Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ
Στη θετική ατζέντα - μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι - επενδύει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται χθες σε μια Ελλάδα που «βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά». Το «καλάθι» των ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περιελάμβανε φοροελαφρύνσεις, μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και ένα πακέτο αποκλειστικά για τους νέους.
ΔΕΘ: Με το βλέμμα στα θετικά οικονομικά στοιχεία
Η κυβέρνηση εστιάζει στις ειδήσεις που έρχονται από το πεδίο της οικονομίας και χθες ανακοινώθηκε η αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης από το 3.6% στο 5.9%. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η «ευημερία» των αριθμών θα οδηγήσει σε ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών και πως τα δύσκολα μένουν πίσω.
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα πακέτο που διαχέεται σε όλη την κοινωνία, με οριζόντια μέτρα να μπαίνουν σε εφαρμογή. Ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση των ανακοινώσεων δείχνει πως το «γαλάζιο» ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε δύο μεγάλες ομάδες: τους 18ρηδες και τη μεσαία τάξη.
Μία από τις κεντρικές στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι να συσφίξει τις σχέσεις της με τη νεότερη γενιά, σχέσεις που δοκιμάστηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Σε μια κίνηση που είχε συμβολικό χαρακτήρα στις πρώτες θέσεις στο Βελλίδειο χθες ήταν νέοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει «ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα».
ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για τους νέους, με το πρόγραμμα για το «πρώτο ένσημο» να προβλέπει 1.200 ευρώ για την πρόσληψη ανέργων από 18 έως 29 ετών χωρίς επαγγελματική εμπειρία (600 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 για τους νέους). Το πακέτο περιλαμβάνει και άλλες δράσεις (αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μηδενισμός του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data κ.α.), με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με τους 18ρηδες τους οποίους φλερτάρει εντόνως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη ομάδα που κοιτά η κυβέρνηση είναι η μεσαία τάξη, στην οποία στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό η «γαλάζια» νίκη στις εκλογές του 2019. Μια σειρά ανακοινώσεων εστιάζουν στο συγκεκριμένο ακροατήριο, όπως η παράταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να «κρατήσει» και ένα πακέτο ανακοινώσεων για το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα στη συζήτηση του προϋπολογισμού θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ εκκρεμούν οι ανακοινώσεις σχετικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Πάντως το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μέτρων θα τρέξουν την 1η Ιανουαρίου, φούντωσε εκ νέου τη συζήτηση για κάλπες μέσα στο 2022 ώστε να «καεί» η απλή αναλογική.
Σε αυτή τη φάση είναι εμφανές πως η κυβέρνηση ποντάρει στην οικονομία για να αφήσει πίσω της μια δύσκολη περίοδο μετά τις αυγουστιάτικες πυρκαγιές αλλά και τον… ταραχώδη ανασχηματισμό. Σε αυτή την προσπάθεια κοιτά προς ένα ευρύτερο ακροατήριο και είναι χαρακτηριστική η αναφορά σε μια «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου». Παράλληλα επιδιώκει να αποφύγει μια «αχρείαστη πόλωση» , που άλλωστε θα συσπείρωνε και τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Να σημειωθεί πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε χθες να αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά εστίασε στη δική του ατζέντα και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είχαν κυριαρχήσει προεκλογικά στο «γαλάζιο» πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη του επιχειρείν και υπερασπίστηκε ρυθμίσεις - όπως η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση- που έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Όσον αφορά στην πανδημία επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως ένα lockdown είναι εκτός συζήτησης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ