικές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή.
«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία. «Τους υποδεχτήκαμε θετικά, και περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από την άλλη πλευρά». πρόσθεσε. Από την άλλη, στην πρώτη του ανάρτηση από ελληνικό έδαφος, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί τουρκικής μειονότητας: «Θα συναντηθώ στη Θράκη με μέλη της τουρκικής μειονότητας», ισχυρίστηκε στην πρώτη του αναφορά περί τουρκικής μειονότητας σήμερα.
Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέρασε την πόρτα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ακολούθησε συνάντηση του Τούρκου Υπ.Εξ. με παράγοντες της μειονότητας και τους δύο ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέ Μετέ και Ιμπραήμ Σερήφ αντίστοιχα. Γενικότερα, η επίσκεψη στην Κομοτηνή, εγινε σε πολύ στενό κύκλο και στόχος του Τούρκου ΥΠΕΞ ηταν να μην διαρρεύσουν οι συνομιλίες.
Αναφορά σε «τουρκική μειονότητα», πάντως, έκανε και στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο twitter με αναφορά σε φωτογραφία με τους ψευδομουφτήδες από τη συνάντηση στο προξενείο.
ΧΧΧΧΧ
Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.
Σόου Τούρκων δημοσιογράφων στο μειονοτικό σχολείο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με 30 μαθητές και καθηγητές της μειονότητας, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κάλυψαν αποκλειστικά την επίσκεψη στο σχολείο. Δεν άφησαν τους Έλληνες δημοσιογράφους να μπουν μέσα.
Το σημαντικό είναι η ανθρωπότητα, είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο και προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες ειναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε. Ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.
ΧΧΧΧΧΧ
Ο διάλογος με μέλη της μειονότητας, το γεύμα στα Θάμνα και η επίσκεψη στον τάφο του Σαδίκ
Κατά την αποχώρηση από το σχολείο, ο κ. Τσαβούσογλου σταμάτησε σε 1-2 σπίτια, που κατοικούν πολίτες της μειονότητας. Σε »πηγαδάκι» του Τσαβούσογλου με μουσουλμάνους είπε: «Σας στέλνω τους χαιρετισμούς του Προέδρου». «Μείνε δυνατός» απάντησαν 4 φορές τα μέλη της μειονότητας με τον Τσαβούσογλου να απαντά και πάλι ότι είμαστε μαζι με τη βοήθεια του Θεού.
Λίγα λεπτά αργότερα μπήκε στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε στο χωριό Θάμνα Ροδόπης, όπου παρακάθησε σε γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας». Το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ.
Η επίσκεψη έγινε παρουσία του γιου του Σαδίκ, με τον οποίο συνομίλησε. Πλήθος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας συγκεντρώθηκε στο κοιμητήριο. «Κύριε υπουργέ σε αγαπάμε» έλεγαν στα τουρκικά μικρά παιδιά. Ο κ. Τσαβούσογλου συνομίλησε με μέλη του κόμματος ΚΙΕΦ και όλα τα μέλη της οικογένειας Σαδίκ.
Ο Σαδίκ υπήρξε βουλευτής Ροδόπης και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή. Η Τουρκία για να τον τιμήσει -και να προκαλέσει- μετονόμασε σε οδό Αχμέτ Σαδίκ το δρόμο που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ