Πολιτικά

Κορονοϊός: Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας για χρήση μάσκας και τοπικά lockdown

Κορονοϊός: Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας για χρήση μάσκας και τοπικά lockdown

Ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού

Ανοιχτό ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με φόντο τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και την ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την μετάλλαξη Δέλτα που αναμένεται να επικρατήσει.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας, σημείωσε αναφορικά με την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο». Σημείωσε δε ότι «άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown σε περιοχές που καταγράφουν μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός σημείωσε πως «πάντα θα υπάρχει κατά τόπους μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας».

Για τους εμβολιασμούς

«Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν, είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%... Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

«Μόνο χθες κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση μετά από πολύ καιρό, 13.500 ραντεβού σε νέους ανθρώπους 18 – 24 είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο» αποκάλυψε δε. «Η κοινωνία ανταποκρίνεται στη προσπάθεια που είχαμε. Είχαμε χθες συνολικά πάνω από 90.000 εμβολιασμούς» είπε.

Όπως σημείωσε, μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη, γιατί από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι. «Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί» τόνισε.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους χάνουν τις ζωές τους καταλήγουν στις ΜΕΘ και από αυτούς το 99% είναι ανεμβολίαστο. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση το ανέβαλαν θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και αν χρειάζεται να πάμε εκεί το οργανώσαμε σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι έξι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Οι δηλώσεις του κ. Κικίλια έρχονται ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για την αυξημένη διασπορά του κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Όπως έγραψε το ethnos, το επόμενο διάστημα κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κινηθούν σε έξι άξονες :

  • Εκστρατεία για να πειστούν και όσοι είναι δύσπιστοι να κάνουν το εμβόλιο. Έμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες όπου καταγράφεται χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού, ενώ στόχος είναι να υπάρξει ευρύτερη συστράτευση. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ χθες είχε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα αναμένεται να επιστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια και πρόσωπα που είναι αγαπητά στη νεολαία.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη αυστηρών μέτρων για όσες επιχειρήσεις - κυρίως στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης - δεν τηρούν τα μέτρα. Μάλιστα επι τάπητος είναι όχι μόνο η αύξηση του ύψους των προστίμων αλλά ακόμα και το κλείσιμο των καταστημάτων από την πρώτη παράβαση (χωρίς δηλαδή περίοδο χάριτος). Παράλληλα εξετάζεται η υιοθέτηση κινήτρων για τους συνεπείς επιχειρηματίες (όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση επιχειρήσεων που τηρούν τα μέτρα σε αντιδιαστολή με αυτές που τα παραβιάζουν) .
  • Λήψη πρόσθετων μέτρων για τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Ο «κλοιός» σταδιακά σφίγγει και είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι μετακινήσεις προς τα νησιά γίνονται με μοριακό ή rapid test (δεν αφορά όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει). Σε αυτή τη φάση εξετάζεται τα μέτρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί που προτείνουν ακόμα και λήψη ανάλογων μέτρων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Εντατικοποίηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων. Η αρχή θα γίνεται από τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Αυστηρότερο πλαίσιο για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σημείωσε πως απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας «υπάρχει μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός». Προσέθεσε δε πως «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα».
  • Επιστροφή σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο- κυρίως όσον αφορά στη διασκέδαση - εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων (π.χ. μείωση του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις