Πολιτικά

Τα δύσκολα μέτωπα της κυβέρνησης και οι παράγοντες που κρίνουν τον χρόνο των εκλογών (upd)

Τα δύσκολα μέτωπα της κυβέρνησης και οι παράγοντες που κρίνουν τον χρόνο των εκλογών (upd)

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν με διλήμματα -όπως αυτοδυναμία στις εκλογές ή δεύτερη κάλπη- να συσπειρώσουν όσους είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019

Αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή -παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις πως δεν πλησιάζουν οι κάλπες - η εκλογολογία δεν λέει να κοπάσει. Οι πληροφορίες για νέες παροχές, εφόσον διασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αναζωπυρώνουν τη συζήτηση περί εκλογών μέσα στο 2022 ώστε να καεί η απλή αναλογική.

Τα δύο μεγάλα θέματα

Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι εστιασμένο σε δύο μεγάλα θέματα: την πανδημία αλλά και τις εξωγενείς πιέσεις στην οικονομία. Από εκεί θα κριθεί και ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς μία σειρά γεγονότων το καλοκαίρι -με κυριότερο τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών- προκάλεσαν δημοσκοπική φθορά. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θέλουν να αποφύγουν τη δημιουργία ενός ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου και σε αυτή τη φάση εστιάζουν στην καλλιέργεια ….διαύλων επικοινωνίας με τη νεολαία.

Στο μέτωπο της πανδημίας στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών το επόμενο διάστημα (μετά και από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία). Ο στόχος για την επίτευξη τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς οι εμβολιαστικοί ρυθμοί κάθε άλλο παρά ικανοποιητικοί είναι.

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου

Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ότι χθες ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος - αναφερόμενος στους εμβολιασμούς - σημείωσε ότι «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού». Έντονη ανησυχία επικρατεί για το ότι στους άνω των 50 ετών μόνο το 60% με 65% έχει κάνει το εμβόλιο (υπάρχει και ένα ποσοστό 8% 10% που έχουν περάσει τον ιό). Μήνας σταθμός για την πορεία της πανδημίας είναι ο Οκτώβριος, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν ανησυχία για το ότι μπορεί να επικρατήσει ένα κύμα χαλαρότητας που θα αναζωπυρώσει τα κρούσματα.

Η εξέλιξη της πανδημίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, με την κυβέρνηση να ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης προκαλούν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν. Σε αυτή τη φάση δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν οι διαστάσεις που θα πάρει το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων και «θολό» παραμένει το τοπίο για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ή θα απαιτηθεί επιμήκυνση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία

Παράλληλα έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για τις εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς η ολοκλήρωση των εκλογών θα επιτρέψει μια πιο ουσιαστική ευρωπαϊκή συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς θα πρέπει οι «αυστηροί» του Βορρά να δεχθούν ένα πιο ελαστικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή στο γαλάζιο στρατόπεδο διαβάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, καθώς καταγράφεται μια φθορά μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης. Το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει, ωστόσο μια σειρά γεγονότων - κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών- οδήγησαν σε απώλειες στα πρόσφατα γκάλοπ.

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν με διλήμματα -όπως αυτοδυναμία στις εκλογές ή δεύτερη κάλπη- να συσπειρώσουν όσους είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019. Δεδομένος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρή ψήφο και στο πλαίσιο αυτό ανεβαίνουν οι τόνοι απέναντι στην αντιπολίτευση. Σε αυτή τη φάση το μεγάλο ζητούμενο στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι να «διατηρηθεί» το αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να μη δώσει τη θέση του σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο.

Τα «φώτα» στρέφονται κυρίως προς τη νεολαία, ώστε να μπουν αναχώματα στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στους 20ρηδες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ένα πακέτο μέτρων εστιασμένο στη νεότερη γενιά (π.χ. το πρόγραμμα για το πρώτο ένσημο) , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται πρόσθετα μέτρα (για παράδειγμα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης για τα νέα ζευγάρια με οικονομικά κριτήρια).

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup