Με το βλέμμα στραμμένο στη νίκη στις επόμενες εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ - Πολλά και διαφορετικά θέματα στην πολύωρη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο - Ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται στην διαφάνεια, την ισονομία και την αξιοκρατία, την ανατροπή της «εργασιακής ζούγκλας» και την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο
Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι ερωτήσεις που δέχτηκε αφορούσαν πολλές και διαφορετικές θεματικές, δίνοντας την δυναντότητα να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το πρόγραμμα που προανήγγειλε την προηγούμενη μέρα: η νέα γενιά, τα εργασιακά, ο εμβολιασμός, η προοδευτική κυβέρνηση, η πορεία της οικονομίας, οι συντάξεις, αλλά και πιο τοπικά ζητήματα, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η ΕΟ Πατρών - Πύργου, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, τόνισε και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες σε πολλούς τομείς λόγω της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη τους.
Σίγουρος για την νίκη στις ερχόμενες εκλογές φάνηκε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να νικήσει με διαφορά.
«Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές»
«Αν έχει το θάρρος και τολμά ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά «Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει, με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε αυτός επιθυμεί».
Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος ξανά το κρίσιμο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης «που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας».
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες»
Φυσικά, δεν άφησε ασχολίαστο το ζήτημα των εμβολιασμών και την δυσπιστία ορισμένων πολιτών προς αυτό το θέμα. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών: «Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και σε θανάτους στην Ευρώπη. Ο εμβολιασμός, που είναι σημαντικό όπλο κι ελπίδα, δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες. Αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, επιδότησε το μέσο κι όχι το μήνυμα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το ύστατο όπλο, όπως επισημαίνει και η Επιτροπή Βιοηθικής. Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί με τον εμβολιασμό».
«Στόχος είναι η νίκη με διαφορά στις εκλογές»
«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.
«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».
Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».
Στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».
Για τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει "μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες". Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων».
«Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου»
Την πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας: «Μόλις το 13% των Ελλήνων φορολογουμένων έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ. Ποιοι έχουν άραγε ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ; Είναι μόλις το 0,4% των φορολογουμένων! Γι' αυτή τη μειοψηφία νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, στην οποία ανήκει κι ο ίδιος»
Ταυτόχρονα, ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δήλωσε ότι «Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες. Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα».
Σε ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις με την εταιρεία efood, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω». «Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».
Τόνισε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, «θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».
«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε και προσέθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».
Τόνισε ότι «αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση». Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».
Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη»
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκεί ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Μιλά εκείνος που δεν γνωρίζει πόσο έχει μία φρατζόλα ψωμί».
Για την αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης επί της κυβέρνησής του είπε «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της θητείας μας». «Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη».
Όσο για την χρηματοδότηση των μέτρων που πρότεινε είπε ότι «υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης». «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε» καθώς «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προσέθεσε.
Τόνισε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία ευρωπαϊκή συζήτηση για το πού θα προσγειωθεί η ΕΕ μετά την πανδημία, σημειώνοντας πως οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν ενιαία θέση, και προσέθεσε: «Δεν ξέρω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα μεσοπρόθεσμο που περιλαμβάνει δημοσιονομική διόρθωση εννέα μονάδων σε δύο χρόνια, πριν καν ανοίξει η συζήτηση».
«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί, αλλά και οι άνθρωποι»
«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».
Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.
Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».
Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».
«Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε»
Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε και μάλιστα μέσα σε πανδημία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Δεν ήταν μια νέα εξαγγελία γιατί το είχαμε ψηφίσει αυτό και θα εφαρμοζόταν το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά το άλλαξε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σύστημα εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών με ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο με μόνο το απολυτήριο. Παράλληλα, επεσήμανε πως το εισόδημα των γονιών του κάθε παιδιού δεν γίνεται να αποτελεί κριτήριο για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.
Για εργασιακά - e-food
Κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης στην αρχή και μέχρι να δώσουμε τις μάχες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βγούμε από το βραχνά των μνημονίων, όχι μόνο δεν ήμασταν στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήμασταν πίσω.
Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο την μνημονιακή εποχή, ένα πειραματόζωο διάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειωμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.
Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις, σημαντικές ρυθμίσεις όχι μόνο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά τον βάσιμο λόγο απόλυσης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% (τα 650 ευρώ εμείς το φέραμε), την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο πραγματικό για πρώτη φορά ως ελεγκτικός μηχανισμός. Την υποχρέωση στους εργοδότες να καταγράφουν τις υπερωρίες. Θυμηθείτε τι είχε γίνει με τις τράπεζες και τις ποινές τα πρόστιμα που είχαν υποστεί σημαντικές τράπεζες όπως η Τράπεζα Πειραιώς για χιλιάδες εργατοώρες οι οποίες δεν δηλώνονταν.
Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και ήρθε η Νέα Δημοκρατία και τις διέλυσε όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Και όχι μόνο αυτό, μας πάει ακόμη πιο πίσω. Άρα εδώ πρέπει να δούμε ένα πράγμα, κύριε Γκιόκα: αυτό το οποίο συνέβη τις προηγούμενες μέρες με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές όπου ανοιχτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να δεχτούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους ειδάλλως θα χάσουν τη δουλειά τους, είναι κάτι το οποίο είχε τη δυνατότητα αυτή η εταιρεία να το κάνει, ακριβώς επειδή ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε αυτή τη δυνατότητα.
Έδωσε ο νόμος Χατζηδάκη τη δυνατότητα στην εταιρεία αυτή, στην συγκεκριμένη εταιρεία όπως τη δίνει προφανώς σε όλους πλέον, να προτάξουν με μοναδικό κριτήριο την «ελεύθερη επιλογή» του εργαζόμενου.
Αυτό δεν μας έλεγε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου; Ότι είναι ζήτημα ελεύθερης επιλογής και διαπραγμάτευσης. Ναι, αλλά ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου, απέναντι στον εργοδότη, όταν τον απειλεί ότι θα τον απολύσει; Έδωσε τη δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν σχέσεις εργασίας αυτοαπασχολούμενου. Και γι' αυτό είδαμε αυτό που είδαμε.
Άρα, η δική μας η δέσμευση είναι απολύτως σαφής: δημιουργούμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας. Άρα, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι, αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαιώματα, θα έχουν τα δώρα τους, θα έχουν τις άδειες τους.
Όταν θα έχουν κάποιο εργατικό ατύχημα και θα βρίσκονται στο νοσοκομείο θα πληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος. Όπως προβλέπει ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας. Σήμερα δεν είμαστε εκεί, είμαστε στον νόμο της εργασιακής ζούγκλας.
Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες, είτε τους απασχολεί άμεσα είτε όχι. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης. Δημιουργεί συνθήκες κερδοσκοπίας ενδεχομένως για κάποιες εταιρείες. Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων σέβεται τους εργαζόμενους. Γιατί θεωρεί ότι αν ο εργαζόμενος δεν πονάει την επιχείρηση, δεν είναι παραγωγικός, η επιχείρηση δεν θα πάει καλά. Αυτή είναι όμως η νέα μορφή μέσα από τις πλατφόρμες της επιχειρηματικότητας, χωρίς όρους χωρίς πλαίσια, χωρίς κανόνες και εγώ θέλω να σας το πω ευθέως κ. Γκιόκα:
Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είναι αποτέλεσμα μονάχα μιας ιδεοληψίας. Είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις από πολύ συγκεκριμένα λόμπι, εργοδοτικά λόμπι και επιχειρηματιών οι οποίοι ασχολούνται και έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό.
Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω αυτό. Ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία πώς και γιατί. Αλλά είναι προφανές ότι όλο αυτό το πλέγμα της αντιμεταρρύθμισης Χατζηδάκη–Μητσοτάκη –εγώ θα λέω πάντα Μητσοτάκη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός- αυτό το πλέγμα των αντεργατικών ρυθμίσεων και νόμων με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί, αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα, ώστε να βγούμε στην αντεπίθεση, ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να δώσουμε μια προοπτική για τον κόσμο της εργασίας με όλα αυτά, τα οποία είπαμε: με την αύξηση του μισθού, με το 35ωρο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να δοθεί ανάσα στον κόσμο της εργασίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους όπως και τη μεσαία τάξη»
Ερώτηση σχετικά με τους συνταξιούχους κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σημειώνοντας: «έχω την αίσθηση ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη “συνταξιούχος”, ούτε στην ομιλία του, ούτε στις ερωτήσεις. Και θεωρώ ότι μαζί με τη μεσαία τάξη, είναι μια κοινωνική κατηγορία που επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Θα θυμάστε την κριτική που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την 13η σύνταξη σε ένα ποσό που αυτό είχε εκείνη τη δυνατότητα δημοσιονομικά να δώσει, τα 900 εκατομμύρια ετησίως, που έδιναν μια προοπτική ολόκληρης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μειούμενες, 13ης όμως για τις μεγαλύτερες συντάξεις.
Είχε πει προεκλογικά κάτω από την πίεση που ασκούσαμε, ότι θα το διατηρήσει αυτό και με το που εξελέγη το κατάργησε. Και όχι μόνο το κατάργησε, αλλά αυτό το περίπου 1 δισ. σήμερα, το δίνει, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα το έδινε ως κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους, το δίνει για να καλύψει την τρύπα που η ίδια δημιουργεί με την επιλογή της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με στόχο να έχουν κάποια κέρδη τα funds αξιοποιώντας τα χρήματα των Ελλήνων εργαζόμενων, με προοπτική να έχουμε 70 δισεκατομμύρια μαύρη τρύπα σε βάθος 50ετίας. 70 δισεκατομμύρια. Αυτά απαντά και στον προβληματισμό μου για το χρέος πριν. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Κάποια στιγμή αυτό το 1 δισ. ετησίως δεν θα φτάνει για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα πρέπει κάποιος δημόσιος προϋπολογισμός να τα πληρώνει.
Άρα λοιπόν, εξαπάτησε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη. Εμείς είχαμε παραλάβει, εάν θυμάμαι καλά, 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, κύριε Παντελάκη. Και καταφέραμε να μειώσουμε στο 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Στο 70%. 120.000 εκκρεμείς συντάξεις παραδώσαμε στον κ. Βρούτση που έβγαινε προεκλογικά και μετεκλογικά και έλεγε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα αποδώσουμε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις στους συνταξιούχους. Δυο χρόνια περάσανε. Τι έχει γίνει; Ξαναπήγαμε από τις 120 εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000 συντάξεις. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί σήμερα πάνω από 400.000 συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα στη σύνταξη και δεν μπορούν να την πάρουν;
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του προφανώς, επέλεξε μετεκλογικά να σταματήσει το πρόγραμμα που είχαμε εμείς χρηματοδοτήσει και είχαμε σκοπό να ανανεώσουμε, των 1.000 νέων επιστημόνων που δούλευαν μέσα στον ΕΦΚΑ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και τις φτάσαμε από τις 400.000 στις 120.000. Τους απέλυσε. Δεν ανανέωσε το πρόγραμμα. Και τι απέγινε; Πού είναι αυτή η περιβόητη ψηφιοποίηση που θα μας λύσει το πρόβλημα; Εμείς είχαμε προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης για τις συντάξεις, είχαμε στόχο το Μάρτιο του ’20 να είναι έτοιμο, δεν προχώρησε. Και ως λύση βρίσκει η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει ιδιώτες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, λογιστές και δικηγόρους μέσα στον ΕΦΚΑ με χρήματα τα οποία θα επιβαρύνουν το συνταξιούχο, αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.
Επίσης να θυμίσω ότι υπήρξε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μια απόφαση που ήρθε η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει στο σύνολό της. Έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας ως παράνομες τις μειώσεις που είχε κάνει πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012. Η απόφαση αφορούσε τις περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ αλλά και στις περικοπές σε δώρα και στην επικουρική σύνταξη. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και αποφάσισε να μην υλοποιήσει την απόφαση σε ό,τι αφορά τα δώρα και τις επικουρικές που αφορούν και χαμηλοσυνταξιούχους και να υλοποιήσει μόνο το σκέλος που αφορά –δεν θα τους πω μεγαλοσυνταξιούχους– αλλά συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.
Ακόμα και αυτό όμως και μάλιστα όποιος δεν το δεχτεί, δεν έχει δικαίωμα να πάρει ούτε ευρώ. Ακόμα και αυτό όμως, που πέταξε στον Καιάδα τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους άνω των 1.000 ευρώ σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων δεν έχουν πάρει ακόμα τα αναδρομικά. Και έρχομαι και στο τελευταίο κρίσιμο θέμα που είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν την καταργεί στους μισθωτούς του δημοσίου και στους συνταξιούχους. Ελπίζω κ. Παντελάκη να έχουν συνειδητοποιήσει πλέον οι συνταξιούχοι πόσο τους εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης και πόσο δεδομένους τους έχει.
Σου λέει ,αυτοί δεν θα αλλάξουν. Μια ζωή θα ψηφίζουν όπως είχαν μάθει να ψηφίζουν. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν είναι έτσι, γιατί ο κόσμος δεν είναι χαζός. Όσο και εάν δέχεται έναν βομβαρδισμό προπαγάνδας από μέσα ενημέρωσης. Και εγώ σήμερα θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν τον κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν εμείς τους εξαπατήσαμε με την 13η σύνταξη. Να απευθυνθώ και να τους πω να συγκρίνουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Δικαιούνται να μην αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.».
«Αισθάνομαι ντροπή για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προσφυγόπουλα»
«Αισθάνομαι ντροπή γι αυτό που συμβαίνει και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα προσφυγόπουλα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είπε πως είναι ανήσυχος από τις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας πως «όσο υπάρχουν επεμβάσεις σε χώρες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λογική δεσμοφύλακα».
Ειδικότερα για την κρίση στο Αφγανιστάν, είπε ότι «δεν αρκεί να λες ότι "η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα"». «Αν δεν διεκδικήσεις μετεγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε δυσκολίες» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι δειλός»
Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας δέχτηκε ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε: «Πρόκειται για δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από προσχήματα. Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου. Οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία. Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».
Περί «μεσαίας τάξης» και ποιους ωφέλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις αλλαγές στις γονικές παροχές
Αυτή την έρμη τη μεσαία τάξη κάποια στιγμή πρέπει να την ορίσουμε, γιατί έχω την αίσθηση ότι μιλάμε για ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα χωρίς να ξέρουμε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί.
Βγήκε, αν δεν κάνω λάθος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προηγούμενη εβδομάδα για να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο μέτρο και είπε ότι αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Ούτε καν τη μεσαία τάξη δηλαδή, τη συντριπτική πλειοψηφία. Κι όταν είδαμε τα νούμερα που προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώσαμε ότι ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ, έχει μόλις το 13% των Ελλήνων φορολογουμένων. Ποια συντριπτική πλειοψηφία;
Πού είναι λοιπόν η μεσαία τάξη; Είναι στο 83% των φορολογουμένων ή είναι στο 13% και πιο πάνω, αυτών που έχουν υψηλή ακίνητη περιουσία;
Στο τέλος θα μπερδέψουμε και τους στοιχειώδεις οικονομικούς όρους αλλά και τη γνώση μας στα μαθηματικά. Και εντάξει, εγώ να δεχθώ ότι εν πάση περιπτώσει, αν ήθελε η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε κάποιες φοροαπαλλαγές, θα μπορούσε να πάει το 150.000 αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας στο 200.000, στο 250.000. Το πήγε στα 800.000
Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ακίνητης περιουσίας 800.000 για να δώσουν στο κάθε τους παιδί, δηλαδή δυο γονείς, 1.600.000; Ποιοι είναι αυτοί, με 800.000 ευρώ; Πάλι από τα στοιχεία τα οποία διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, είδαμε ότι με 800.000 ακίνητη περιουσία, ΑΦΜ έχουν μονάχα 24.000 φορολογούμενοι, δηλαδή το 0,4%. Γι' αυτό το 0,4 θα νομοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το 0,4% είναι στο μυαλό του και όχι η μεγάλη πλειοψηφία.
Αν ήθελε να νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας ερχόταν εδώ ώστε να θεσπίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και μάλιστα, όπως λέμε εμείς, με μια προοδευτική κλίμακα, βάζοντας ως κριτήριο το εισόδημα. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος.
Ήρθε όμως να νομοθετήσει, και πανηγύρισε γι' αυτό, για το 0,4% των Ελλήνων. Εγώ δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τόσο μεγάλη περιουσία. Φανταστείτε δηλαδή τώρα, αν έχεις τρία παιδιά κι είναι ένα ζευγάρι, το σύνολο του αφορολόγητου μεταβίβασης, πηγαίνει στα 4.800.000 ευρώ. Ποιοι έχουν αυτές τις δυνατότητες; Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη. Ενδεχομένως και ο ίδιος. Απ’ ό,τι είδα στο πόθεν έσχες του, έχει 32 ακίνητα.
Αλλά δεν είναι ηθικό, ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Και πρέπει να το καταλάβει ο καθένας και η καθεμία. Τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ανάγκη κι από το τελευταίο ευρώ, το να δίνεις τη δυνατότητα να γλιτώσουνε 250.000 οι πολύ πλούσιοι από τη μεταβίβαση, αυτό είναι ανήθικο. Γιατί εκεί θα κυμαίνονται οι ελαφρύνσεις για τη μεταβίβαση τόσο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στο δεύτερο ερώτημά σας: Εμείς, γνωρίζετε ότι έχουμε πια μια σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης. Και κάθε φορά που καταθέτουμε προτάσεις, όλο το διάστημα της αντιπολιτευτικής μας παρουσίας από τον Ιούλιο του ’19 και μετά, οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Μία προς μία είναι κοστολογημένες. Τα μόνιμα μέτρα σε ετήσια βάση που ανακοινώσαμε χτες, δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια, είναι στο 1,8.
Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες, η διαγραφή ιδιωτικού χρέους είναι άπαξ, δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα συνεχίζει όλες τις υπόλοιπες χρονιές. Και βεβαίως εκεί υπάρχει και μια διάσταση απόψεων για το κέρδος ή τη χασούρα του Ελληνικού Δημοσίου, να το πω έτσι. Διότι αν έχεις κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες απειλούνται με λουκέτο, θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρους, θα σταματήσουν να έχουν δραστηριότητα.
Άρα, αν δεν κάνεις αυτή τη διαγραφή, που την υπολογίζουμε γύρω στα 1,7 δισ. άπαξ, αν δεν προχωρήσεις σ’ ένα τέτοιο μέτρο, τότε στην προοπτική θα χάσεις πολύ περισσότερα. Και τα υπόλοιπα που είπα για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, κι αυτά είναι μέτρα έκτακτα. Είναι μια αναστολή η οποία θα πρέπει να ισχύσει για όσο διάστημα διαρκεί αυτό το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας.
«Εμείς θα εγκαινιάσουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης»
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις, δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το μετρό Θεσσαλονίκης.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο περίπου στο 30% και «σε τρία χρόνια έγινε ό,τι δεν είχε γίνει σε δέκα χρόνια, φτάνοντας το στο 85%». «Σήμερα θα είχαμε μετρό, με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργούσε αργότερα», είπε, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του πρωθυπουργού.
«Το να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει τώρα, "για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ"-, αλλά την επιλογή του να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και να μην αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς για να μείνει σε μια επιλογή με την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορώ να το καταλάβω» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ανέφερε πως «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία στην ενέργεια»
«Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» προσέθεσε.
Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.
«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεκαθάρισε την πρόταση που ανακοίνωσε στην χθεσινή ομιλία του σχετικά με την ύπαρξη εκπροσώπων της κοινωνίας στην προοδευτική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας «Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δικιά μου».
«Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ' ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό, «να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».
Σε σχέση με τους «αρμούς της εξουσίας» ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η αναφορά δεν αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, «είναι παραθεσμικοί αρμοί, δεν έχει να κάνει με το αν έχεις κομματικούς μετακλητούς σε μια δημόσια υπηρεσία, μακάρι να ήταν εκεί το πρόβλημα». Σημείωσε ότι «η αναφορά έγινε για παρασύστημα εξουσίας μέσα σε κρίσιμους θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση, αυτό για κάθε δημοκρατική πολιτεία είναι ένας αντίπαλος, ένας εχθρός που πρέπει να νικήσουμε».
Είπε πως μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών, αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία.
Σχολίασε ότι «προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία το ζήτημα των μετακλητών και όταν ανέλαβε τους διπλασίασε».
Για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και γιατί δεν το υλοποίησε στην κυβερνητική του θητεία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Κάθε φορά οι προτεραιότητες διαμορφώνονται από τις συνθήκες και την κοινωνική αναγκαιότητα. Δεν είχαμε θέσει σαν προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του κράτους, αλλά δεν προβήκαμε σε μία λεηλασία του κράτους όπως κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Ουδέποτε διπλασιάσαμε τους μετακλητούς και τους μισθούς τους ή τους μισθούς των διευθυντών ΔΕΚΟ και ουδέποτε μας πέρασε από το μυαλό να κάνουμε απευθείας αναθέσεις όπως γίνεται σήμερα».
«Το θέμα της ανασυγκρότησης του κράτους τίθεται τώρα.Το πελατειακό και κομματικό κράτος είναι δημιούργημα της ΝΔ.» προσέθεσε.
«Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή»
«Έχουν γίνει βήματα, δεν είναι ίδια η Ευρώπη σήμερα με αυτή όταν αναλάβαμε το ‘15. Ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε το ‘15 ότι θα μπορούσε να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους, έστω όπως γίνεται μέσα απ' το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι έχοντας επίγνωση και των μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων «η χώρα πρέπει να κινηθεί σε μια πολιτική που θα διαμορφώνει τους όρους για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αλλά και στο πεδίο της διπλωματίας θα πρέπει η χώρα να έχει μια σαφή θέση για συμμαχίες με τις χώρες που θέλουν ουσιαστική αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου, το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή».
Σχολίασε πως «όμως η Ελλάδα έχει κυβέρνηση που στα ζητήματα αυτά ταυτίζεται με τις απόψεις των συντηρητικών χωρών του Βορρά».
«Πρόκειται για κυβέρνηση Ιανού»
Σχολιάζοντας την αθλιότητα Μπογδάνου με την δημοσιοποίηση στοιχείων νηπίων, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «Η στοχοποίηση νηπίων από τον κ. Μπογδάνο είναι αθλιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μία λέξη για αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης ψαρεύει στα νερά της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα παριστάνει τον "μοντέρνο" και τον "κεντρώο". Πρόκειται για κυβέρνηση Ιανού».
«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε στη συνέχεια.
Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν.
Πηγή: Left.gr