O ανασχηματισμός εξελίσσεται σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο για το πρωθυπουργικό περιβάλλον
Ο χρόνος για διακοπές είναι και φέτος ελάχιστος για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καθώς η εξέλιξη της πανδημίας εξελίσσεται σε απρόβλεπτο παράγοντα που πιθανώς να κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις.
Με αυτό το δεδομένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής προς του συνεργάτες του: «Λίγες ανάσες και επιστροφή όλων τη Δευτέρα 23 Αυγούστου γιατί η σεζόν θα είναι δύσκολη». Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες.
Το πρώτο είναι αυτό του απαραίτητου χτισίματος του τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Αν και η κυβέρνηση αποφάσισε να μην διευρύνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – πέραν των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων- στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να «κάνουν τη ζωή όσων δεν εμβολιάζονται δύσκολη». Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα πριν τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν για τους εκπαιδευτικούς. Είσοδο στον χώρο εργασίας μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, το οποίο θα αναλαμβάνει να πληρώσει ο εργαζόμενος. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό αυτό να ισχύσει σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη η παράταση και για μετά τις 31 Αυγούστου, της ΚΥΑ για τη λειτουργία κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους.
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο
Δεύτερο μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Η εισαγωγή, για πρώτη φορά, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής τις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, στην κυβέρνηση αναμένουν «αντιπολιτευτικό μέτωπο» κατά του νομοσχεδίου τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κινηματικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός έχει ήδη συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται μπαράζ ενημερώσεων και εμφανίσεων του Κωστή Χατζηδάκη, έτσι ώστε να καταφέρει η κυβέρνηση να επικοινωνήσει στους πολίτες όλα τα θετικά – κατ΄αυτήν - στοιχεία της μεταρρύθμισης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, θα πρέπει το συντομότερο να αποφασίσει και τι θα πράξει με το ζήτημα του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες σκέψεις ήθελαν αυτός να πραγματοποιείται πριν τη ΔΕΘ, έτσι ώστε να δοθεί σήμα επανεκκίνησης αλλά και να διορθωθούν ορισμένες αδυναμίες που έχει εντοπίσει ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα.
Εντούτοις, ο ανασχηματισμός εξελίσσεται σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο για το πρωθυπουργικό περιβάλλον καθώς αφενός η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε επιτελικά υπουργεία και αφετέρου οι δυναμικές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι, αυτή την περίοδο, και στην καλύτερή τους φάση. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναβάλει τον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο τέλος του έτους, όταν και το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει κλείσει ένα χρόνο ζωής.
Πηγή: Ethnos.gr