Την ανάγκη ουσιαστικής και πραγματικής στήριξης της πολύπαθης Ηλείας από την Πολιτεία, υπογράμμισε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τα μέτρα στις πυρόπληκτες περιοχές.
«Μεταφέρω εδώ στο Κοινοβούλιο τον πόνο, τη θλίψη, την αγωνία των ανθρώπων της Ηλείας που κατακάηκαν για δεύτερη φορά και την άμεση ανάγκη να στηριχθούν. Οφείλει, επιτέλους, η Πολιτεία να τους σεβαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ηλείος Βουλευτής τόνισε πως ο νομός ξαναζεί τον πύρινο εφιάλτη για δεύτερη φορά σε 14 χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι μετά το 2007 υπήρξαν πολλές υποσχέσεις για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Ηλείας. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά έμειναν στα λόγια. Παράλληλα καυτηρίασε την επαναλαμβανόμενη απαξίωση της Ηλείας από το κυβερνών κόμμα.
«Ο νομός αγνοήθηκε και εγκαταλείφθηκε. Ακόμα και το γνωστό «ταμείο Μολυβιάτη» με τις δωρεές συνανθρώπων μας λόγω της μεγάλης καταστροφής, ουσιαστικά χάθηκε και η Ηλεία αδικήθηκε με την κατανομή των πόρων του.
Αλλά και τώρα, τα δύο τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, ο νόμος βιώνει ξανά την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη. Ότι είχε δρομολογηθεί και υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ακυρωθεί ή σταματήσει.
Οι εργολαβίες που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος ακυρώθηκαν, ο σιδηρόδρομος αγνοείται, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα κλείνουν, τα νοσοκομεία μας έχουν τεράστια έλλειψη ιατρών.
Ένας τόπος που δοκιμάστηκε σκληρά από την καταστροφή, αγνοήθηκε και συνεχίζει να υπονομεύεται.
Αυτή τη στιγμή, για να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να δουλέψουν ξανά, με αισιοδοξία για το μέλλον χρειάζεται:
- Να υπάρξουν άμεσες διαδικασίες αποζημίωσης σε όσους έχασαν σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
- Να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα. Ένας τρόπος αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, όχι μόνο για τώρα, αλλά για όσο χρειαστεί. Αρκεί π.χ. να αναλογιστούμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί, για τα επόμενα, τουλάχιστον, επτά χρόνια δεν θα έχουν παραγωγή. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Ποιο είναι το μέλλον τους; Η μετανάστευση;
- Να αποκατασταθεί άμεσα το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι των πληττόμενων περιοχών δεν έχουν ζωοτροφές. Άμεση, λοιπόν, ενίσχυση σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
- Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις των πληττόμενων περιοχών, όχι μόνο αυτές που κάηκαν αλλά και οι υπόλοιπες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου. Για τα επόμενα επτά χρόνια δεν θα έχει εισόδημα. Πως θα βγάλει λάδι, αφού δε θα υπάρχουν ελιές; Επιπλέον, τί θα γίνει με τις τουριστικές επιχειρήσεις; Πως θα πάει ο τουρίστας να δει μια καμένη περιοχή; Οπωσδήποτε, λοιπόν, ενίσχυση και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, γι’ αυτούς τους επαγγελματίες.
- Να ανασταλούν οι φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και η καταβολή ΕΝΦΙΑ για όλους τους άμεσα ή έμμεσα πληγέντες.
- Να ρυθμιστούν τα πυρόπληκτα δάνεια από την προηγούμενη καταστροφή, που έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι πήραν δάνεια από την καταστροφή του 2007, μετά ήρθε η οικονομική κρίση, τώρα ζούνε ξανά την καταστροφή. Πως θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν; Πρέπει οι τράπεζες να υποχρεωθούν να ρυθμίσουν αυτά τα δάνεια.
- Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους παραγωγούς που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν π.χ. παραγωγοί που είχαν μικρές καλλιέργειες και δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ. Θα πρέπει και αυτοί να βοηθηθούν για να συνεχίσουν να παράγουν.
Δυστυχώς, όμως, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνετε στα ειδικά οριζόντια μέτρα περιλαμβάνει μόνο δύο δήμους της Εύβοιας. Στην Ηλεία τι θα γίνει; Επαναλαμβάνω ότι ο νομός έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Καίγεται για δεύτερη φορά, οι άνθρωποι προσπάθησαν με ίδια μέσα και δικό τους αγώνα να ξαναστήσουν το βιός και τις περιουσίες τους. Τώρα, ξαναέχασαν τα πάντα για δεύτερη φορά. Γιατί τους εξαιρείτε;»
Κλείνοντας, ο Βουλευτής υποστήριξε πως στην Ηλεία πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ειδικό συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
«Δεν έγινε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, είναι ανάγκη να γίνει τώρα. Ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που θα αξιοποιεί την παραγωγική δυναμική του τόπου, αλλά κυρίως το τεράστιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό και αθλητικό κεφάλαιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Δεν είναι μόνο τεράστιας σημασίας για την Ηλεία, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό το κεφάλαιο δεν έχει αξιοποιηθεί, ας γίνει, επιτέλους, τώρα.»
(Δελτίο Τύπου)