Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στον τ/στ “OPEN TV” ( Άκης Παυλόπουλος, Ευλαμπία Ρέβη)
«Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, θα προχωρήσουμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον τ/στ «OPEN TV», διευκρινίζοντας ότι «η τεκμηριωμένη πρότασή μας για το κούρεμα του χρέους φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των μόνιμων μέτρων αθροίζει σε 5 δισ.».
«Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία προχωρούν σε αύξηση του κατώτατου μισθού για να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα» επεσήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, διερωτώμενος: «Πώς θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά στις εκρηκτικές ανατιμήσεις αν δεν στηριχθεί το εισόδημά τους;». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη «να στηριχθεί και η ρευστότητα των επιχειρήσεων». «Το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το υπέρογκο χρέος που έχουν συσσωρεύσει και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. Την στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει πάνω από 50 δισ. από το έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και υπενθύμισε παράλληλα ότι «το 60% των επιχειρήσεων δεν έλαβε απολύτως καμία ενίσχυση εν μέσω πανδημίας».
«Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση ποιο θα είναι το κόστος αν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις μας» δήλωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας «το κοινωνικό κόστος από το να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και να μείνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι», «το οικονομικό κόστος από την συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης» και «το δημοσιονομικό κόστος από την έλλειψη φορολογικών εσόδων».
«Είναι οξύμωρο να μιλάει για κοστολόγηση η ΝΔ που οδήγησε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση και το 2015 παρέδωσε άδεια ταμεία» συνέχισε ο βουλευτής, αντιπαραβάλλοντας ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επανάφερε την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ρύθμισε το χρέος και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο».
«Σαν κοινωνία πρέπει να συμφωνήσουμε σε βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε καλά αμειβόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία, δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και να μην συνεχιστεί η αποψίλωση σε βασικές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες». «Οι προτάσεις μας θα υλοποιηθούν γιατί αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
(Δελτίο Τύπου)