ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΝΕΙΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
- Απλοποίηση των διαδικασιών για τις παραγωγικές δραστηριότητες με το νέο Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης
“Ενισχύουμε την αναπτυξιακή και προοδευτική πορεία της χώρας μας, ενισχύουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, δημιουργούμε ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας”.
Τα ανωτέρω υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός της Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στην συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων και ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Νομό Ηλείας και την ευκαιρία που αναφύεται στον τομέα τη μεταποιητικής δραστηριότητας με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου.
Ειδικότερα, μέσα από το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο ο Νομός Ηλείας που έχει μία σειρά από μεταποιητικές δραστηριότητες, με σημαντική μάλιστα εξαγωγική δραστηριότητα λόγω και της υψηλής αξίας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο για την ανάπτυξη και άλλων τέτοιων μεταποιητικών δραστηριοτήτων αλλά και για την σωστή χωροθέτηση μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου που λείπει αυτή τη στιγμή από το Νομό.
Η δημόσια διοίκηση αποκτά ταχύτητα
Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητα μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών:
“Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται ταχύτητα. Χρειάζεται εγρήγορση για να λειτουργεί παράλληλα με τις εξελίξεις και σε αυτό βασικός παράγοντας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας.
Απλοποιούνται αδειοδοτικές διαδικασίες σε μια σειρά από επιχειρήσεις όπως τα τουριστικά γραφεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, κέντρα ιαματικού τουρισμού και μονάδες ιαματικής θεραπείας και θαλασσοθεραπείας.
Επιλύονται χρόνια προβλήματα που αφορούν την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κέντρων διανομής και αποθήκευσης αλλά και την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων μέσα από την επικαιροποίηση των σχετικών διατάξεων”.
Βελτίωση δείκτη διεθνούς ανταγωνιστικότητας
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε αναφορά και στην κατάταξη της χώρας μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας και βελτιώθηκε κατά 12 θέσεις.
“Το 2019 βρισκόταν μόλις στην 58η θέση. Το 2020 στην 49η, και πλέον σύμφωνα με τις έρευνες βρίσκεται στην 46ηθέση. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα προβλήματα που επέφερε η πανδημία και να στηρίξει τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρά λοιπόν τις αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα στους τέσσερις επιμέρους δείκτες, βασικούς για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, όπως η Οικονομική Αποδοτικότητα, η Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα, η Επιχειρηματική
Αποτελεσματικότητα και οι Υποδομές, έχει βελτιώσει την θέση της συγκριτικά με το 2019 και συνεχίζει σταθερά την ανοδική της πορεία”.
‘Πυξίδα’ το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολύτιμο εργαλείο στην σταθερότητα και την ανοδική πορεία, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Με πυξίδα το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει τις απώλειες των προηγούμενων ετών αλλά ενισχύει την ρευστότητα και αναδεικνύει μια αναπτυξιακή πολιτική που αναμένεται να κορυφωθεί με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και όλα αυτά αντανακλώνται και στην αξιοπιστία την οποία απολαμβάνει η χώρα από τις διεθνείς αγορές που την κάνει να δανείζεται πλέον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια” και έκλεισε σημειώνοντας ότι η χώρα κάνει ένα ακόμη βήμα για την δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, για μια Ελλάδα ισχυρή και ανταγωνιστική.