Καλαματιανός στη Βουλή: Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση για να εξυπηρετήσει την ιδεοληπτική της εμμονή και ιδιωτικά συμφέροντα
Ως «ακατανόητο, παρωχημένο και αχρείαστο» χαρακτήρισε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η πολιτική αυτή κυβερνητική επιλογή ναρκοθετεί κάθε προοπτική εξόδου της χώρας από την κοινωνικό-οικονομική κρίση.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ηλείος Βουλευτής επεσήμανε ότι πέρα από τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ στη διαχείριση των πόρων και των αποθεματικών των ταμείων, η κυβερνητική παράταξη εφάρμοσε στο πρόσφατο παρελθόν καταστροφικές πολιτικές για την επικουρική ασφάλιση.
«Με κυβέρνηση ΝΔ παίχτηκαν χρήματα ασφαλισμένων σε δομημένα ομόλογα.
Εσείς κόψατε οριζόντια τις επικουρικές συντάξεις και για τους χαμηλοσυνταξιούχους το 2012, με νόμους που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ. Εσείς κόψατε το 2012 την 13η και 14η επικουρική σύνταξη, δηλαδή, δύο ολόκληρες επικουρικές συντάξεις. Εσείς θεσπίσατε το 2012 τη "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" και την κατάπτυστη "ρήτρα θανάτου".
Αλήθεια έρχεστε, τώρα, με αυτό το παρελθόν και μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την επικουρική σύνταξη των συνταξιούχων;»
Ερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε πως το νέο ταμείο που προωθεί η κυβέρνηση είναι εστία διαφθοράς και αδιαφάνειας που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
«Η κεντρική ιδέα του νέου συστήματος που φέρνετε είναι η εξής: Από την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης, όπου οι νέοι ασφαλισμένοι πληρώνουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των παλαιότερων, προχωράτε στην δημιουργία ενός ατομικού "κουμπαρά", ο οποίος, υποτίθεται ότι θα αποτελεί τη δεξαμενή για την καταβολή της σύνταξης του ασφαλισμένου.
Αυτόματα, λοιπόν, τίθεται το ζήτημα: Ποιος θα καταβάλει το 2040 ή το 2050 τις συντάξεις των σημερινών πενηντάρηδων, αφού οι νέοι ασφαλισμένοι θα δημιουργούν το δικό τους "κουμπαρά"; Ποιος θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα;
Η κυβέρνηση δέχεται ότι το κόστος αυτής της μετάβασης ανέρχεται σε τουλάχιστον 56-70 δις ευρώ. Γιατί "καίγεστε" να ιδιωτικοποιήσετε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και να παίξετε στα ζάρια των χρηματαγορών το μέλλον των επόμενων γενεών; Αξίζει όλο αυτό το κόστος μόνο και μόνο για να κεφαλαιοποιήσετε την επικουρική ασφάλιση και για να εξυπηρετήσετε τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα διαχειριστούν αυτούς τους πόρους;»
Για να συνεχίσει, πως «η λογική της κεφαλαιοποίησης σημαίνει ότι τα ποσά του ατομικού "κουμπαρά" θα επενδύονται από ομάδα "ειδικών". Ποιοι είναι αυτοί οι ειδικοί; Οι εταιρίες επενδύσεων σε διάφορα προϊόντα της χρηματαγοράς. Γνωρίζετε, όμως, ότι έχουν καταρρεύσει εταιρίες που τζόγαραν τα κεφάλαιά αυτά. Τί έγιναν τα χρήματα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αμερική και στην Ελλάδα; Χάθηκαν. Ποιος καλύπτει την απώλεια αυτή; Εσείς οι ίδιοι απαντάτε: "Το Δημόσιο". Δηλαδή ξανά οι φορολογούμενοι.
Στο νομοσχέδιό σας, προβλέπετε ότι η εγγραφή δαπάνης 0,5% του ΑΕΠ στον κοινωνικό προϋπολογισμό, για να δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους πηγαίνει στην κάλυψη του κόστους του νέου ασφαλιστικού.
Αυτό σημαίνει ότι κόβετε το ποσό των 900 εκατ. ευρώ το χρόνο από τους φτωχούς συμπολίτες και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να χρηματοδοτήσετε τα golden boys που θα τζογάρουν τις ασφαλιστικές εισφορές στα χρηματιστήρια!
Εξάλλου, οι νέοι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλά με το νέο σύστημα. Με τον ατομικό τους "κουμπαρά" που θα κινδυνεύει να χαθεί και ως φορολογούμενοι για την κάλυψη του κόστους της μετάβασης και την πληρωμή των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων με το παλιό σύστημα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.»
Επιπλέον, ο Βουλευτής τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες που έκαναν τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο διανεμητικό ή στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης που ισχύει και σήμερα στη χώρα μας.
«Εσείς, όμως, παίρνετε την απόφαση να τα τινάξετε όλα στον αέρα και να τζογάρετε τα χρήματα των ασφαλισμένων, ενώ πριν 1,5 χρόνο πανηγυρίζατε ότι με το νόμο 4670/2020, το νόμο Βρούτση, διασφαλίσατε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέχρι το 2070. Τί άλλαξε και χρειάζεται να κάνετε νέα παρέμβαση; Είχε τότε δίκιο ο κ. Βρούτσης ή έχετε δίκιο εσείς τώρα που αλλάζετε ολόκληρο σύστημα με επικίνδυνες συνέπειες;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υπονομεύει και δυναμιτίζει τα θεμέλια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ενώ υποστήριξε πως οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν στο που αποσκοπεί η κυβέρνηση με αυτές τις νεοφιλελεύθερες και αποτυχημένες πρακτικές.
«Γνωρίζουν ότι υλοποιείτε πρακτικές για να εξυπηρετήσετε εγχώρια και πολυεθνικά ιδιωτικά συμφέροντα. Όλοι μαζί, όμως, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες και κυρίως οι νέες και οι νέοι θα σας απαντήσουν με δυναμισμό, ακυρώνοντας στην πράξη την υπονόμευση των δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που επιχειρείτε.»
(Δελτίο Τύπου)