Πολιτικά

Καλαματιανός: Αποκλεισμός και συρρίκνωση το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής

Καλαματιανός: Αποκλεισμός και συρρίκνωση το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής

Όταν η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφιζε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Δημόσια Πανεπιστήμια, είχαμε τονίσει ότι χιλιάδες μαθητές θα αποκλειστούν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο συρρίκνωσης και κλεισίματος Πανεπιστημιακών Τμημάτων, κυρίως της Περιφέρειας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Περισσότεροι από 40.000 μαθητές έμειναν εκτός των Δημοσίων Πανεπιστημίων, ενώ πάνω από 20.000 θέσεις έμειναν κενές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η βίαιη αυτή αναδιάταξη του αριθμού των εισακτέων στα Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, είναι μια πλήρως συνειδητή κυβερνητική επιλογή, η οποία ναρκοθετεί το μέλλον της νεολαίας μας. Είναι μια βαθιά συντηρητική και ταξική πολιτική, που οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Που στόχο έχει την παραγωγή ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού, δίχως δικαιώματα και παράλληλα την υποδοχή εκκολαπτόμενων «golden boys», που θα επιστρέφουν από τις χρυσοπληρωμένες σπουδές τους για να αναλάβουν τα καλοπληρωμένα πόστα.

Την ίδια στιγμή οι μαθητές που αποκλείστηκαν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι οικογένειές τους που έχουν την οικονομική δυνατότητα ωθούνται προς τα ιδιωτικά κολλέγια, τα οποία η κυβέρνηση είχε προνοήσει να αναβαθμίσει, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία της πελατείας τους. Εκεί, όμως, δεν υπάρχει βάση εισαγωγής, υπάρχει μόνο το κριτήριο της οικονομικής δυνατότητας, της καταβολής των διδάκτρων.

Εξίσου σοκαριστική είναι και η δήλωση της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως, η οποία με περηφάνια δήλωσε ότι οι νέοι δεν θα εγκλωβίζονται πλέον στα Πανεπιστήμια. Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί στα κυβερνητικά στελέχη! Αντιλαμβάνονται τη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σαν εγκλωβισμό, σαν κάτι που όχι μόνο δεν εξελίσσει και δε διευρύνει τους ορίζοντες, αλλά κρατάει δέσμιους τις νέες και τους νέους μας. Γι’ αυτό αποφάσισαν να «εκκενώσουν» και τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Η Ηλεία, βεβαία, δεν περίμενε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για να χάσει τα Τμήματά της. Είχε προνοήσει η κυβέρνηση με Υπουργική Απόφαση της κας Κεραμέως να μην υπάρξουν εισακτέοι στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού, τη Μουσειολογία και τη Γεωπονία, εξαιρώντας τα από το Μηχανογραφικό. Είχε αποφασίσει ήδη να αποκόψει το νομό μας από τις ακαδημαϊκές εξελίξεις, απομακρύνοντας και επισήμως τα Τμήματα από αυτόν. Τον καταδίκασε σε επιστημονικό, κοινωνικό και οικονομικό τέλμα, έχοντας στην προσπάθειά της αυτή «άξιο συμπαραστάτη» το πρόθυμο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αλήθεια, τι έχουν να πουν, τώρα, η κυβέρνηση και το ίδιο το Πανεπιστήμιο για τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στο Μεσολόγγι και τους συνολικά ελάχιστους εισακτέους της; Γιατί δεν άφησαν στο φετινό μηχανογραφικό τα Τμήματα της Ηλείας για να δούμε αν οι υποψήφιοι θα τα προτιμούσαν; Μήπως φοβήθηκαν ότι η πραγματικότητα θα τους χαλούσε τα σχέδια για την υπονόμευση και εν τέλει το κλείσιμό τους;

Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να αποκλείσει μεγάλο ποσοστό της νεολαίας μας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Συρρικνώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και μετατρέπει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε απρόσωπη επιχειρηματική δραστηριότητα, με μοναδικό κριτήριο εισαγωγής σε αυτή την οικονομική ευχέρεια. Την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά βλέπουν το όνειρο της εισαγωγής στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο να θολώνει και το δικαίωμα στη μόρφωση να χάνεται.

Αντί η κυβέρνηση να στοχεύει στην επέκταση και την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, στις διεθνείς συνεργασίες με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην αυξημένη απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας, με νέες και καλές δουλειές, αποφασίζει να αποστερήσει την ακαδημαϊκή γνώση από τη νεολαία μας.

Οι νέες και οι νέοι μας, όμως, θα δώσουν δυναμική και ανατρεπτική απάντηση σε αυτές τα συντηρητικές και οπισθοδρομικές επιλογές. Θα εμπιστευθούν μια προοδευτική κυβέρνηση για να αποκαταστήσει τις κατάφωρες αδικίες και να ακυρώσει στην πράξη τα αντικοινωνικά κυβερνητικά πεπραγμένα που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup