Πολιτικά

Χρήστος Στυλιανίδης: «Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση» ή μια επιλογή που θα αποδειχθεί λάθος;

Χρήστος Στυλιανίδης: «Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση» ή μια επιλογή που θα αποδειχθεί λάθος;

Η ανακοίνωση του ονόματός του συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια για την πολιτική του σταδιοδρομία

Θεωρήθηκε ένας από τους πιο επιτυχημένους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικό του έργο είναι η δημιουργία του μηχανισμού rescEU, ο οποίος εντάχθηκε στα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της τελευταίας πενταετίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Χρήστος Στυλιανίδης χαίρει εκτίμησης σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ έχει αποδεδειγμένες γνώσεις και εμπειρία στη διαχείριση ανθρωπιστικών και κλιματικών κρίσεων.

Η επιτυχημένη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διασφαλίζει αυτόματα ότι το άλμα που επιχειρεί στην ελληνική σκηνή θα είναι το ίδιο επιτυχές και χωρίς προσκόμματα. Άλλωστε, ο νέος υπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει σωρεία δυσκολιών που πιθανώς ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί όταν είπε το τελικό «ναι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, δύσκαμπτη τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια ένας πολιτικός κόσμος που δύσκολα θα τον αποδεχτεί.

Γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει υποτιμηθεί τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικό, μάλιστα, αυτής της υποτίμησης είναι και το γεγονός ότι το κονδύλι της Επιτροπής που αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μειώθηκε για την πενταετία 2019-2024. Η εμπειρία με το rescEU του επιτρέπει, όμως, να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς για τον συντονισμό και την άντληση τεχνογνωσίας των ελληνικών Αρχών από τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών. Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκε αδυναμία τον Αύγουστο και στο οποίο ο κ. Στυλιανίδης βοήθησε τις ελληνικές Αρχές όποτε του ζητήθηκε.

Δεν θα τον υποδεχτεί κανείς μετά βαΐων και κλάδων

Είναι βέβαιο ότι ο πρώην Επίτροπος δεν θα γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων. Άλλωστε μόνο ένας πολιτικά αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι μπορεί να περάσει το χωράφι της –τοξικής, πολλές φορές– ελληνικής πολιτικής σκηνής χωρίς να συναντήσει αγκάθια. Τα θέματα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει έχουν αναχθεί σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά άπτονται και της ουσιώδους ικανότητας του κράτους να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές και επερχόμενες κρίσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι ο κ. Στυλιανίδης θα αντιμετωπίσει σκληρή πολιτική κριτική από την αντιπολίτευση και καχυποψία από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, ο απολογισμός για το έργο του θα πρέπει να αφορά τόσο τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα παραγάγει σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και τις ευρύτερες γραμμές πολιτικής που θα χαράξει στο πεδίο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Το αν ο κ. Στυλιανίδης θα μπορέσει να υπηρετήσει τον στόχο του υπερκομματικού χαρακτήρα με τον οποίο εξαρχής επενδύθηκε η σύσταση του συγκεκριμένου Υπουργείου θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, το πέρασμά του πρώην Επιτρόπου από το ΚΚΕ Εσωτερικού στα φοιτητικά χρόνια και οι καλές σχέσεις του με το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ» του επιτρέπουν να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με το ΚΙΝΑΛ. Δίαυλοι που πιθανώς να του φανούν χρήσιμοι το επόμενο διάστημα όταν θα ριχτεί στα βαθιά νερά των καινούργιων του καθηκόντων.

Πολύς λόγος έγινε χθες για το ποιος είναι πολιτικά ο κ. Στυλιανίδης. Μάλιστα, ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας φρόντισαν να «καυτηριάσουν» το γεγονός ότι υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, ενώ ορισμένοι αναλυτές έκαναν λόγο για κακές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη λόγω της κριτικής που άσκησε ο Χρήστος Στυλιανίδης στους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό, την τελευταία τριετία.

Οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη

Στην Κύπρο είναι κοινό μυστικό ότι Στυλιανίδης και Αναστασιάδης δεν έχουν και τις πιο αγαστές σχέσεις. Αν και η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ποτέ δεν εκφράστηκε δημοσίως, αφορά πράγματι τόσο τη διαφωνία του κ. Στυλιανίδη με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντανά, όσο και με το πρόγραμμα των περίφημων κυπριακών διαβατηρίων. Λέγεται ότι η σύγκρουση αυτή αποδείχθηκε μοιραία για τον νυν Υπουργό και ότι ήταν ο λόγος που ο Νίκος Αναστασιάδης δεν προχώρησε στην ανανέωση της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πολιτική διαδρομή του κ. Στυλιανίδη δείχνει ότι ανέκαθεν ακολουθούσε τη δική του πυξίδα, με επιλογές που πολλές φορές εξέπλητταν. Από εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας του κεντρώου Πασχάλη Πασχαλίδη στις Προεδρικές εκλογές του 1993 βρέθηκε πέντε χρόνια μετά κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη. Το 1999, δεν δίστασε να παραιτηθεί από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν διαφώνησε με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη.

Με αφορμή την υποστήριξή τους στο Σχέδιο Ανάν, οι σχέσεις Στυλιανίδη και ΔΗΣΥ αποκαταστάθηκαν. Εξελέγη δύο φορές βουλευτής του κόμματος της κυπριακής Δεξιάς, το 2006 και το 2011. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ, θέση την οποία εγκατέλειψε όταν διορίστηκε Επίτροπος.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν έρχεται στην Αθήνα για να κάνει πολιτική καριέρα. Ο ίδιος δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση γιατί θεωρεί μεγάλη πρόκληση την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ο «σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση», όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες; Αυτό θα κριθεί στη διάρκεια της θητείας του στο νεοσύστατο Υπουργείο. Αφού όμως τόσο μεγάλη συζήτηση έγινε στα περί «μεταγραφής από το εξωτερικό», χρησιμοποιώντας μια αθλητική έκφραση θα έλεγα ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης δύσκολα «θα βγει παλτό».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα