Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 07:43

H επόμενη ημέρα μετά τις «νάρκες» Ερντογάν και τα μηνύματα Σαμαρά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Είναι πλέον εμφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό

Ένα ακόμα βήμα στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων έκανε ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας το άνοιγμα μικρού μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Είναι πλέον εμφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό, ναρκοθετώντας το διάλογο και πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο σφοδρών αντιδράσεων.

Πώς «διαβάζουν» τις προκλήσεις του Ερντογάν στην Αθήνα

Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως ο Τούρκος πρόεδρος - παρά το ότι το προηγούμενο διάστημα περιόρισε την ένταση στο Αιγαίο - δεν εγκατέλειψε τα νεο-οθωμανικά του σχέδια. Στο πλαίσιο αυτό «τεστάρει» τις αντοχές της διεθνούς κοινότητας, ξεδιπλώνοντας σταδιακά τη στρατηγική του και μετρώντας κάθε φορά τις αντιδράσεις.

Μια πρώτη ανάγνωση της χθεσινής κίνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως είναι αποφασισμένος να αγνοήσει έως ένα σημείο τα μηνύματα Αμερικανών και Ευρωπαίων. Ωστόσο το γεγονός πως δεν ξεδίπλωσε το σύνολο των προκλητικών του θέσεων ενδεχομένως να σημαίνει πως δεν θέλει να κόψει οριστικά τις γέφυρες. Να σημειωθεί πως σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεδομένο είναι πως Αθήνα και Λευκωσία θα προχωρήσουν συντονισμένα σε μια σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τις εξελίξεις στο νησί μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα το δικό τους συμβολισμό έχουν οι επισκέψεις στην Κύπρο των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Συγκεκριμένα ο Ν.Παναγιώτοπουλος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ενώ στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα - μετά από το Ισραήλ - ο Νίκος Δένδιας.

Η εκτίμηση είναι πως η τουρκική πλευρά σε αυτή τη φάση επιχειρεί να αλλοιώσει το status quo της Αμμοχώστου, δημιουργώντας τετελεσμένα. Ο τούρκος πρόεδρος μιλά διαρκώς περί δύο κρατών στο νησί, παρά τα ηχηρά «όχι» που έχει εισπράξει και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Απέναντι σε αυτή την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν την διεθνοποίηση του θέματος. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Την ίδια στιγμή ηχηρά είναι τα μηνύματα από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία προς την τουρκική πλευρά, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επανειλημμένα πάντως δείξει ότι δεν πτοείται από τις διεθνείς αντιδράσεις.

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Τη βαθιά ανησυχία του Λονδίνου για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα Βαρώσια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ. «Χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια» ανέφερε από την πλευρά της η Δρ. Κάρεν Ντόνφριντ, υποψήφια Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Η Αθήνα μιλά για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή. Και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει το διπλωματικό “μαραθώνιο”, δείχνοντας πως είναι η Τουρκία αυτή που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τορπιλίζει το διάλογο.

Η παρέμβαση Σαμαρά

Την ίδια στιγμή εντός συνόρων τη δική της σημασία είχε η ηχηρή παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με μία δήλωση με πολλούς αποδέκτες ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως «ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες «κατευνασμού», παρά τις προσδοκίες για «ήσυχο καλοκαίρι», ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του».

Μάλιστα αναφέρεται στις εθνικές «κόκκινες γραμμές», σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει κανένα νόημα επίσημος διάλογος με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο συνεχίζει απτόητος την πολιτική του. Προσθέτει δε μεταξύ άλλων πως «η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι “αιχμάλωτες” μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της “αποδοχής τετελεσμένων”, του κατευνασμού και της υποταγής».

Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς περιλαμβάνει μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων για το ποια πρέπει να είναι η στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται δημοσίως για τα εθνικά θέματα, κάνοντας αναφορά στις «κόκκινες γραμμές». Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία όποτε αυτά έρθουν τελικά στη Βουλή.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/ WILL OLIVER

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 12:29

Σχετικά Άρθρα

  • Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία
    Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν μετά την ένοπλη επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία

    Αναχώρησε από το Καζάν της Ρωσίας προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.
    Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.
    «Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται»
    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση καταδίκασε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
    Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται

    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες»

    Tην απεχθή, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση καταδικάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία.
    Σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για «μια άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».
    Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».
    «Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κενάνας κακός που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του», τόνισε.

    «Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.

    Συμπλήρωσε ότι θα προσευχηθεί για τους τέσσερις νεκρούς της επίθεσης και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους 14 τραυματίες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις
    Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις

    Το πολυπόθητο «ναι» από τον Όλαφ Σολτς για το πρόγραμμα των μαχητικών Eurofighters δεν ήρθε. Παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας για μια συγκεκριμένη απάντηση χθες Σάββατο, ο Γερμανός Καγκελάριος, έστριψε δια της... Βρετανίας, μοιράζοντας μόνο υποσχέσεις. Αν και δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα, απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί σε ένα ζήτημα που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

    Σαφώς, οποιαδήποτε κίνηση εδώ θα απαιτούσε ένα σημαντικό αντάλλαγμα που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως επίτευγμα στο Βερολίνο.

    «Οι σχέσεις μας έχουν στραφεί προς την πραγματιστική πολιτική», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο πρόεδρο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο «εμπορική μορφή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες φέτος σηματοδοτούν έναν αιώνα από την επίσημη έναρξή τους.

    Η πρώτη απεύθυνση του Ερντογάν, ένδειξη της μεγάλης προσμονής της Άγκυρας, προς τον Σολτς ήταν για τα Eurofighters, καλώντας τον Γερμανό ηγέτη να αφήσουν τα προβλήματα του παρελθόντος στην άκρη και να προχωρήσουν σε συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Με λίγα λόγια να σταματήσουν τα εμπάργκο. Ο Όλαφ Σολτς, ωστόσο, περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις, τονίζοντας πως το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Βρετανίας, καθώς είναι η χώρα που κατασκευάζει στο έδαφός της τα ευρωπαϊκά μαχητικά. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πρόοδο στο μέλλον, αλλά χωρίς να παρέχει οτιδήποτε χειροπιαστό. Μια αμφίσημη στάση που ενισχύει την αίσθηση ότι ο Σολτς περισσότερο «χάιδεψε» τα αυτιά του Ερντογάν, παρά προσέφερε ουσιαστική στήριξη στις προσδοκίες του.

    Προϋπόθεση η καλή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα;

    Παράλληλα, η αναφορά του Γερμανού καγκελάριου στα ελληνοτουρκικά θέματα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Θα ήταν ευχής έργον -είπε- να συνεχιστεί η θετική ατζέντα με την Αθήνα. Δήλωση που περισσότερο έμοιαζε ως προϋπόθεση για την προώθηση των υπολοίπων ζητημάτων, όπως η έγκριση των Eurofighters.

    Αν και το μεταναστευτικό ήταν το φλέγον θέμα της ατζέντας Σολτς, οι επίσημες δηλώσεις και των δύο ηγετών παρέμειναν φειδωλές, προκαλώντας ερωτήματα για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ντολμαμπαχτσέ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να το στρέψει προς το νέο προσφυγικό κύμα από το Λίβανο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που άφησε έκπληκτο το εσωτερικό του ακροατήριο, καθώς ανοίγει πάλι τη χώρα του, μετά το 2011, σε πρόσφυγες. Ο Σολτς, από την άλλη, φρόντισε να υπενθυμίσει πως η οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Τουρκία θα συνεχιστεί, αρκεί η Άγκυρα να αναλάβει ξανά την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να παραλάβει πίσω.

    Όσο για τον πόλεμο στη Γάζα, εκεί οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πολιτισμένα ότι... διαφωνούν. Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Ερντογάν για το Ισραήλ, ενώ η πιο έντονη στιγμή της συνάντησης προέκυψε όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Σολτς εξηγήσεις για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και στις προσωπικές προσβολές που δέχεται ο ίδιος από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Μία συνάντηση χωρίς άμεσα αποτελέσματα, αλλά όχι άκαρπη

    Η Άγκυρα επιζητούσε απτά βήματα για τη στρατιωτική της ενίσχυση, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος προτίμησε να δώσει χώρο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας τον Ερντογάν με ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Γίνεται σαφές ότι ο Όλαφ Σολτς επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές τις διπλωματικές πόρτες με την Τουρκία, χωρίς όμως να κάνει κρίσιμες παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την εσωτερική του πολιτική θέση.

    Η τακτική των αμφίσημων υποσχέσεων καταδεικνύει τη διάθεση του Βερολίνου να διαχειριστεί τις πολύπλοκες γερμανοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της πραγματιστικής πολιτικής, χωρίς όμως να παραχωρεί σημαντικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα.

    Αυτή η συνάντηση Τουρκίας-Γερμανίας, αν και δεν προσέφερε άμεσα αποτελέσματα, δεν θα χαρακτηρίζονταν, ωστόσο, άκαρπη. Φάνηκε περισσότερο ότι εδραίωσε τις προϋποθέσεις για μελλοντικές εξελίξεις και πιο χειροπιαστές συμφωνίες στο μέλλον και για τις δύο πλευρές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
    Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική συνέντευξη τύπου, χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών από την Κύπρο, Ανδρέας Θεοδοσίου, ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ηλεία στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και προς τιμή της Παναγιώτας Νικολάου, του κοριτσιού που άφησε την τελευταία της πνοή στην Ηλεία το 1974 και τα οστά της μεταφέρθηκαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια.

    Ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ήλιδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την τιμή που του έκαναν μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην αποστολή.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επισκέψεις σε μνημεία όπως τα φυλακισμένα μνήματα και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επίσκεψης θα είναι η επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπου η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ενημέρωσης για τα γεγονότα του 1974, καθώς, όπως ανέφερε, πολλοί έχουν ξεχάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενήθηκαν τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο στην Ελλάδα. «Η λήθη δεν αποτελεί δικαιολογία για τίποτα. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους. Χάνονται…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Παναγιώτα Νικολάου, η οποία συμβολίζει την τραγικότητα της τουρκικής εισβολής, με το γεγονός ότι τα οστά της επέστρεψαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια να αποτελεί έναν συγκινητικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η οικογένειά της, μάλιστα, θα παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους της αντιπροσωπείας ως ένδειξη τιμής.

    Τheodosiou 2

    Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος συνεχάρη τον κ. Θεοδοσίου για τον αγώνα του και επεσήμανε τη σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «θυγατέρα της Ελλάδας».

    Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, να εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση προς τον κ. Θεοδοσίου τόσο για την πρόσκληση στην Κύπρο όσο και για την προσφορά και τον αγώνα του να μην ξεχαστεί η ιστορία. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορική σχέση που έχουν οι δύο περιοχές από το 2018, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία τους.

    Ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σάκης Γεωργόπουλος, καθώς και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, Θεώνη Γεωργοπούλου εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για την προγραμματισμένη επίσκεψη και την ιστορική σημασία της.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο ένα ταξίδι μνήμης, αλλά και μια ευκαιρία για ενημέρωση και συνειδητοποίηση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, η αντιπροσωπεία θα δει από κοντά τις συνέπειες της εισβολής και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων. Τόνισε ότι το έθνος δεν μπορεί να αντέξει άλλες χαμένες πατρίδες, κάνοντας έκκληση για ενότητα και συνέχιση του αγώνα.

    Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να τιμήσουν τα θύματα της εισβολής, να ενισχύσουν τη μνήμη των γεγονότων και να υπενθυμίσουν τη διαχρονική σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διχασμούς.

  • Ο Ερντογάν φοβάται επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία - Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
    Ο Ερντογάν φοβάται επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία - Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή

    Η σταθερή επίκληση της «απειλής» από το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε πάγιο αφήγημα πλέον από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μιλώντας στην εκδήλωση TEKNOFEST 2024 που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο στα Άδανα, ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ, χωρίς καμία αναφορά στο Ιράν, λέγοντας ότι κάθε προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός μοιάζει απλώς με προετοιμασία για την επόμενη «προβοκάτσια» που ετοιμάζει το Ισραήλ, αποσκοπώντας στο να παρατείνει τη φρίκη του πολέμου και να πνίξει την περιοχή στο αίμα και τα δάκρυα.

    «Το Ισραήλ κατέλαβε πρώτα τη Γάζα με το πρόσχημα της Χαμάς και τώρα χύνει αίμα στο Λίβανο με το πρόσχημα της Χεζμπολάχ.

    Κάθε φορά που υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή, η ισραηλινή κυβέρνηση υπογράφει και μια προβοκάτσια για να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Καταφεύγουν σε κάθε μέσο για να εξαπλώσουν τη φωτιά σε όλη την περιοχή, για να πνίξουν τη γεωγραφία μας στο αίμα και τα δάκρυα. Το διεθνές δίκαιο έχει τεθεί εντελώς στο ράφι.Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση τρέλας που απολαμβάνει να σκοτώνει ακόμη και μωρά».

    Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «ύπουλου σχεδίου» υπονοούν έναν μεγαλύτερο σχεδιασμό, που στόχο έχει την Ιερουσαλήμ, αλλά και την Τουρκία, η οποία απέχει μόνο 30 χιλιόμετρα από τη φωτιά, όπως επισημαίνει.

    «Ένα ύπουλο σχέδιο που δεν θα περιοριστεί στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή μας. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να δεις και να καταλάβεις πού βρίσκεται ο τελικός στόχος αυτού του σχεδίου. Όποιος γνωρίζει από ιστορία, ιστορία θρησκειών, από πολιτική και διπλωματία θα αντιληφθεί εύκολα τη σύνδεση μεταξύ της Ιερουσαλήμ, του τζαμιού Αλ Ακσά και της ψευδαίσθησης της Γης της Επαγγελίας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι η Γη της Επαγγελίας. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προκαλέσουν την Τουρκία. Τα ξέρουμε πολύ καλά αυτά!», δήλωσε ο Ερντογάν, παρουσιάζοντας μια εικόνα διαρκούς απειλής για τη χώρα του κι επιμένοντας ότι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έχουν στόχο την Τουρκία και τα ιερά της σύμβολα.

    Ποιος είσαι εσύ που στέλνεις φιρμάνι στον ΓΓ του ΟΗΕ;

    Ο Ερντογάν στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της διπλωματικής συμπεριφοράς του Ισραήλ απέναντι στον ΟΗΕ και τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες.

    «Το Ισραήλ χωρίς ντροπή προκαλεί συγκεκριμένα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκουτέρες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να έρθει στο Ισραήλ. Δείτε εδώ... Ποιος είσαι εσύ που στέλνεις φιρμάνι στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να έρθει στον ΟΗΕ;»

    Ερντογάν στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή

    Σε μία ακόμη επίθεση κατά των δυτικών δυνάμεων, ο Ερντογάν χωρίς να κατονομάζει, καταγγέλλει ότι οι προμηθευτές όπλων φέρουν την ίδια ευθύνη με αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

    «Είναι σαφές από πού προέρχονται οι χιλιάδες τόνοι βομβών που πέφτουν βροχή στη Γάζα και το Λίβανο, πού παράγονται και από ποιον προμηθεύονται. Με όλο το σεβασμό, αυτοί που προμηθεύουν αυτές τις βόμβες είναι εξίσου υπεύθυνοι για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται όσο και αυτοί που τις προκαλούν».

    «Το TEKNOFEST είναι μόνο η αρχή»

    Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να συνδέει την τεχνολογική πρόοδο με την εθνική κυριαρχία, επιμένοντας ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής ευημερίας αλλά και επιβίωσης απέναντι στις γεωπολιτικές απειλές. «Τεχνολογία σημαίνει όχι μόνο ανάπτυξη και ευημερία αλλά και ανεξαρτησία, ασφάλεια και κυριαρχία.

    Όλα αυτά τα κάνουμε όχι γιατί ανυπομονούμε για πόλεμο, αλλά για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και τους πολίτες μας από το κακό το μάτι. Απέναντι στην κατάσταση τρέλας που επικρατεί στην περιοχή μας, θα σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων και στο πλευρό της δικαιοσύνης, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Δεν θα ανεχτούμε να γίνει ξανά κομμάτια η γεωγραφία μας», είπε, προσθέτοντας ότι το φεστιβάλ τεχνολογίας Teknofest, αποτελεί μόνο την αρχή για τα επόμενα σχέδια στην αμυντική βιομηχανία.

    Η «Γαλάζια Πατρίδα» ξανά στο προσκήνιο

    Ο Ερντογάν, με τη ρητορική του για τη Γαλάζια Πατρίδα, συνεχίζει να προωθεί το αφήγημα της γεωπολιτικής κυριαρχίας και η επίκληση στους νέους ως μελλοντικούς υπερασπιστές αυτών των στόχων, υποβόσκει μια προσπάθεια στρατολόγησης της νέας γενιάς στα εθνικιστικά ιδανικά που καλλιέργησε η κυβέρνησή του.

    «Η μεγαλύτερη πηγή δύναμής μας για την επίτευξη αυτών των στόχων είστε εσείς, οι νέοι μας. Όσο υπάρχετε εσείς, οι καρδιές που φτερουγίζουν για να είναι εγχώριες και εθνικές, το χώμα αυτής της πατρίδας θα είναι πάντα ασφαλές. Η φωνή σας και η ανάσα σας θα ακούγεται πάντα στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ουράνια Πατρίδα».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ερντογάν: «Όπως σταμάτησε ο Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και ο Νετανιάχου - Στήριξη με κάθε μέσο στον Λίβανο»
    Ερντογάν: «Όπως σταμάτησε ο Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και ο Νετανιάχου - Στήριξη με κάθε μέσο στον Λίβανο»

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη (1/10) εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στον Λίβανο «με κάθε μέσο» και παρομοίασε το Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Αδόλφο Χίτλερ, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «θα σταματήσει με τον ίδιο τρόπο».

    Συγκεκριμένα, στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκικής Δημοκρατίας μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, λέγοντας: «Παρά την ντροπιαστική αυτή εικόνα για όλη την ανθρωπότητα, ορισμένες χώρες συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ, παρέχοντας οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη. Δυστυχώς, κάποιες άλλες χώρες είναι συνένοχες σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σε αυτή τη βαρβαρότητα παραμένοντας σιωπηλές. Αυτή τη σημαντική ημέρα, θα ήθελα να το δηλώσω για άλλη μια φορά με σαφήνεια: Ό,τι κι αν κάνει, το Ισραήλ θα σταματήσει αργά ή γρήγορα».

    Ακόμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε: «Όπως σταμάτησε ο Χίτλερ, ο οποίος είδε τον εαυτό του σε έναν τεράστιο καθρέφτη, έτσι θα σταματήσει και ο Νετανιάχου με τον ίδιο τρόπο. Οι αναστεναγμοί μητέρων και πατέρων τυλιγμένων στα λευκά σάβανα των παιδιών τους θα ντροπιάσουν και θα εξευτελίσουν αυτούς τους καταπιεστές. Ωστόσο, το μαύρο σημάδι που έχει κολλήσει στα μέτωπα όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και των κρατών, ιδιαίτερα εκείνων της Δύσης, δεν θα ξεχαστεί για αιώνες. Ειδικά η σιωπή των ηγετών του ισλαμικού κόσμου, οι λαοί του οποίου είναι Μουσουλμάνοι, σχετικά με αυτή την τρομοκρατία του Ισραήλ, η οποία στρέφεται περισσότερο κατά των Μουσουλμάνων παρά κατά των Παλαιστινίων, θα παραμείνει αμείωτη για αιώνες ως ντροπή και ντοκουμέντο ντροπής».

    Ερντογάν: «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο εξόντωσης»

    «Η τρομοκρατία και η γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη και στη Γάζα, εδώ και περίπου έναν χρόνο, έχει δυστυχώς επεκταθεί αυτές τις μέρες και στον Λίβανο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Χθες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν χερσαία στο έδαφος του Λιβάνου. Ενώ το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα από τη μια και πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λίβανο από την άλλη, καταφεύγει σε κάθε μέσο και επιχειρεί κάθε είδους προβοκάτσια για να παρασύρει τις χώρες της περιοχής στα πυρά του. Πρέπει να υπογραμμίσω δύο σημεία εδώ: Δυστυχώς, το Ισραήλ, το οποίο κατέσφαξε 42.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 17.000 παιδιών, στη Γάζα, με στόχο να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, και τώρα ξεκίνησε μια σφαγή στο Λίβανο, δεν λαμβάνει την απαραίτητη και επαρκή αντίδραση από τον κόσμο. Το δήλωσα επίσης ανοιχτά και ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υποτίθεται ότι αποτρέπει την ισραηλινή επιθετικότητα».

    Κατόπιν, σύμφωνα με το TRT Haber, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Το κράτος του Ισραήλ, υπό την ηγεσία ενός επίδοξου Χίτλερ ονόματι Νετανιάχου, έχει διαπράξει όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απερίσκεπτα μόνο τις τελευταίες 51 εβδομάδες. Όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, της σφαγής, του ρατσισμού, των διακρίσεων, της παρενόχλησης, του βιασμού, των βασανιστηρίων, της εθνοκάθαρσης, της δολοφονίας δημοσιογράφων, της εξάλειψης της ελευθερίας της έκφρασης, του βομβαρδισμού χώρων λατρείας, νοσοκομείων και σχολείων, έχουν διαπραχθεί πολλές φορές. Στα χέρια ενός δολοφονικού δικτύου τυφλωμένου από μίσος και κακία, η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο στρατόπεδο εξόντωσης όπου 42.000 αθώοι άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί».

    Ερντογάν: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ»

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Για την πατρίδα μας, για το έθνος μας, για την ανεξαρτησία μας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτή την επιθετικότητα, σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Επαναλαμβάνω, όποιο και αν είναι το κόστος, η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ και καλεί τον κόσμο να υιοθετήσει αυτή την έντιμη στάση. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο μέτωπο ενάντια σε αυτούς που επιτίθενται στις κοινές αξίες της ανθρωπότητας. Και είναι αποφασισμένη να το πράξει μέχρι τέλους».

    Ακόμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Πιστεύετε ότι υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στη Δυτική Όχθη, ενώ στη Γάζα διεξάγεται γενοκτονία; Έρχεται ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Μαχμούντ Αμπάς. Απευθύνεται σε εσάς και στον κόσμο από αυτό το βήμα. Το Ισραήλ δεν επιτίθεται μόνο στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη, στο Ιράν, στην Υεμένη και στη Συρία. Παραβιάζει ανοιχτά τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Αίγυπτο. Συνιστώ ιδιαίτερα να διαβαστούν σε αυτό το πλαίσιο οι όλο και ισχυρότερες σχέσεις μας με την Αίγυπτο και το Ιράκ και η αυξανόμενη αναζήτηση διαλόγου με τη Συρία. Ενισχύουμε συνεχώς τους δεσμούς μας με τον τουρκικό κόσμο και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με αυτή την αντίληψη».

    Ερντογάν: «Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα τον Λίβανο»

    Σχετικά με τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Σήμερα, με σεβασμό χαιρετίζω για άλλη μια φορά τους γενναίους γιους της Παλαιστίνης που υπερασπίστηκαν ηρωικά τη γη της γέννησής τους παρά τις πιο σύγχρονες δολοφονικές μηχανές των κατοχικών δυνάμεων. Προειδοποιώ, επίσης, το Ισραήλ πολύ ξεκάθαρα από εδώ: Τα αποτελέσματα μιας χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο δεν θα είναι παρόμοια με εκείνα του παρελθόντος. Η υπεράσπιση μιας ανυπεράσπιστης, απομονωμένης Γάζας, απομονωμένης από όλο τον κόσμο, δεν θα είναι ίδια με την υπεράσπιση του Λιβάνου. Όλα τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί, αρχίζοντας από τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να σταματήσουν το Ισραήλ χωρίς να χάσουν άλλο χρόνο και πριν πεθάνουν περισσότερες γυναίκες και παιδιά».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε το εξής: «Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει επίσης να σταθεί στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου για την υπεράσπιση της πατρίδας. Ως Τουρκία και τουρκικό έθνος, δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνους τους Λιβανέζους αδελφούς μας αυτές τις δύσκολες μέρες και θα τους στηρίξουμε με όλα μας τα μέσα».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ερντογάν: Ντροπή ο γενοκτόνος Νετανιάχου να βρίσκεται στον ΟΗΕ
    Ερντογάν: Ντροπή ο γενοκτόνος Νετανιάχου να βρίσκεται στον ΟΗΕ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε ξανά με δριμύτητα κατά του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο διεθνές φόρουμ «ντροπή».

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων στο Σπίτι της Τουρκίας πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη μετά την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγόρησε ανοιχτά τον Νετανιάχου για γενοκτονία, τον χαρακτήρισε Χίτλερ και εξαπέλυσε ευθείες κατηγορίες για την αποτυχία του διεθνούς συστήματος να επιβάλει την ειρήνη, εστιάζοντας ξανά στο αγαπημένο του θέμα: τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

    «Ο Χίτλερ είχε ένα όνειρο και έδωσε στο λαό του έναν εφιάλτη. Αργά ή γρήγορα ο Νετανιάχου, ο σημερινός Χίτλερ, θα συνειδητοποιήσει ότι ήταν όνειρο και θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», δήλωσε.

    Ντροπή για τον ΟΗΕ η παρουσία του Νετανιάχου

    Η πιο ηχηρή στιγμή των δηλώσεων του Ερντογάν ήταν όταν κατηγόρησε τον Νετανιάχου για γενοκτονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ότι ένας ένοχος που διέπραξε γενοκτονία στην Παλαιστίνη μπορεί και βρίσκεται κάτω από τη στέγη του ΟΗΕ είναι όνειδος».Ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε σε ακόμη πιο βαριές κατηγορίες, κάνοντας λόγο για προδοσία της μνήμης όσων σφαγιάστηκαν, από παιδιά μέχρι δημοσιογράφους, στο όνομα των ισραηλινών επιθέσεων.

    Το Ισραήλ εξαπλώνει τη φωτιά της Γάζας

    Ο Ερντογάν προειδοποίησε ξανά ότι το Ισραήλ καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες να εξαπλώσει τη βία της Γάζας σε όλη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με ηγέτες άλλων χωρών, ο Ερντογάν, όπως είπε, δεν δίστασε να τονίσει την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Γάζα, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για σιωπηρή συνενοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες επιθέσεις στο Λίβανο, όπου πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της ισραηλινής επιθετικότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε ξανά τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, τονίζοντας πως η σφαγή θα συνεχιστεί εάν δεν αναληφθούν άμεσα δράσεις.

    Αμερικανικές εκλογές και F-35

    Σχολιάζοντας τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν μάσησε τα λόγια του. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, όπως ανέφερε, δεν έχουν αλλάξει θεμελιωδώς, ανεξαρτήτως του αν στο Λευκό Οίκο βρίσκεται ένας Ρεπουμπλικάνος ή ένας Δημοκρατικός.

    «Ευελπιστώ ο επερχόμενος να μην μας κάνει να αναζητήσουμε τον απερχόμενο», δήλωσε με καυστικό ύφος, αφήνοντας αιχμές για την απογοήτευση που του έχουν προκαλέσει και οι δύο πολιτικές παρατάξεις της Αμερικής.

    «Θα επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναλόγως. Θα κάνουμε τα βήματά μας αντίστοιχα και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκό", σημείωσε όσον αφορά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

    Η υπόθεση των F-35 παραμένει αγκάθι στη διπλωματική ατζέντα. Η Τουρκία, που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα, διεκδικεί επιστροφή του ποσού των 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει.

    «Τώρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για την είσπραξη αυτής της απαίτησης», τόνισε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Η Τουρκία κοιτάζει BRICS και ASEAN

    Η μετατόπιση της Τουρκίας προς άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως οι BRICS και η ASEAN, αποτελεί κομβικό σημείο κι ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή της χώρας του σε αυτές τις δομές δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει το ΝΑΤΟ ή τη Δύση, αλλά ότι επεκτείνει τις δυνατότητές της σε νέες αγορές και συνεργασίες.

    «Η συμμετοχή μας στους BRICS και την ASEAN θα αλλάξει την αριθμητική της περιοχής και θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας πολύ διαφορετικής δομής», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική και ιστορική ποικιλομορφία της Τουρκίας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας με διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

    Δεν αποκοβόμαστε από το ΝΑΤΟ

    Αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες πως η Τουρκία επιδιώκει να απομακρυνθεί από τη Δύση, ο Ερντογάν ήταν σαφής. «Επειδή είμαστε μια χώρα του ΝΑΤΟ, δεν γίνεται να αποκόψουμε τους δεσμούς μας με τον τουρκικό κόσμο και τον ισλαμικό κόσμο», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία επιδιώκει ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

    Κατά τη γνώμη του, η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει τελειώσει, και η συμμετοχή σε πολυμερείς δομές όπως οι BRICS και η ASEAN δεν συνιστά εναλλακτική στο ΝΑΤΟ. «Αυτοί που μας αφήνουν να περιμένουμε στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ίδιοι που μας προειδοποιούν να μην μπούμε στους BRICS», σημείωσε με νόημα, θέλοντας να κατακρίνει τους δυτικούς συμμάχους για υποκρισία.

    Διπλωματικός μαραθώνιος στη Γενική Συνέλευση

    Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε επίσης τον εντατικό διπλωματικό του μαραθώνιο, με σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες όπως του Ιράν, της Σερβίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας και της Ελλάδας. Σε όλες τις συναντήσεις, ο Ερντογάν προσπάθησε να προωθήσει την τουρκική ατζέντα και να κερδίσει υποστήριξη για τις θέσεις του σχετικά με την κρίση της Γάζας, καθώς και για το ευρύτερο ζήτημα της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο ΟΗΕ έχει χάσει τη λειτουργικότητά του

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ερντογάν επιτέθηκε στον ΟΗΕ, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι έχει χάσει τη λειτουργικότητά του και δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη. Κατά τη γνώμη του, ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να προασπίσει τα συμφέροντα των καταπιεσμένων και έχει μετατραπεί σε μια δομή που ευνοεί τις ισχυρές χώρες, όπως το Ισραήλ, αφήνοντας τις μικρότερες χώρες στην τύχη τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετατραπεί σε μια δομή που φυλάει ένα σύστημα στο οποίο οι ισχυροί έχουν δίκιο και έχουν χάσει τη λειτουργικότητά τους».

    Ακόμα μια φορά, ο Ερντογάν προώθησε την ιδέα για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ο τρέχων τρόπος λειτουργίας του εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μόνιμων μελών και όχι της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

    »Είτε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα αντιμετωπίσει αυτόν τον δολοφόνο (Νετανιάχου), όπως του αξίζει, είτε αυτή η επαίσχυντη κατάσταση θα μείνει στην ιστορία του ΟΗΕ ως μία μαύρη κηλίδα», δήλωσε.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch