Πολιτικά

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φωτιά (upd)

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φωτιά (upd)

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μεγάλων πυρκαγιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις «όποιες αστοχίες», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά το μήνυμα προς τους πολίτες της περασμένης Τρίτης, ο πρωθυπουργός δίνει σήμερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου και αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί από τους πολίτες, αλλά και να απαντήσει στην κριτική που διατύπωσε η αντιπολίτευση, για τα περί ολιγωρίας.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ - Όλα πρέπει να αλλάξουν

Αρχικά ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ρεπόρτερς που κάλυψαν τις φωτιές για «την αντικειμενική τους κάλυψη αυτής της πολύ μεγάλης φυσικής καταστροφής. Μας βοήθησαν να αντιληφθούμε πραγματικά για το τι συμβαίνει και τους ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν».

«Η τακτική μας απέδωσε - Δεν χάθηκαν ζωές»

Βρισκόμαστε στη δέκατη ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «αυτοθυσία των μαχητών της πρώτης γραμμής». «Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση. Θα μιλήσουμε για όλα. Για το πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, για το τι λάθη κάναμε, για το πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, αλλά για το τι μας δίδαξε η καταστροφή. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, έως την ενεργειακή πολιτική και τη λειτουργία του κράτους. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε τρεις επισημάνσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζοντας πως ήταν οι πιο καταστροφικές της τελευταίας 15ετίας:

  • «Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος ήταν η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιορισμών, των κρίσιμων δομών του κράτους και του φυσικού περιβάλλοντος. (…) Το 112, η ουσιαστικά επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας και η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσαν. Απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατέψουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν .Ίσως έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανέναν πλήρως κατεστραμμένο οικισμό», είπε.
  • «Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή, το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητα. Η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση. Το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ μας δίνει πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπροσανατολίσουμε ενεργειακά την οικονομία μας. Θα ψηφίσουμε τους επόμενους μήνες τον πρώτο κλιματικό νόμο», τόνισε και επεσήμανε πως όλες οι χώρες της μεσογείου είναι στην ίδια μοίρα.
  • «Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε και θα ξαναχτίσουμε δίπλα στους πολίτες, ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες μας θα αποκατασταθούν και η απάντηση στην οργή των συμπολιτών μας είναι ότι αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το Μάτι και το σεισμό στη Σάμο».

«Ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι χρήσιμη, αλλά είπε πως «κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…) Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων».

5357528.jpeg

«Αφετηρία για δράση η συγγνώμη μου»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για τις πιθανές ευθύνες, τονίζοντας πως θα αποδοθούν, αλλά όχι εν βρασμώ: «Μίλησα με θάρρος και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. (…) Θεωρώ ότι η συγγνώμη είναι μια αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και μια πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί η αρνητική αυτή εμπειρία. Πήραμε τα μαθήματά μας. (…) Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών: Πολιτικές, επιχειρησιακές, ατομικές, δεν αφορούν κατ ανάγκη σε πρόσωπα, αλλά σε δομές και διαδικασίες. Πρέπει να αποδίδονται μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό».

Για την ανοικοδόμηση της Εύβοιας

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πακέτο στήριξης για την Εύβοια θα είναι «ενδεδειγμένο» σε μέγεθος. Σημείωσε πως «γνωρίζω καλά τον κ. Μπένο, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βαλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής. Μπορεί να σημαίνει πολλά έργα υποδομής. Θα μας απασχολήσει ο τρόπος απασχόλησης των ανθρώπων που ζούσαν από το δάσος της περιοχής. Πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τον τρόπο απασχόλησής τους, ίσως μέσα στο δάσος, γιατί έχουμε δουλειές να κάνουμε μέσα στο δάσος». Έκανε λόγο για επανασχεδιασμό του τουριστικού μοντέλου της Εύβοιας. «Έχουμε εργαλεία και διάθεση», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ανοικοδόμηση του νησιού. «Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι».

5357533.jpeg

«Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις - Το 112 έσωσε ζωές»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στη κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τις εκκενώσεις, έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα. «Δυσκολεύουμε να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιο μηχανισμό σαν και του 112 και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία. «Μας ασκείται κριτική για το ότι προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ». Τόνισε πως αποτελεί συλλογική κατάκτηση το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε κουλτούρα εκκενώσεων.

«Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις. Πόσα ελικόπτερα είδατε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε πως για την Αττική, τα καμένα σπίτια δεν είναι τόσο πολλά σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.

Πηγή: Protothema.gr, Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup