Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 09:53

Γεραπετρίτης: Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας - Η κυβέρνηση θα σταθεί πλάι στην αγορά και την επιχειρηματικότητα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Θα γίνει ό,τι χρειαστεί»: τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε προς τους πληγέντες πολίτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στέλνοντας συγχρόνως όμως μήνυμα ελπίδας: «με το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία». Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ότι, με το τέλος της πανδημίας, θα μεταρρυθμιστεί ριζικά ενώ στην ίδια συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha", έστειλε μηνύματα αποφασιστικότητας προς την 'Αγκυρα.

Ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, «κρυφή διπλωματία δεν υπάρχει, εκείνο το οποίο υπάρχει, είναι ισχυρή διπλωματία», διαβεβαίωσε εισαγωγικώς ο κ. Γεραπετρίτης, αναδεικνύοντας ως «σημαντικό», όπως είπε, το «να έχει (κανείς) ενιαίο λόγο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι αυτό που στο παρελθόν έχουμε υποφέρει πολύ».

Ερωτηθείς εκ νέου για τη δήλωση που είχε κάνει τις προάλλες για τα έξι μίλια, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε: «η κυριαρχία είναι σήμερα στα έξι μίλια, διατηρούμε το μονομερές, κυριαρχικό μας δικαίωμα, όποτε η ελληνική Πολιτεία το αποφασίσει, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», ενώ διεμήνυσε: «βεβαίως και υπάρχει μέσα στη φαρέτρα μας η επέκταση των χωρικών μας συνόρων, είναι κάτι που αξιολογείται μέσα στο πλαίσιο της διπλωματίας μας». Για να καταλήξει σε υψηλούς τόνους, «είμαστε απολύτως έτοιμοι, δεν ορρωδούμε προ ουδενός (…) δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε καμία κυριαρχία μας». Ενόψει δε, και της συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, «μια συνάντηση των δυο ηγετών θα ήταν ευκταία τηρουμένης πάντοτε της συνθήκης ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών και των λαών».

Στα της οικονομίας, «με το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία (...). Το 2022 θα είναι μια σημαντική χρονιά, θα έχουμε μεγάλη αύξηση, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, επικαλούμενος και την πτώση των spreads κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, εκεί, δηλαδή, που ήταν το 2008.

'Αρα, συμπέρανε, «υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη προς την ελληνική Πολιτεία από τους διεθνείς οίκους και αγορές».

Για τα μέτρα στήριξης δεσμεύτηκε πως θα δοθεί στους πληγέντες «ό,τι χρειαστεί» και «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί πλάι στην αγορά και την επιχειρηματικότητα». Ταυτοχρόνως επικαλέστηκε και τον δείκτη απωλειών των θέσεων εργασίας, στον οποίον «η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη», κάτι που συνέβη χάρη στα καινοτόμα εργαλεία που δόθηκαν στην επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική, η ανάπτυξη θα έλθει με μειώσεις στη φορολογία και αναπτυξιακές επενδύσεις, επιπροσθέτως αυτή «η επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ανάπτυξη, με επενδύσεις, με μειώσεις φορολογίας θα φέρει και τις καλύτερες αμοιβές».

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, αναγνωρίζοντας ότι ήταν από τους κλάδους που επλήγη περισσότερο, τόνισε απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας που ζουν από αυτό, πως η κυβέρνηση θα τους στηρίξει «με κάθε δυνατό μέσο, με μείωση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργοδοτών, με μείωση, κατά το δυνατόν, και των φορολογικών βαρών», ενώ εάν χρειαστεί, τότε θα υπάρξουν και επιπλέον ειδικά προγράμματα, όπως έγινε και με την εστίαση.

Υπάρχει ένα έτοιμο μενού μέτρων και η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, δήλωσε ακόμη, ενώ περιέγραψε την τρέχουσα περίοδο ως «δημοσιονομικό μεταίχμιο», υπό την έννοια ότι αναμένονται κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. «Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για τους συμπολίτες μας (...) δεσμεύομαι απέναντί τους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Γεραπετρίτη.

Στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, αφού περιέγραψε όσα έγιναν από το αρμόδιο Υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια και παρότι «χωρίς να είναι απόλυτα δική μας ευθύνη», ζήτησε συγγνώμη «από όλους τους συμπολίτες μας των οποίων οι συντάξεις εκκρεμούν». Όμως, διαβεβαίωσε, «είναι στην απόλυτη προτεραιότητά μας να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των συντάξεων στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Σε ένα άλλο θέμα -το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κληθείς να σχολιάσει τις δύο βασικές διεκδικήσεις των υγειονομικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και πρόσληψη των συμβασιούχων- ο υπουργός απάντησε πως σε ό,τι αφορά το πρώτο, «είναι κάτι που θα το δούμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων», ενώ «σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νοσηλευτές, ήδη έχουν δρομολογηθεί 4.000 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών κατά προτεραιότητα από εκείνους που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού». Θύμισε δε, πως η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε, «557 κλίνες ΜΕΘ και θα μείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερες από 1.200».

«Βγαίνοντας από την πανδημία, διαβεβαιώνω ότι μπαίνουμε στη φάση της ριζικής μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας», ήταν η φράση - κλειδί του υπουργού Επικρατείας για το ΕΣΥ. Ειδικότερα «θα αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας που θα είναι στο πλευρό του πολίτη, με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, και θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα», εξήγησε.

Ακόμη, το κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο «θα αναδιατάξει όλες τις δυνάμεις, θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και θα το καταστήσει πολύ πιο λειτουργικό και ποιοτικό». Θέση, άλλωστε, της κυβέρνησης, είναι ότι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο βρίσκεται στη «λειτουργική σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού»: μπορεί το δημόσιο «να έχει τη διεύθυνση του project, αλλά πάντοτε οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως κρίσιμες».

Και συνέχισε λέγοντας: «εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θυσιάσουμε το επίπεδο του κοινωνικού κράτους, θα κάνουμε μια εύλογη κατανομή των δημόσιων πόρων έτσι ώστε τα χρήματα του πολίτη να πιάσουν τόπο».

Σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της ασφάλειας, αρχικώς σημείωσε ότι «έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσουν άβατα που δεν είχε τολμήσει να το κάνει άλλη κυβέρνηση», ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία υπογράμμισε πως σκοπός της είναι «να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο και ελεύθερο πανεπιστήμιο».

Για τον πόλεμο με το βαρύ έγκλημα, παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να τελειώσει μέσα σε μια ημέρα, ούτε καν σε ένα έτος».
Στην τελευταία ερώτηση, εάν όλοι οι υπουργοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία κι οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 09:53

Σχετικά Άρθρα

  • Κατώτατος μισθός: Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ - Η σύγκριση με την Βουλγαρία
    Κατώτατος μισθός: Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ - Η σύγκριση με την Βουλγαρία

    Απάντηση σε όσα λέγονται περί του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, σε σύγκριση, μάλιστα, με εκείνο στη Βουλγαρία, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του.

    «Κάποιοι δυστυχώς εξακολουθούν να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν να κάνουν πολιτική με ψέμματα κάνοντας το άσπρο-μαύρο με fake news ότι δήθεν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ακόμη και από τη Βουλγαρία.

    Από τη χώρα δηλαδή που αποτελεί με βάση την Eurostat το κράτος μέλος της ΕΕ με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό», αναφέρει εισαγωγικώς και προσθέτει:

    «Αντί για στατιστικές παραδοξολογίες, όσοι ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά στον πίνακα με τους κατώτατους μισθούς που επικαιροποιείται τακτικά από την Eurostat, με τελευταία ενημέρωση τον φετινό Ιούλιο (2024).

    1724667196146-489179892-1.jpg

    Εκεί θα διαπιστώσουν δυο πράγματα:

    • Πρώτον ότι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ/μήνα (σε δωδεκάμηνη βάση) ενώ στην Ελλάδα είναι 968 ευρώ/μήνα (σε 12μηνη βάση) ή 830 ευρώ/μήνα (σε 14μηνη βάση). Η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην ΕΕ.
    • Το δεύτερο που θα διαπιστώσουν είναι ότι η Ελλάδα χάρη στην καλύτερη πορεία της οικονομίας και των αυξήσεων που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό από 650 σε 830 ευρώ/μήνα, βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Δηλαδή ακριβώς στη μέση».

    Στη συνέχεια, ο Άκης Σκέρτσος συμπεραίνει:

    «Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη από το επίπεδο των μισθών και των εισοδημάτων στη χώρα μας. Και αυτός είναι ο στόχος της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής που μειώνει φόρους και αυξάνει τις επενδύσεις, τα εισοδήματα να συγκλίνουν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά επίπεδα έως το τέλος της τρέχουσας θητείας.

    Και κάτι ακόμη: αντί η αντιπολίτευση να διασπείρει fake news που δεν στέκουν στην πραγματικότητα, ας μας πει το δικό της σχέδιο για το πώς θα αυξήσει τους μισθούς», καταλήγει η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κασσελάκης: Ο Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Φιντάν για να δοθεί και τουρκική άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο;
    Κασσελάκης: Ο Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Φιντάν για να δοθεί και τουρκική άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο;

    «Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα - και την Ιταλία - για την συνεργασία;» ρωτά ο Στέφανος Κασσελάκης, απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

    Απαντήσεις από τον Γιώργο Γεραπετρίτη ζητά, με ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την παρουσία του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume» που έκανε έρευνες στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου.

    «Ο ελληνικός λαός δικαιούται μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνησή

    Είχε συζήτηση ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για να δοθεί και από μεριάς τους άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο;», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα - και την Ιταλία - για την συνεργασία;

    Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας;»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις
    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις

    «Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη Δευτέρα 22.07.2024 κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, έδωσαν αφορμή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δημόσιο λόγο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Όπως σημειώνει, το ιταλικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας, μεταξύ άλλων, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης, «επικαλείται δικαιώματα η Τουρκία με βάση το νομικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο. Εξ αυτού του λόγου, τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή».

    «Δεν προέκυψε σε κανένα στάδιο κίνδυνος θερμού επεισοδίου εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζει.

    «Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε λιγότερο από 36 ώρες το ερευνητικό πλοίο προχώρησε στην έρευνα του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. Η έρευνα αυτή σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ διήρκεσε περί τις 5 ώρες».

    «Καμία από τις δύο χώρες δεν αφίσταται από τις οικείες βασικές θέσεις, ούτε θα μπορούσαμε ευλόγως να το αναμένουμε αυτό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «'Αλλωστε προβλέπεται ρητά και στη Διακήρυξη των Αθηνών ότι δεν θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους».

    «Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, πράττουμε δε έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο».

    «Στο πλαίσιο αυτό, όμως, έχει αξία η άμεση επικοινωνία που προλαμβάνει την τροπή των εντάσεων σε πραγματικές κρίσεις, όπως, άλλωστε, συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, με τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη». Και, ασφαλώς, «αναδεικνύεται η αξία να προχωρήσουμε σε συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

    «Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σκοπός μας είναι η μακρά και βιώσιμη ειρήνη. Σήμερα που η Ελλάδα απολαύει σε όλα τα επίπεδα μείζονος ισχύος», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα - Σε πιο ακραία γραμμή η Τουρκία
    Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα - Σε πιο ακραία γραμμή η Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή στο Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι «διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 τόνισε ότι «τo Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική».

    Όπως επισήμανε πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε έκτοτε «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

    Μάλιστα, όπως είπε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε δε ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

    «Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» ανέφερε οι κ. Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γεραπετρίτης σε Τουρκία: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα
    Γεραπετρίτης σε Τουρκία: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα

    «Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, είναι μια δέσμευση αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο Mega, με φόντο τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας.

    Τι είπε ο Γεραπετρίτης για τα θαλάσσια πάρκα

    «Είναι μία δέσμευση την οποία ανέλαβε η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της μεγάλης διάσκεψης, της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, που έλαβε χώρα στην Αθήνα προ ενός μηνός. Είναι μία δέσμευση η οποία είναι αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης κι εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη χάραξη των τεχνικών κριτηρίων για το ποια θα είναι τα προστατευόμενα είδη και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε το πάρκο πάνω στο χαρτί».

    Στην ερώτηση πότε βλέπει να γίνεται αυτό χρονικά, απάντησε πως είναι μία διαδικασία η οποία είναι αρκετά σύνθετη, στο μέτρο που προϋποθέτει μια πολύ καλή τεχνική γνώση του πού βρίσκονται τα φυτά, τα ζώα, τα πτηνά, τα οποία πρέπει να προστατευτούν, και για τον λόγο αυτό θα πάρει κάποιους μήνες. «Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω με σαφήνεια, δεν πρόκειται προφανώς να υπαναχωρήσουμε. Είναι σαφές αυτό. Εμείς θα προχωρήσουμε και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Είναι ένα καθαρά περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα έπρεπε να μας ενώνει όλους», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Στην ερώτηση αν θα οριοθετηθεί και θα θεσμοθετηθεί το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων εντός του 2024, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως όταν ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία θα προχωρήσει η χωροθέτηση, εκφράζοντας την εκτίμηση κι ελπίδα, όπως είπε, «να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε εντός του '24».

    «Πολύ καλό και ειλικρινές κλίμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο»

    Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «κεφαλαιοποίησε το πολύ καλό κι ειλικρινές κλίμα, το οποίο υπάρχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο», και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό αφενός να μπορούμε να συζητάμε θέματα τα οποία είναι αμοιβαίως επωφελή, όπως είναι τα κομμάτια της θετικής ατζέντας, με συμφωνίες οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσθετη αξία για τις δύο χώρες, αλλά και για τους πολίτες των δύο χωρών. Και από την άλλη πλευρά, νομίζω είναι ένα κέρδος το γεγονός ότι μπορούμε να συζητούμε ακόμη και για θέματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα ή θέματα για τα οποία διαφωνούμε, χωρίς εντούτοις να προκαλούμε εντάσεις και διαφωνίες. Νομίζω περνάμε σε μία φάση της ελληνοτουρκικής σχέσης, όπου θα έχουμε μία κανονική σχέση».

    Επισήμανε πως «δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να έχουμε μία απόλυτη σύγκλιση», εξηγώντας πως δεν υπάρχει απόλυτη σύγκλιση ακόμη και με τις χώρες που είναι εξαιρετικά φίλες και συμμαχικές. «Με την Τουρκία υπάρχουν τα ιστορικά βάρη, τα οποία γνωρίζουμε. Νομίζω ότι κάναμε μια βασική προεπιλογή, ότι θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Εγώ είμαι εκ φύσεως πολύ διαβουλευτικός άνθρωπος καθώς νομίζω ότι όταν κάθεσαι στο τραπέζι μπορείς να βρεις λύση και για τα σύνθετα. Μέχρι στιγμής έχουμε πάει βήμα βήμα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν έχουμε την αυταπάτη να θεωρούμε ότι μέσα σε λίγους μήνες μπορούν να λυθούν ζητήματα, τα οποία ανάγονται σε δεκαετίες, από την άλλη πλευρά δουλεύουμε μεθοδικά, με σύνεση, ενίοτε με αυστηρότητα και πάντως σίγουρα με αρχή που είναι η πίστη μας στα εθνικά μας δίκαια».

    «Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τα δύσκολα»

    Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «η γαλάζια πατρίδα μπαίνει στα τουρκικά σχολεία», ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση η οποία να περιλαμβάνει τη γαλάζια πατρίδα στη σχολική ύλη, στα τουρκικά σχολεία» αλλά ένα σχέδιο το οποίο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο η ελληνική πλευρά θα περιμένει να δει κατά πόσον θα υιοθετηθεί. «Εμείς κάνουμε τα αναγκαία έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία τέτοια συμπερίληψη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι θέσεις αυτές της Τουρκίας, οι οποίες ανατρέχουν πλέον δεκαετίες, είναι θέσεις οι οποίες δεν ερείδονται στο διεθνές δίκαιο και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υποστηριχθούν διεθνώς».

    Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους δέκα μήνες από τότε που ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος επισημαίνοντας πως μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν επιτευχθεί αρκετά, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει στον ορίζοντα του πεδίου συζήτησης η Χάγη, είπε: «Η απάντηση είναι ότι υπάρχει στον ορίζοντα. Ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών και είναι κάτι για το οποίο προφανώς θα αναληφθεί η ευθύνη από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών».

    Σημείωσε πως πριν από τη Χάγη θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικώς, κατά το διεθνές δίκαιο, ένα στάδιο διαπραγματεύσεων, και συμπλήρωσε: «Η επιδίωξη θα ήταν να μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο κατά τρόπο ώστε, ικανοποιώντας τα εθνικά μας δίκαια, να έχουμε μια οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως ακριβώς την υποστηρίζουμε εθνικά. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, τότε στη βάση ενός συνυποσχετικού, το οποίο όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει παρά μόνον τη μία διαφορά, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μπορούμε να αχθούμε σε διεθνή δικαιοδοσία».

    Τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε και για τα δύσκολα» και σημείωσε πως εμείς, εκείνο στο οποίο προσβλέπουμε είναι «όταν εμπεδωθεί το κλίμα ειλικρίνειας, όταν πλέον θα έχουν αποδώσει τα μέτρα της θετικής ατζέντας […] όταν θα έχει εμπεδωθεί η ειλικρίνεια, να πάμε και στα δύσκολα».

    «Η αλήθεια είναι ότι αν δεν μπορέσουμε να διαχειριστούμε το υποκείμενο ζήτημα που δεκαετίες παράγει τις εντάσεις, είναι προφανές ότι θα έχουμε μία ισορροπία, η οποία πάντοτε θα είναι αρκετά λεπτή. Θα μπορούμε να συζητούμε, θα έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο, δεν θα έχουμε μεταναστευτικές ροές, αλλά δεν θα προχωράμε και περαιτέρω συζήτηση. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τα δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά τη Μονή της Χώρας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Άγκυρα και υπογράμμισε τον μοναδικό χαρακτήρα του μνημείου. «Τα ψηφιδωτά τα οποία βρίσκονται στη Μονή της Χώρας, είναι η απόλυτη επιτομή του βυζαντινού πολιτισμού και της βυζαντινής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είναι οικουμενικό πρόταγμα να μπορέσουν να είναι κτήμα της ανθρωπότητας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Θα ήθελα να πω ότι λειτουργούσε ως μνημείο πριν από το 2020 και αυτή είναι και η επιδίωξή μας. Θέσαμε το θέμα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε στην Άγκυρα εχθές», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα οικουμενικό πολιτιστικό αγαθό, που πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι προσβάσιμο για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό «να μην καλυφθούν, να διατηρήσουν έναν μνημειακό χαρακτήρα τα ψηφιδωτά».

    Προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο ζήτημα που ανέκυψε κατά την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της χώρας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σήμερα σε μια θέση, στην οποία είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη», υπογράμμισε τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς αλλά και την «καθολική αντίδραση εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών οργάνων εκ μέρους των μεγάλων χωρών» κι επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι και συνταγματική απαίτηση της Βόρειας Μακεδονίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών».

    Σημείωσε, παράλληλα, πως «είναι απολύτως σαφές ότι η πιστή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας συνιστά προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε εξέλιξη στην ευρωπαϊκή της πορεία» υπογραμμίζοντας πως «εμείς θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση αυτή».

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ακόμη πως η κύρωση των μνημονίων, η οποία προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει όταν αξιολογήσει η Ελληνική Πολιτεία ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στη Συμφωνία, επισημαίνοντας πως «δεν έχει κανένα νόημα να έρχεσαι και να ενσωματώνεις στην εσωτερική έννομη τάξη μνημόνια, όταν είναι προφανές ότι η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση συμμόρφωσης».

    Χαρακτήρισε, δε, ακατανόητη τη στάση της αντιπολίτευσης και της καταλόγισε ότι ακολουθεί μια ανερμάτιστη πολιτική. «Αυτή τη δεδομένη στιγμή, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα κατατεθεί μία πρόταση νόμου για να κυρωθούν τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που είναι προφανές ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης και συνιστά μάλλον δικαίωση το γεγονός ότι αναμέναμε ως σήμερα -και για άλλους λόγους που συνδέονται με ζητήματα μη συμμόρφωσης, ακριβώς επειδή διαβλέπουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση. Άρα σήμερα θα έρθουμε στην πραγματικότητα εμείς προπετώς να κυρώσουμε, ενόσω η άλλη πλευρά δεν έχει αυτή τη διάθεση. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή είναι μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Αντιλαμβάνεστε, η αντιπολίτευση θέλει να πάμε επιθετικά, να ακυρώσουμε την επίσκεψη στην Άγκυρα που θα έχει ολέθριες συνέπειες και από την άλλη πλευρά προληπτικά να έρθουμε να αποδεχθούμε τα μνημόνια, ενόσω δεν υπάρχει συμμόρφωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εμβαθύνεται η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ: Όσα συζήτησαν Γεραπετρίτης-Μπλίνκεν
    Εμβαθύνεται η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ: Όσα συζήτησαν Γεραπετρίτης-Μπλίνκεν

    Την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επικαθορίζει ο στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως επισημαίνει το κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

    Όπως υπογραμμίζεται, οι δύο χώρες αξιοποίησαν τον Στρατηγικό Διάλογο για να υπογραμμίσουν την αναπτυσσόμενη διμερή και διατλαντική σχέση τους που εδράζει στις κοινές δημοκρατικές αξίες και τα συμφέροντά τους. Κατά τον φετινό Διάλογο, η Ελλάδα υπέγραψε τις «Συμφωνίες 'Αρτεμις», αποτελώντας την 35η χώρα που εντάσσεται σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευσή σε ένα όραμα για ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στο διάστημα. Ο κ. Γεραπετρίτης υπέγραψε τις συμφωνίες εκ μέρους της Ελλάδας.

    Περιφερειακά ζητήματα

    «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ιδίως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, τις τρομοκρατικές ενέργειες των Χούθι που απειλούν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι δύο κυβερνήσεις επαναβεβαίωσαν τις κοινές τους αξίες και την προσήλωσή τους στη Δημοκρατία καθώς και την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, σεβασμού της κυριαρχίας και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες επαφές της με τη γείτονα Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, του κράτους δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τον συντονισμό μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες). Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Γάζα, την ισχυρή υποστήριξη του Ισραήλ και τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Prosperity Guardian και εξήραν την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στη νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR Aspides. Οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη σημασία στήριξης της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

    Άμυνα και Ασφάλεια

    «Οι δύο χώρες τόνισαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Προσβλέπουν δε, στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών υλικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την Ελλάδα για την υπέρ το δέον τήρηση της δέσμευσής της στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με πλέον του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν περαιτέρω τα αμοιβαία οφέλη από τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ενισχύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, βάσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που συνεργάζονται σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνδυασμένων πολυμερών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως σημαντικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης και αλυσίδας εφοδιασμού».

    Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καταστροφών

    «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής συνεισφοράς στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμμετοχή του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος σε αμερικανική εκπαιδευτική περιοδεία και εξέφρασαν ενδιαφέρον για την επικαιροποίηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση καταστροφών.

    Η Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω μέτρα που σχεδιάζει να λάβει για την ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν την Πρωτοβουλία τους για την Ασφαλή Κινητικότητα (Safe Mobility Initiative) με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) για την καθιέρωση πρόσβασης σε υπηρεσίες με βάση συγκεκριμένες ανθρωπιστικές ανάγκες και ανάγκες προστασίας σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής».

    Ενέργεια και Περιβάλλον

    «Οι δύο χώρες τόνισαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας τον κοινό στόχο επίτευξης μεγαλύτερης περιφερειακής διασυνδεσιμότητας για τη διαφοροποίηση των οδών και των τύπων ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό ηγέτη. Η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί κοινή προτεραιότητα για την ενίσχυση του μέλλοντος της Ελλάδας ως εξαγωγέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας ‘Green Aegean'. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την ηγετική θέση και τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης ‘Our Oceans Conference' τον Απρίλιο του 2024 και επανέλαβαν τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες σχεδιασμού και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ναυτιλίας. Οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία της συμπερίληψης των νέων στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων μέσω ενός χρηματοδοτούμενου από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προγράμματος ανταλλαγής νέων που συνδέει το ‘California Conservation Corps' με την ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση ‘Ecogenia'».

    Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας

    Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συζήτησαν τη συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, με αμφότερες να δεσμεύονται για αμοιβαία δικαστική συνδρομή, εκδόσεις, κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγές θεμάτων για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων, και ανασκόπησαν τις επιτυχίες σε αυτούς τους τομείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως προς τη στρατηγική προώθηση της ασφάλειας των αερομεταφορών μέσω της ανάπτυξης μονάδων στοιχείων επιβατών σε αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Κατά τη συζήτηση, τονίστηκαν περαιτέρω οι επιτυχείς προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες και αναδυόμενες απειλές, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι απειλές εναντίον σημαντικών υποδομών, το ξέπλυμα χρήματος και η τρομοκρατία, μέσω της έκδοσης νέων βιομετρικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων, καθώς και της ψήφισης δύο σημαντικών νομοσχεδίων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση των μέτρων κατά του εγκλήματος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων, να ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια των αερομεταφορών και την ανταλλαγή πληροφοριών στα Δυτικά Βαλκάνια και να συνεργαστούν μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS».

    Εμπόριο και Επενδύσεις

    «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για ένα ισχυρό έτος στο εμπόριο και τις επενδύσεις, υπογραμμίζοντας την πρόοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ. Συζήτησαν για το δάνειο ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) προς τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ Ελευσίνας, την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία στην Ελλάδα. Τα δύο έθνη αναγνώρισαν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της για τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο οποίος σχεδιάστηκε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα εξήρε τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες ένταξης στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ‘Women in Tech' (Γυναίκες στην Τεχνολογία) στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών που εργάζονται και σπουδάζουν σε τομείς της τεχνολογίας, τη διεξαγωγή προσλήψεων και την προβολή και υπεράσπιση της αλλαγής πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

    Δεσμοί μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών

    «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και επαναβεβαίωσαν τους βαθύς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο εθνών και την κοινή μας δέσμευση για δημοκρατία, καινοτομία και διεύρυνση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τις ικανότητές τους. Οι δύο χώρες αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως παραγόντων οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης της ακαδημαϊκής εξωστρέφειας και διαφάνειας στη διεθνή συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για τις συνεχείς προσπάθειές της να διεθνοποιήσει τα πανεπιστήμιά της και να αυξήσει τις ευκαιρίες των φοιτητών να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εταίρο της επιλογής της Ελλάδας στην εκπαιδευτική συνεργασία. Οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας, της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στην εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία και τόνισαν τις ευκαιρίες ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, του ενιαίου σχεδιασμού για τη μάθηση και τη διδασκαλία και της έγκαιρης παρέμβασης. Οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Μουσείου Ολοκαυτώματος και Χώρου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την κοινή εποπτεία των Αρχείων Arolsen για τις Ναζιστικές Διώξεις ως εταίροι στη Διεθνή Επιτροπή, στην οποία η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία το 2024. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για τον αριθμό ρεκόρ τουριστών, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2023 και αναγνώρισαν τη σημασία αυτού του βασικού τομέα της οικονομίας για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη νομοθέτηση της ισότητας στο γάμο και τη συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επέκταση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ--ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντί να διδάσκεται από τα λάθη της γίνεται πιο αλαζονική και επικίνδυνη
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντί να διδάσκεται από τα λάθη της γίνεται πιο αλαζονική και επικίνδυνη

    Για υπουργούς, προεξάρχοντος του Άκη Σκέρτσου, και βουλευτές της ΝΔ που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον εκνευρισμό ούτε τον πανικό τους από το ψήφισμα της Ευρωβουλής κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση αντί να διδάσκεται από τα λάθη της, δυστυχώς γίνεται ακόμα πιο αλαζονική, τοξική κι επικίνδυνη.

    Για υπουργούς, προεξάρχοντος του Άκη Σκέρτσου, και βουλευτές της ΝΔ που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον εκνευρισμό ούτε τον πανικό τους από το ψήφισμα της Ευρωβουλής κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση αντί να διδάσκεται από τα λάθη της, δυστυχώς γίνεται ακόμα πιο αλαζονική, τοξική κι επικίνδυνη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λίγο για κατήφορο που δεν έχει τέλος.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζεται πως επιτίθενται στους Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το ψήφισμα με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

    Στην Κουμουνδούρου κάνουν ιδιαίτερη αναφορά σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου με την οποία καταφέρεται κατά των Ελλήνων ευρωβουλευτών «με εκφράσεις που ​θυμίζουν σκοτεινές και θεσμικά επικίνδυνες εποχές».

    «Ο κ. Σκέρτσος παραλείπει να αναφέρει ότι το ψήφισμα ενέκριναν συνολικά 330 ευρωβουλευτές από πέντε Κοινοβουλευτικές Ομάδες, μεταξύ των οποίων κι επτά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Επιτίθεται δε στους ευρωβουλευτές που προασπίζονται το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, αντί να απαντά αν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αυστηρές συστάσεις του ψηφίσματος», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Φάμελλος σε Σκέρτσο: Έχετε την ψήφο της εμπιστοσύνης ή όχι της Κ.Ο. της ΝΔ;
    Φάμελλος σε Σκέρτσο: Έχετε την ψήφο της εμπιστοσύνης ή όχι της Κ.Ο. της ΝΔ;

    «Δεν καλύπτεται η εικόνα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Επικρατείας.

    Να πάρει θέση αν ισχύει η θέση του πρωθυπουργού περί αποχής των «γαλάζιων» βουλευτών στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ζήτησε από τον Άκη Σκέρτσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καλώντας, παράλληλα, τον υπουργό Επικρατείας και την κυβέρνηση να αναστείλει την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούν να απέχουν.

    Ο Σωκράτης Φάμελλος, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, έστρεψε τα «βέλη» του προς τον υπουργό Επικρατείας, τονίζοντας πως «αυτό το κρυφτούλι δεν ξεγελά κανένα. Δεν καλύπτεται η εικόνα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, όπου το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει προτάσεις νόμου, αλλά τα μέλη του είτε διαφωνούν είτε θέτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας είτε το καταψηφίζουν είτε έχουν δικαίωμα να απέχουν από την ψήφιση. Οφείλετε να μας ενημερώσετε αν η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της Κ.Ο. της Ν.Δ. Οφείλετε να μας πείτε ποιοι υπερασπίζονται τις αρχές και τα ιδανικά της προόδου και της συμμόρφωσης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι έχουμε πλέον μπροστά μας ένα ξεκάθαρο μείζον πολιτικό και κοινοβουλευτικό ζήτημα, παρά τις δικαιολογίες του κ. Σκέρτσου ότι διαφωνίες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Είστε κυβέρνηση, δεν είστε κόμμα της αντιπολίτευσης. Έχετε την ψήφο της εμπιστοσύνης ή όχι της Κ.Ο. της Ν.Δ.;». Και πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος πως «εμείς θα συμμετέχουμε, ως οφείλουμε στην κοινωνία, στην επεξεργασία του νομοσχεδίου, αλλά οφείλετε απαντήσεις».

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο