Δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, για την εκπόνηση ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε, από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ότι λείπει ένα ειδικό ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας για ολόκληρη την Οικουμένη, έσπευσε ο ίδιος επιτόπου, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να κατευθύνουν και να συντονίσουν από κοινού τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που απειλούσε τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
»Ταυτόχρονα, η επαπειλούμενη καταστροφή του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα της Οικουμένης, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που έχει ο τόπος για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Μάλιστα, στο Τόκιο ήταν έκδηλη η ανησυχία και η αγωνία για την τύχη της Αρχαίας Ολυμπίας σε όσους συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αθλητές, προπονητές δημοσιογράφους κλπ. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να αγνοηθεί από τα προγράμματα που εκπονεί η κυβέρνηση για την επομένη μέρα των πυρκαγιών;
»Η Αρχαία Ολυμπία θα πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων παγκόσμιας ακτινοβολίας. Τα υπουργεία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ανάπτυξης πρέπει εκπονήσουν ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος της Αρχαίας Ολυμπίας, με κορυφαία πρωτοβουλία την προκήρυξη διεθνούς ενδιαφέροντος διαγωνισμού για την κατασκευή -σε χώρο του δήμου- ενός Ολυμπιακού Σταδίου, με βάση τους κανόνες για τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στο οποίο κάθε χρόνο θα διεξάγονται παγκόσμιοι αγώνες με αγωνίσματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το παγκράτιο, το άλμα άνευ φοράς, ο δόλιχος δρόμος κλπ.
»Παράλληλα, το ιδιαίτερο κλίμα της ευρύτερης περιοχής και ο παραγωγικός της δυναμισμός θα πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με σκοπό την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων στον πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, η Αρχαία Ολυμπία και η ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κοιλάδα της Άλτεως θα πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο φόρουμ προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και επεξεργασίας σχεδίων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Αρχαία Ολυμπία, εκτός από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. Τέλος, πρέπει να εκπονηθεί από ειδική (ad hoc) επιτροπή “σοφών” πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα προβάλλει και θα αξιοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη μοναδικότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής αυτής.
Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, οφείλουν, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, που έχει επανειλημμένως απειληθεί τα τελευταία 30 χρόνια από καταστροφικές πυρκαγιές, να μεριμνήσουν για την εκπόνηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου προγράμματος, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους και κινητοποιώντας εθνικούς και διεθνείς φορείς με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
»Επιτέλους, ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε όλοι πως η Αρχαία Ολυμπία δεν μπορεί να παραμένει ο φτωχός συγγενής των υπό ανάπτυξη και εξέλιξη περιφερειών της χώρας».
(Δελτίο Τύπου)