Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο newsit.gr, υποστηρίζοντας ότι «στόχος είναι να στηριχθούν οι εργοδότες που δεν θέλουν ελέγχους και κανόνες», και στηλιτεύοντας τη στάση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη, που «τόσο καιρό εμφανιζόταν μόνος του σαν τηλεπωλητής για να πουλάει απλήρωτα δεκάωρα».
«Σε όλη την Ευρώπη η κάλυψη της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, ενώ στην Ελλάδα είμαστε μόλις στο 14,7%, επομένως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Απλώς εκτελεί τις εντολές του ΣΕΒ. Ο κ. Χατζηδάκης θέλει μια αγορά εργασίας... βαλκανοποιημένη και η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο εργασίας βασισμένο στο μη σεβασμό των κανόνων», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος και εξειδίκευσε την κριτική του στα εξής σημεία: «Πυρήνας του νομοσχεδίου Χατζηδάκη είναι η διευθέτηση χρόνου εργασίας μέσα από ατομικές συμβάσεις, που θα οδηγήσει σε απλήρωτα δεκάωρα για τους εργαζομένους. Ακόμη, διευκολύνει τις απολύσεις, και για πρώτη φορά ακόμη και απολύσεις που θα έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές δεν θα σημαίνουν επαναπρόσληψη και καταβολή μισθών υπερημερίας. Θεσμοθετεί το σπαστό ωράριο για τη μερική απασχόληση για πρώτη φορά στο ελληνικό εργατικό δίκαιο. Και μέσα σε όλα αυτά, το νομοσχέδιο διαλύει πλήρως τους μηχανισμούς ελέγχου -εξάλλου το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας».
Ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι «ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο έχουν τοποθετηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ακόμη και η Νομική Επιτροπή της Βουλής». Και ακόμη: «Και το 2012 όταν η ΝΔ μείωνε τον κατώτατο μισθό και θέσπιζε το ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό, το βασικό επιχείρημα ήταν ότι θα συγκρατηθεί η ύφεση και θα επιστρέψουμε στην ανάκαμψη. Είχαμε όμως τη χειρότερη ύφεση και ανεργία. Αντίθετα, όταν το 2018 αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό η ανεργία συνέχισε να μειώνεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μείωση κατά 10 μονάδες».
«Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε αύξηση στον κατώτατο μισθό, σε ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, γιατί οι ατομικές συμβάσεις μειώνουν τη δύναμη των εργαζομένων, και ακόμη χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, που προστατεύουν όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τον σοβαρό εργοδότη, που σέβεται τα ωράρια, τις υπερωρίες, και δεν παραβιάζει τους κανόνες εργασίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Είναι ανάγκη τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλήσει προγραμματικά και να αναδείξει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, που θα στηρίζεται σε μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας, θα δίνει ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες, θα ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος για τους επιχειρηματίες που δεν ευθύνονται για τις συνέπειες της πανδημίας», τόνισε.
Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, επισήμανε ότι ο εργασιακός χρόνος καταγράφεται ψηφιακά από το 2017 και «για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν πάνω από 6 εκατ. ώρες υπερωριακής εργασίας». «Αυτό συνέβη όμως γιατί υπήρχαν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου», προσέθεσε. «Με τις ρυθμίσεις που φέρνει τώρα η ΝΔ για τις υπερωρίες, ειδικά στον βιομηχανικό χώρο, θα έχουμε δυστυχώς αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Πρέπει να το προλάβουμε», είπε.
Ο Ν. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως «πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας τις πολιτικές της ΝΔ», ενός κόμματος που, όπως τόνισε, «χρωστάει 340 εκατ. ευρώ, αλλά απαιτεί ο κόσμος να χάνει το σπίτι του και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με... ρεπό». «Σε ποσοστό 70% με βάση το ευρωβαρόμετρο οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια την κυβέρνηση, και ο κόσμος που διαφωνεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι υπερδιπλάσιος των όσων συμφωνούν», σημείωσε. «Αυτά που υλοποιούνται με τον πτωχευτικό κώδικα, με το εργασιακό νομοσχέδιο, αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμια δεν δικαιολογούνται από την πανδημία. Απλώς αναδεικνύουν τον πυρήνα της λογικής της ΝΔ», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ