Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων, που είναι ένα ακόμα μέσο άσκησης οικονομικής πολιτικής και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φαίνεται να αδρανοποιείται.
Δυστυχώς, απουσιάζει η οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία αξιοποίησης και αυτού του εργαλείου, που θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως αυτής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Το εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων, που δρομολογήθηκε από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τη διευκόλυνση της έναρξης και της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που συνδέεται άμεσα με την ένταξη στην παραγωγική οικονομική δραστηριότητα μεγάλου αριθμού πολιτών. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρει και στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, παραδέχτηκε ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της καίριας αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος που είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την ιδιαίτερη σημασία αυτού του εργαλείου, ιδίως τώρα που η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο. Ειδικότερα, μέσω αυτού του θεσμού, κάθε δικαιούχος δύναται να λάβει συνολική χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, μέχρι 25.000 ευρώ για να καλύψει, μεταξύ άλλων, επενδυτικές ανάγκες, ενώ μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και ως κεφάλαιο κίνησης.
Η Κυβέρνηση, όμως, δεν αξιοποιεί το σπουδαίο αυτό εργαλείο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να ωφεληθούν οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.
Με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούμε ενημέρωση για το πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για την απόκτηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων και αν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα τέτοια σχετική άδεια. Επιπλέον, τους καλούμε να απαντήσουν σε ποιές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να μην καταστεί στην πράξη «αδρανής» ο σχετικός νόμος που ρυθμίζει το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων.
Με την οικονομική αβεβαιότητα στη Χώρα μας να χτυπάει «κόκκινο», η ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, με τις πτωχεύσεις και τα λουκέτα να βρίσκονται προ των πυλών. Αποκαλυπτικά, δε, είναι τα στοιχεία που προέρχονται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), σύμφωνα με τα οποία το 2020 καταγράφηκαν μειωμένες συστάσεις επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το 2019.
Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να ενεργοποιηθεί και να αξιοποιήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που τόσο πολύ έχει πληγεί στη διάρκεια της κρίσης. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν έμπρακτα μέσα στήριξης και ενίσχυσης του κλάδου και αυτά να μένουν στο «συρτάρι». Άμεση, λοιπόν, ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες βοήθειες στο επιχειρείν.
(Δελτίο Τύπου)