Εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση της Ηλείας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε για το σύγχρονο ¨”γεφύρι της Άρτας” την Πατρών - Πύργου και για όλα τα έργα που δεν υλοποιούνται και διατηρούν αποκομμένη την περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σημείωσε πως θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν η επιλογή του ήταν τελικά επιλογή εκδίκησης απέναντι στους πολίτες κυρίως της Ηλείας…
Η δημοσιογράφος του Ionian Channel Λίνα Μπάστα υπέβαλε την ερώτηση από την περιοχή της Δυτ. Ελλάδας ως εξής:
"Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα από την Πάτρα. Χθες στην ομιλία σας εστιάσατε στην πολιτική που πρέπει να επικεντρωθεί στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Η επιβίωση των ανθρώπων συμπεριλαμβάνει όμως και την ασφάλειά τους αλλά και τον εκσυγχρονισμό. Είμαστε στο 2021 και στην περιοχή μας δεν υπάρχουν σύγχρονες υποδομές στο οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κόσμος της Αχαΐας, της Ηλείας αλλά και του Ιονίου, έχει ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο, δυστυχώς, μένει ανικανοποίητο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Η παρομοίωση της Πατρών – Πύργου με το γεφύρι της Άρτας, έχει γίνει πλέον παρωχημένη. Οι κάτοικοι ακούν δεσμεύσεις, παρακολουθούν χρονοδιαγράμματα, ωστόσο τα έργα ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Ένα ακόμα αγκάθι που συνεχίζει να πονά είναι η έλευση του τρένου στην Πάτρα. Η δυτική θύρα της χώρας έχει μείνει για χρόνια αποκομμένη σιδηροδρομικά, με τεράστιες απώλειες για την τοπική οικονομία και με τα σχέδια που προτείνονται μέχρι ώρας, να βρίσκουν απέναντι τους κατοίκους της αχαϊκής πρωτεύουσας, που βλέπουν ακόμη στον ορίζοντα τον κίνδυνο διχοτόμησης της πόλης από τη διέλευση του τρένου μέσα από τον αστικό ιστό της.
Στη νέα αρχή που ευαγγελίζεσθε από χτες, στη νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά τα έργα υποδομής και στην Περιφέρεια τη δική μας;"
Ο Αλέξης Τσίπρας στην απάντησή του ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
“Πρέπει να σας πω ότι η υπόθεση του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, καλά είπατε ότι είναι σαν το γεφύρι της Άρτας, προσομοιάζει λίγο με αυτό που έχει κάνει στους Θεσσαλονικείς ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με το μετρό. Και νομίζω ότι και εδώ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, αν η επιλογή του ήταν τελικά επιλογή εκδίκησης απέναντι στους πολίτες κυρίως της Ηλείας, αλλά συνολικά της περιοχής σας. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, ενδεχομένως γιατί δεν είναι ικανοποιημένος από τα ποσοστά του κόμματός του, δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά η περιοχή της Ηλείας είναι μια περιοχή σβησμένη απ’ τον χάρτη.
Εδώ δεν μιλάμε για μια διαδικασία που καθυστερεί ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάτι χειρότερο. Μιλάμε για εργολαβίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει και αναστάλθηκε η διαδικασία υλοποίησής τους για να ξαναγίνει διαγωνισμός. Ενώ γνώριζαν προφανώς, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι δεν υπήρξαν εξασφαλισμένα κονδύλια για να ξαναγίνει με διαφορετικό τρόπο ο διαγωνισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι έχει πάει στις καλένδες. Και καθημερινά μετράμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
Είναι ένα δίκτυο οδικό το οποίο είναι ντροπή για τη χώρα μας στο 2021. Και, βεβαίως, αναφέρομαι σε μια λογική εκδίκησης, διότι είδαμε και τι έγινε σε σχέση και με τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία. Εδώ έφτασαν ακόμα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκεί να έχουν εξαγριωθεί μ’ αυτή την τακτική.
Τώρα η Πάτρα συνολικά και η Αχαΐα, νομίζω ότι είδατε δείγματα γραφής στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο. Και τα δείγματα γραφής που αφορούν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και την απόδοση στους πολίτες και σε σχέση με τη σιδηροδρομική σύνδεση, το σχεδιασμό που έχουμε. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω, ότι σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ακριβώς επειδή είναι μια από τις Περιφέρειες εκείνες που είναι από τις πιο αδικημένες, ο στόχος μας, είναι να κερδίσει αυτά που αξίζει αυτή η Περιφέρεια της χώρας.
Κι επειδή θ’ αναρωτιούνται κάποιοι, «μα, γιατί μιλάς ειδικά για τις Περιφέρειες όταν σε ρωτάνε;», εγώ θέλω να σας πω συνολικά, ο σχεδιασμός μας για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανακατανομή των πόρων, εντάσσει το στοιχείο της περιφερειακή στήριξης, της στήριξης δηλαδή των Περιφερειών, της ισόρροπης ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας μας.
Ένας σχεδιασμός που σήμερα δεν υπάρχει και είναι ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα. Κι εδώ, δείτε τι κάνει η Πορτογαλία και πώς το ζήτημα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης είναι πρωτεύον στον σχεδιασμό για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Άρα λοιπόν, σε όλες τις Περιφέρειες, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες πρέπει να κατανεμηθούν πόροι και όχι μονάχα στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα και σε κατευθύνσεις που δε θα έχουν ανταποδοτικότητα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ