Οι βασικές αρχές των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία
Με πέντε βασικές αρχές το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την εργασία το οποίο είναι ι μία συνολική πρόταση για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα».
Το πρόγραμμα «Ελλάδα + Εργασία» περιλαμβάνει πέντε βασικές αρχές: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια και Προοπτική. Μάλιστα κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για κάθε μία από τις παραπάνω αρχές του προγράμματος.
Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια και Προοπτική
«Δικαιοσύνη σημαίνει πρώτα από όλα προστασία του δικαιώματος στην εργασία, προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους και όλες. Τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Εκκινώντας από τις αναγκαίες ριζικές τομές για το λεγόμενο σύγχρονο πρεκαριάτο. Τους εργαζόμενους δηλαδή σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικούς, ενοικιαζόμενους, εργαζόμενους με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου)», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναλύοντας τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεύτερη αρχή σε αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνουμε είναι η Ασφάλεια».
Είναι ζωτικής σημασίας, κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ασφάλεια για να μπορέσει να σχεδιάσει τη ζωή του. Να μην ξυπνά κάθε πρωί με το φόβο της μείωσης μισθού, της απλήρωτης υπερωρίας, ακόμα και της απόλυσης.
Το πρώτο βήμα εδώ είναι προφανώς η ακύρωση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη. Του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από λίγες ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έναν νόμο που δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί δεν υπήρξε από την μεταπολίτευση και μετά χειρότερη, αντιλαϊκότερη νομοθεσία ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Πιο αντεργατική, να το πω έτσι, παρέμβαση νομοθετική όπως αυτή που συμπυκνώθηκε σε ένα νομοσχέδιο εκατοντάδων άρθρων, -γιατί κρατήσανε στην άκρη δεκάδες άρθρα που αφορούσαν την κύρωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας και διεθνών συμβάσεων που είχαν και θετικά άρθρα-, την κρατήσανε δύο χρόνια στα συρτάρια για να προσθέσουν αυτά τα θετικά σε ό,τι πιο αντιδραστικό έχει έρθει ποτέ στη Βουλή, σε εργασιακό νομοσχέδιο να ψηφιστεί που στη πραγματικότητα καταργεί το 8ωρο και μειώνει τις αμοιβές των εργαζομένων.
Αναφορικά με τη Δημοκρατία, όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου, είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας. Το κράτος μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας προστασίας απέναντι στην αυθαιρεσία και οι εργαζόμενοι έχουν τον πλέον κρίσιμο ρόλο στη συλλογική υπεράσπιση αλλά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Την ίδια ώρα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αξιοπρέπεια για την οποία όπως σημείωσε, «αφορά στον χρόνο εργασίας».
Η πρώτη παρέμβαση εδώ που έχουμε σχεδιάσει αφορά τη μείωση του ορίου των υπερωριών και την κατάργηση της υπερεργασίας. Η υπερεργασία αποτελεί και αυτή μια ελληνική ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη. Η κατάργησή της θα μειώσει δραστικά τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιπλέον αμοιβή από 20% σε 40%. Η δεύτερη παρέμβαση, ακόμα πιο εμβληματική, ίσως, που σχεδιάζουμε είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση της αμοιβής. Η διεθνής εμπειρία υπάρχει και φυσικά θα προχωρήσουμε στην απαραίτητη μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και φυσικά με κοινωνική διαβούλευση, έχοντας πάντα στο τραπέζι αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Της γενικευμένης δηλαδή εφαρμογής του 35άωρου, θα προηγηθεί προφανώς η πιλοτική εφαρμογή και η αποτίμηση του μέτρου σε ένα ισχυρό δείγμα επιχειρήσεων.
Κλείνοντας την παρουσίαση των αρχών του προγράμματος του για την εργασία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε: «Η πέμπτη, και τελευταία, αρχή σ’ αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο που σας παρουσιάζουμε σήμερα για την εργασία, η Προοπτική. Όταν μιλάμε για προοπτική δεν μπορούμε παρά να θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι δεν απευθυνόμαστε γενικά και αόριστα σε ένα εργασιακό τοπίο κανονικό, αλλά σε ένα εργασιακό τοπίο βομβαρδισμένο. Και στόχος μας είναι να γίνουμε Ευρώπη, όπως είπαμε στην αρχή. Το “μένουμε” το έχουμε λύσει. Να γίνουμε όμως. Να γίνουμε Ευρώπη».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία ως μια συνολική πρόταση για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. «Είναι ένα πλέγμα εγγυήσεων για κάθε εργαζόμενο, για κάθε οικογένεια, για κάθε νέα και νέο, ώστε να μπορούν να έχουν βάσιμες προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή, εδώ στον τόπο μας, στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία αναφέροντας: «Η πρόοδος μας δεν είναι το αν προσθέτουμε περισσότερα στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, αλλά αν δίνουμε αρκετά σε εκείνους που έχουν λίγα». Ξέρετε ποιος το έχει πει αυτό; Όχι. δεν το έχει πει ο Μαρξ. Το έχει πει ο Ρούζβελτ.
Και ξέρετε ακριβώς αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ακριβώς αυτή είναι η διαφορά στο πολιτικό μας σχέδιο.
Η ΝΔ σχεδιάζει και δίνει περισσότερα σ’ αυτούς που έχουν πολλά, ενώ εμείς σχεδιάζουμε όχι να δώσουμε περισσότερα στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, δε θέλουμε να δώσουμε σ’ αυτούς. Εμείς σχεδιάζουμε να δώσουμε αρκετά σε εκείνους που έχουν λίγα. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Και πιστεύουμε ότι μπορούμε. Μπορούμε να το πετύχουμε».
Οι πέντε αρχές του προγράμματος «Ελλάδα + Εργασία»
Οι πέντε αρχές που διέπουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία είναι: η Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια, η Δημοκρατία, η Αξιοπρέπεια και η Προοπτική.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στη Δικαιοσύνη, το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους.
Δικαιοσύνη
Προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους
- Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.
- Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.
- Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
- Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.
- Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
- Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ασφάλεια
Ακύρωση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη.
- Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
- Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων
- Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
- Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
- Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
- Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
- Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
- Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση
Δημοκρατία
Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου, είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας
- Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
- Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
- Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους
Αξιοπρέπεια
Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, η αύξηση κατώτατου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο, αφού τονώνει την εσωτερική ζήτηση.
- Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση
- Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα
- Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους
Προοπτική
Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.
- Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό
- Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
- Ενίσχυση του ΟΑΕΔ
- Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές
- Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.
Πηγή: ethnos.gr