Από το ίδιο σημείο, όπου μία εβδομάδα νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις δικές του εξαγγελίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν ζήτησε εκλογές. Η φράση του «Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει πόσο κάνει μια φρατζόλα ψωμί» δείχνει την τακτική που θα ακολουθήσει για την προσέγγιση της συγκεκριμένης τάξης.
Σχεδόν με την έναρξη της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να προκηρύξει εκλογές «εάν έχει το θάρρος και τολμά».
«Είχα πει και πέρυσι ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε θέλει. Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
«Πέρυσι τέτοιο καιρό σας έλεγα ότι είναι απολύτως έξω απ' την λογική σε συνθήκες πανδημικής κρίσης μια κυβέρνηση να σκέφτεται εκλογές. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν είναι τόσο ανεύθυνος ας το κάνει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι. Συμμέτοχοι σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. «Δεν είναι στην δική μου κουλτούρα να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση, είπε ακόμα αναφερόμενος στις συνεχείς εκκλήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι, αν έχει το θάρρος να αναλάβει αυτή την ευθύνη ας προχωρήσει».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η δέσμευση που ανέλαβε στην ομιλία του στην ΔΕΘ για το ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση η οποία δεν θα αποτελείται αμιγώς από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα θα στελεχωθεί από πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι αυτό το στοιχείο θα υπάρχει στη περίπτωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα στηρίζεται από περισσότερα από ένα κόμματα μέτα απο συνεννόηση με τον κυβερνητικό εταίρο ή τους εταίρους. Θα ισχύσει όμως ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ ειναι πλήρως κοστολογημένα. Σύμφωνα με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κόστος των μέτρων που εξάγγειλε στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνολικά 5 δις ευρώ. Αυτό το ποσό μάλιστα αντιστοιχεί στις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μόνον μέχρι το 2023, οπότε και θα εκπνεύσουν τα προωρινά μέτρα, κυρίως φοροελαφρύνσεις, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα τα μόνιμα μέτρα που περιλαμβάνονταν στις εξαγγελίες είναι συνολικά 1,6 δις για την επόμενη χρονιά. Αυτά επιμερίζονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το συνολικό κόστος σε βάθος 4ετίας ειναι 2 δις ευρώ. Σε 186 εκατομμύρια ανέρχονται οι δαπάνες για τις προτάσεις που αφορύν την Παδεία ενώ σε βάθος 4ετίας το κόστος ειναι 740 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου στα 400 εκατομμύρια υπολογίζεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά εισοδήματα 40.000 ευρώ όπως και την προοδευτική μείωση για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ. Αντίστοιχο ειναι το ποσό της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ενώ στα 100 εκατομμύρια υπολογίζεται η η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Τα προσωρινά μέτρα τα οποία προέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν την περίοδο της πανδημίας και ανίστοιχα της ύφεσης που προκαλεί στην εθνική οικονομία. Έτσι η διαγραφή των χρεών για την περίοδο της πανδημίας αποτιμάται στα 1,7 δις ευρώ, ενώ η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα κοστίσει 1,5 δις ευρώ. Το σύνολο των μέτρων αυτών ειναι 3,2 δις.
Τέλος κάτω από τα 100 εκατομμύρια κοστολογούνται επιμέρους προτάσεις ενίσχυσης που παρουσιαστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης το επίδομα έκτακτης σε πυρόπληκτους, κτηνοτρόφους και αγρότες.
Σε ερώτηση για τους συνταξιούχους ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος και τον κατηγόρησε ότι «τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη».
«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» είπε.
Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων λέγοντας ότι «είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να τις μειώσουμε στο 70%».
Παραδώσαμε 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, πρόσθεσε και επέστρεψε την κριτική του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς επί Ν.Δ. οι εκκρεμείς συντάξεις έφτασαν πάλι τις 400.000.
«Πού είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση που θα μας λύσει το πρόβλημα;» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλει ιδιώτες με χρήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι αλλά ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα.
Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά όχι στου δημοσίου και τους συνταξιούχους. «Ελπίζω να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους έχει» είπε.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ερώτημα που τέθηκε στον κ. Τσίπρα αφορούσε το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «περνά» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από τις συστημικές τράπεζες κι όχι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ότι σε άλλες χώρες (όπως στην Ιταλία) η συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης οδήγησε έως και σε αλλαγή κυβερνήσεων, ενώ στη χώρα μας δεν έγινε ο σχετικός δημόσιος διάλογος. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με το πέρασμα των κονδυλίων από τις συστημικές τράπεζες ουσιαστική αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αυτές θεωρούνται μη επιλέξιμες από τις 4 συστημικές τράπεζες.
«Εγώ θα αξιοποιούσα την Αναπτυξιακή Τράπεζα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι για την αντίληψη των κυβερνώντων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «ζόμπι». Επίσης είπε ότι στην Πορτογαλία υπήρξαν αντίστοιχες μέριμνες που δεν υπήρξαν στην Ελλάδα.
Πηγή: iEidiseis.gr