Πολιτικά

Πόσο ακόμα μαύρο, θλίψη και καταστροφή;

Πόσο ακόμα μαύρο, θλίψη και καταστροφή;

Tου Διονύση Καλαματιανού

Μετά από μέρες, με τα πύρινα μέτωπα να παραμένουν ενεργά και την χώρα να βιώνει ξανά τον πύρινο εφιάλτη, αναρωτιέμαι πόσο μαύρο, πόση στάχτη, πόση θλίψη και καταστροφή μπορούμε να αντέξουμε.

Βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ παράλληλα οι κόποι μιας ζωής, για πολλούς συμπολίτες μας, γίνονται στάχτη.

Σίγουρα αυτή την κρίσιμη ώρα προέχουν τα έργα και όχι τα λόγια. Οι ευθύνες υπάρχουν – καθώς, ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ολιγωρία και ανεπάρκεια σχεδιασμού και συντονισμού – και θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όπως πρέπει.

Η εικόνα και η συμπεριφορά κυβερνητικών παραγόντων να αυτοθαυμάζονται και να μοιράζουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον μιλώντας για υποδειγματικούς χειρισμούς και ενέργειες, είναι τουλάχιστον ανεδαφική και προκλητική.

Ξαναζώντας, όμως, την Ηλεία να ξανακαίγεται για μέρες μετά από 14 χρόνια, από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις, οι οποίες ίσως βοηθήσουν στην βελτίωση της επιχειρησιακής αντίδρασης.

- Αναμφισβήτητα η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής είναι το πλέον σημαντικό. Παράλληλα, όμως, δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται η καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά και αυτή των περιουσιών. Αλήθεια, το ίδιο το περιβάλλον δε συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια και την ποιότητα της ίδιας της ζωής; Πως θα μπορέσει η φύση να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα (έντονες καταιγίδες, πλημμύρες κ.α.); Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι δε θα προκύψουν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι για τους ανθρώπους στη συνέχεια.

- Οι κραυγές αγωνίας από κατοίκους και φορείς είναι συνεχείς. Καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στην επιχείρηση των μέσων κατάσβεσης, ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, κυρίως εναέρια και για μεγάλα προβλήματα επιχειρησιακού συντονισμού. Ειδικά εδώ στην Ηλεία, καταγγέλλεται ότι τα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να περιορίσουν αμέσως τη φωτιά, καθυστέρησαν για τρείς ολόκληρες ώρες, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις. Επίσης, πολλά χωριά εγκαταλείφθηκαν να δίνουν άνιση μάχη με, μόλις, ένα πυροσβεστικό όχημα για να μην καούν. Οι πυροσβέστες, η Πολιτική Προστασία, οι χερσαίες δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές-κατοίκους δίνουν με αυταπάρνηση μια ηρωική μάχη με τις φλόγες για να σωθεί ό,τι σώζεται. Πραγματικά τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που συγκινητικά προσφέρουν.

- Είναι σαφές ότι δεν δόθηκε καθόλου έμφαση στην πρόληψη. Επιπροσθέτως, τα λάθη και οι παραλείψεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό συνετέλεσαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα.

- Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες προκλήσεις και η οργανωμένη πολιτεία έχει χρέος να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Δεν μπορεί, όμως να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Οι σκληρές εμπειρίες του παρελθόντος θα έπρεπε να μας έχουν κάνει σοφότερους. Απαιτείται ενεργοποίηση και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης.

- Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη, μετά και την πανδημία, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και δομές είναι αυτές που απαντούν στις συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες την ώρα της κρίσης. Η ενίσχυσή τους είναι απαραίτητη και η μεθοδευμένη υποβάθμιση και απαξίωσή τους καταστροφική.

Τώρα προέχει να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα και να στηριχθούν οι πολίτες που δοκιμάζονται. Είναι αναγκαιότητα να θεσπιστούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. Έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής, ρουχισμό, στέγαση, ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους κ.α. Έχουν ανάγκη την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν ταχύτατα τις καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες, καλλιέργειες κτηνοτροφικές μονάδες κ.α. Έχουν ανάγκη την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για να ξεπεράσουν την τραγική κατάσταση τους.

Η Ηλεία έχει πολύ πικρή εμπειρία από την πύρινη καταστροφή του 2007. Όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, αλλά αντίθετα ο νομός παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε. Ακόμα και το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη, που δημιουργήθηκε από δωρεές, δεν αξιοποιήθηκε στον τόπο μας, που έχει βασικές ελλείψεις σε συγκοινωνίες, σε υγειονομικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές υποδομές. Δεν θα ανεχθούμε να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Είναι κρίσιμη ανάγκη η εκπόνηση και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις και θα βασίζεται στην πρόληψη, το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μετατρέπεται ραγδαία σε κλιματική κρίση. Επομένως, οφείλουμε από εδώ και πέρα να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων.

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που δημοσιεύθηκε στο ieidiseis.gr

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup