Τρία θέματα με βαρύνουσα σημασία για το «γαλάζιο» ακροατήριο απειλούν να ταράξουν τη θερινή πολιτική ραστώνη
Οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, τα κρούσματα εγκληματικότητας αλλά και η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία απειλούν να ταράξουν τη θερινή πολιτική ραστώνη.
Σε μία νέα σελίδα στην μετά - COVID εποχή εστιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων επανέρχονται στο προσκήνιο και ταράζουν τα ήρεμα πολιτικά «ύδατα». Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και αισιοδοξεί πως με την επιτάχυνση των εμβολιασμών θα ανοίξει ο δρόμος για ένα ήσυχο καλοκαίρι.
Ωστόσο τρία θέματα με βαρύνουσα σημασία για το «γαλάζιο» ακροατήριο απειλούν να ταράξουν τη θερινή πολιτική ραστώνη. Οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, τα κρούσματα εγκληματικότητας αλλά και η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Πρόκειται άλλωστε για θέματα τα οποία κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και επομένως προσελκύουν την προσοχή των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η δημόσια ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αλλά παράλληλα αγγίζει και όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων.
Η δολοφονία της νεαρής μητέρας μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά αλλά και μια σειρά από μαφιόζικες επιθέσεις εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και προκαλούν έντονο προβληματισμό για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ θέλουν να στριμώξουν την κυβέρνηση για το θέμα αυτό και ανεβάζουν τους τόνους, μιλώντας για δόγμα «νόμος και τάξη» που απέτυχε. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ικανοποίηση των πολιτών από τους χειρισμούς που έχουν γίνει σε αυτό το θέμα βαίνει μειούμενη.
Εύθραυστη ισορροπία διαμορφώνεται και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως οι προωθούμενες αλλαγές (π.χ. για τις άδειες πατρότητας, τον συνδικαλιστικό νόμο, την προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης) ενισχύουν το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης.
Ωστόσο οι ρυθμίσεις που αφορούν στον χρόνο εργασίας - και ιδιαίτερα η διάταξη για τη διευθέτηση του ωραρίου με ατομικές συμβάσεις - έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις. Το θέμα σηκώνει ψηλά η αντιπολίτευση, που βλέπει πως μπορεί να προσεγγίσει ένα νεότερο ακροατήριο (το οποίο άλλωστε αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση στις εργασιακές σχέσεις). Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που θέλει να ρίξει «γέφυρες» προς τη νεολαία την οποία…. φλερτάρει εντόνως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία. Επί της ουσίας τα συγκεκριμένα μνημόνια ρυθμίζουν δευτερεύοντα θέματα, ωστόσο το θέμα προκαλεί εσωκομματικό «πονοκέφαλο».
Με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχουν βουλευτές που κάθε άλλο παρά … ενθουσιασμένοι είναι που θα πρέπει να υπερψηφίσουν τα συγκεκριμένα μνημόνια. Δεν είναι τυχαίο πως η συζήτηση στη Βουλή μετατίθεται από μήνα σε μήνα, ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα γίνει τελικά μέσα στο καλοκαίρι.
Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αναμένεται να προσέλθει στην ψηφοφορία, ενώ το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής.
Κατά τα άλλα η εκτίμηση στην κυβερνητική πλευρά είναι πως οι βουλευτές - ακόμα και αυτοί που «φλερτάρουν» με μια αμιγώς δεξιά εκλογική βάση- θα ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή. Πάντως οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια (της Ολ. Κεφαλογιάννη και της Μ. Γιαννάκου) έχουν προκαλέσει εγρήγορση . Ετσι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές που είναι… ύποπτοι για απουσίες.
Πηγή: Ethnos.gr