Πολιτικά

Ξανά στο προσκήνιο η είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ

Ξανά στο προσκήνιο η είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ

H υποχώρηση της πανδημίας - έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο ελέω θερινής ραστώνης, αφού τα κρούσματα παραμένουν αρκετά υψηλά - φαίνεται πως φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση που είχε ανοίξει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης για σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην Υγεία και η οποία είχε «παγώσει» από την επέλαση του κορονοϊού.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδρίου του ygeiamoy.gr, πριν καλά καλά ανοίξει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και ενώ η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται από την πανδημία, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ και την «αναδιάρθρωσή» του. Αν και ο κ. Μητσοτάκης, «ζυγίζοντας» την αλλαγή συσχετισμών που έφερε στην αξία της Υγείας η πανδημία, απέφυγε να μιλήσει ευθέως για ιδιωτικοποίηση, ενδεικτική της επαναφοράς των ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν η αποστροφή του ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στα περιφερειακά νοσοκομεία, έκανε λόγο για «ένα νέο ορθολογικό χάρτη με αυτό το σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20,30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται ότι τελικά είναι προβληματικά.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αποσυνδέσουν τις αναφορές αυτές με κλείσιμο νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κάνοντας λόγο για μεταφορά υπηρεσιών από ένα νοσοκομείο σε άλλο.

Οι επίμαχες αναφορές του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και της Φώφης Γεννηματά από το βήμα του ίδιου Συνεδρίου. «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μία παρένθεση αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους μίας χρήσης, χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας την επαναφορά των σεναρίων ιδιωτικοποίησης από τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας, για να τονίσει ότι «όμως η συρρίκνωση των κρατικών δομών δεν μπορεί το επιστέγασμα των συμπερασμάτων που βγάλαμε απ' αυτή τη δραματική κρίση».

Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγκρουση δύο κόσμων και δύο αντιλήψεων για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία «η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Και η άλλη θεωρεί ότι το Δημόσιο είναι από τη φύση του δυσλειτουργικό και δεν έχει ταμπού, και ότι ο τομέας της Υγείας είναι πεδίο και ευκαιρία κερδοφορίας μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

«Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του ΕΣΥ. Προστάτης και στήριγμα όλων μας» τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής του ΚινΑλλ, κα Γεννηματά, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κινδυνεύει να καταστήσει το ΕΣΥ ένα «απαξιωμένο και φθηνό προνοιακό σύστημα, με κακοπληρωμένο ανθρώπινο δυναμικό και διαλυμένες υποδομές».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup