Για τη διαχείριση και λειτουργία των στρατιωτικών οικημάτων, όλων των Γενικών Επιτελείων, με βάση τα ισχύοντα θεσμικά κείμενά τους, έχει ληφθεί υπόψη η δυνατότητα στέγασης όλων των στελεχών με δίκαιο τρόπο και βάσει μοριοδότησης, αναλόγως του κατεχόμενου βαθμού, της οικογενειακής κατάστασης και τυχόν προηγούμενων ετών στέγασης ή υπηρέτησης στο εξωτερικό. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Οξυμένο το στεγαστικό πρόβλημα των οικογενειών των στρατιωτικών».
«Τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζουν τα Ε1, Ε2 και Ε9 του τελευταίου έτους για κάθε αιτούντα ελέγχονται από αρμόδιες προς τούτο επιτροπές των Κλάδων. Ανεξαρτήτως αυτών, μελετάται σε επιτελικό επίπεδο η δυνατότητα έκδοσης διακλαδικού κανονισμού στέγασης των στελεχών σε στρατιωτικά οικήματα, όπου θα αποτυπώνονται επακριβώς οι προαναφερόμενες προβλέψεις σχετικά με τα οικονομικά, υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.
Όσον αφορά τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες για την εν γένει πολιτική παροχών και αποζημιώσεων ανήκουν στην αποκλειστικότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική».
«Από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας», συνέχισε, «βούληση και προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών κατηγοριών των στελεχών και προς τούτο προβάλλει σχετικές προτάσεις βελτίωσης, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αφενός συντήρησης των υπαρχόντων και αφετέρου αύξησης του αριθμού των διατιθέμενων στρατιωτικών οικημάτων, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τις οικογένειές τους».
Αναφορικά με τα ζητήματα συνυπηρέτησης, ο υπουργός επεσήμανε ότι «ο σχεδιασμός των μεταθέσεων και αντίστοιχων υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό των προσωπικών αναγκών των στελεχών, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Προτεραιότητα», πρόσθεσε, «της στρατιωτικής υπηρεσίας είναι η συνυπηρέτηση να πραγματοποιείται εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, γεγονός που επιτυγχάνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ η δυνατότητα μετάθεσης του στελέχους σε όμορη περιφερειακή ενότητα δίνεται μόνο σε περίπτωση υπηρεσιακού κωλύματος, λαμβανομένης υπόψη της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας και ιδίως της γεωγραφικής διασποράς των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό, αλλά και τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος μεταθέσεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «συλλέγει, επεξεργάζεται και συντονίζει τις απόψεις-προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να εισηγηθεί, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, τις αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις».
Ειδικότερα, στον Στρατό Ξηράς, όπου υπηρετεί ο μεγαλύτερος αριθμός των στελεχών και υφίστανται οι περισσότερες μονάδες, ο υπουργός είπε ότι «σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 3.161 στρατιωτικά οικήματα. Το ΓΕΣ, κατά την τελευταία τριετία, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και την εξασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους, παράλληλα με την πλήρη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, προγραμμάτισε την κατασκευή νέων στρατιωτικών οικημάτων και δρομολόγησε δράσεις συντήρησης και επισκευής των υπαρχόντων. Συγκεκριμένα, έχουν παραδοθεί προς χρήση 283 νέα διαμερίσματα, ενώ την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 85 οικημάτων, τα οποία θα ολοκληρωθούν σταδιακά εντός του 2021-2022».
«Παράλληλα», συμπλήρωσε, «βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες παραχώρησης της κυριότητας 83 διαμερισμάτων από τον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης στο ΤΕΘΑ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Κατά την τελευταία διετία διατέθηκαν πιστώσεις από τον λειτουργικό προϋπολογισμό του ΓΕΣ, συνολικού ποσού 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβατικών δράσεων με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή στρατιωτικών οικημάτων ανά την επικράτεια».
Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στον οικισμό Ναυστάθμου Κρήτης», ενώ «βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται η κατασκευή δεύτερης πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στην περιοχή του Ναυστάθμου Κρήτης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή νέας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στην περιοχή ΘΑΥΝ Σκαραμαγκά μαζί με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για τη δεύτερη πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων στην ίδια περιοχή (ΘΑΥΝ), η προμήθεια 10 προκατασκευασμένων οικίσκων προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ενδιαίτησης προσωπικού στην περιοχή του Σκαραμαγκά».
Στην Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά ο προγραμματισμός για την κατασκευή νέων οικημάτων αλλά και η συντήρηση υφιστάμενων σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Μακεδονία.
«Για όλα τα έργα συντήρησης και κατασκευής είναι αυτονόητο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και τα έργα εκτελούνται με βάση εγκεκριμένες τεχνοοικονομικές μελέτες, που συντάσσονται με μέριμνα των τεχνικών υπηρεσιών των Γενικών Επιτελείων», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ