Με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων στα πανιά της η κυβέρνηση
Διακριτές γραμμές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τραβά η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να «φλερτάρει» τους κεντρώους ψηφοφόρους χωρίς … αντίζηλους. Δεν είναι μόνο το χάσμα με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι εντεινόμενες δημόσιες αντιπαραθέσεις με το Κίνημα Αλλαγής, που επιβεβαιώνουν αυτή τη «γαλάζια» πορεία.
Με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων στα πανιά της η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση - έχοντας και τον δημοσκοπικό «αέρα» - είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κλείνοντας το… μάτι όχι μόνο σε ένα κεντροδεξιό κοινό αλλά και στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό κέντρο. Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (που πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης) και το εργασιακό (που καταψηφίστηκε επί της αρχής από σύσσωμη την αντιπολίτευση) αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα. Συνέχεια θα δοθεί με δύο «καυτά» θέματα: την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο).
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ήταν στο «γαλάζιο» προεκλογικό πρόγραμμα και επομένως δεν πρόκειται για κινήσεις αιφνιδιασμού. Κατηγορούν δε την αντιπολίτευση πως καταφεύγει σε ξεπερασμένα «κλισέ», σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Στο στόχαστρο Μητσοτάκη η Γεννηματά
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, καυτηρίασε τη στάση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Κινήματος Αλλαγής. Και μπορεί το μπρα ντε φερ μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα να ήταν αναμενόμενο, ωστόσο οι αναφορές προς τη Φ. Γεννηματά τράβηξαν την προσοχή.
«Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κύριο Τσίπρα» είπε προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής - που μόλις είχε τελειώσει την ομιλία της- ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει μάλιστα πως «μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».
Οι αναφορές αυτές είχαν πολλαπλά μηνύματα. «Γαλάζια» στελέχη σχολιάζουν πως σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής- από το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια μέχρι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις- η Χαριλάου Τρικούπη χρησιμοποιεί εξαιρετικά υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο το κατά πόσο αυτό θα έχει και συνέχεια δεν μπορεί να προβλεφθεί. Άλλωστε πολλά θα κριθούν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, που πιθανότατα θα γίνουν το Νοέμβριο.
Μέχρι τότε στην κυβερνητική πλευρά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς υπάρχει και το… μοντέλο του νότου που προκαλεί δεύτερες σκέψεις (σε Ισπανία και σε Πορτογαλία σοσιαλιστές και αριστερά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν). Στην Ελλάδα βέβαια παραμένει μεγάλη η απόσταση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ωστόσο δεν αποκλείεται το παράδειγμα άλλων χωρών να βάζει… ιδέες σε κάποιους.
Με αυτά τα δεδομένα - και με ισχυρή τη «γαλάζια» συσπείρωση - η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην στηριχθεί σε ευρύτερες συμμαχίες για να περάσει κομβικά νομοσχέδια αλλά να προχωρήσει κατά μόνας. Άλλωστε δεν ανησυχεί για επιστροφή στην πρώτη μνημονιακή περίοδο με μαζικές διαδηλώσεις, καθώς εκτιμά πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει «κουραστεί» από συνδικαλιστικές συμπεριφορές του παρελθόντος.
Οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας, δείχνουν πως πολιτικός χρόνος υπάρχει για να ξεδιπλωθεί μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ωστόσο στην «εξίσωση» πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι επόμενες εκλογές - όποτε και αν αυτές γίνουν - θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει σε επόμενη φάση τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων.
Πηγή: Ethnos.gr