Πολιτικά

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου: «Άρρηκτη η σχέση» της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Το θέμα της παρουσίας του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» θεωρείται λήξαν μετά και την 45λεπτη συνάντησή τους - Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη Νέα Υόρκη

Σε γαλήνιες θάλασσες πλέει και πάλι η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ξεπερνώντας τη φουρτούνα που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη στις αρχές της εβδομάδας, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ηγέτη των ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να αναγνωρίσει δημόσια χθες την «οδύνη» που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς ομογενείς, μαζί με την αμηχανία σε Αθήνα και Λευκωσία, σήμανε τη λήξη μιας αιφνίδιας κρίσης, που ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εξηγώντας πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής», ο κ. Ελπιδοφόρος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της προσωπικής του συμμετοχής στην τουρκική εκδήλωση.

Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή κλίματος μετά και το «mea culpa» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έγινε -από νωρίς χθες- αισθητή στην Αθήνα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «απολύτως επεξηγηματική» τη δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου, προσθέτοντας ότι «όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν», εντός, εκτός και επί τα αυτά στην Νέα Υόρκη.

«Το να είσαι, τώρα, με τον Αρχηγό ενός Κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση, θα μπορούσε και να αποφευχθεί», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Οικονόμου, απαντώντας, την ίδια ώρα -για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παραμένει ευθυγραμμισμένος με την ελληνική πλευρά- πως «δεν υπάρχει αμφιβολία, παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν».
Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποτυπωθεί πλήρως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προανήγγειλε από νωρίς χθες τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ελπιδοφόρο, εξηγώντας ότι «επειδή το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο 'Ground Zero'. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμά του να το επισκεφθεί, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο».

Εκτός από τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς που χρειάστηκαν κατά την απόσβεση της εστίας της κρίσης, ως τόπος για τη συνάντηση επελέγη τελικά η διπλωματική έδρα της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς λίγο μετά τις οκτώ (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στα γραφεία της Μόνιμης ελληνικής Αντιπροσωπείας.


Μάλιστα, στον προθάλαμο του γραφείου συνέπεσαν ο κ. Ελπιδοφόρος με τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, συζητώντας με τον Πρωθυπουργό σε φιλικό κλίμα, για να ακολουθήσει το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον προκαθήμενο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα της Ομογένειας, αλλά και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα, αν και δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ground Zero, ο κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε προς τον κ. Μητσοτάκη το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε υποστεί σχεδόν ολοσχερή καταστροφή κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω την κρίση των προηγούμενων ωρών. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, άλλωστε, με γνώση του κλίματος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών σχολίασε ότι «το θέμα είναι λήξαν», κλείνοντας ερμητικά το σχετικό παράθυρο συζήτησης.

Νωρίτερα, στην Αθήνα συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επανέρχεται στο θέμα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «ο κυβερνητικός χειρισμός του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου σε τουρκική εκδήλωση είναι τουλάχιστον παιδαριώδης». «Καλό είναι ο κος Μητσοτάκης να καταλάβει ότι η παρουσία και οι συναντήσεις του σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υπόκεινται σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες και σε παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα καταγράφηκε χθες και από πλευράς του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα». Για το λόγο αυτό, «η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη» σημείωσε ο ίδιος.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup