Πολιτικά

ΔΕΗ: Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση

ΔΕΗ: Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση

Με φόντο τις δηλώσεις Σαμαρά - Κύρτσου σήμερα στη Βουλή η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στη βουλή μεταφέρεται σήμερα το μεσημέρι η σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον γιατί πραγματοποιείται στον απόηχο της προχθεσινής, επικριτικής για την κυβέρνηση, παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και σε μία στιγμή που η ακρίβεια αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της συγκυρίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να σηκώσει το γάντι που είχε πετάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 49 βουλευτών για τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και να ορίσει για σήμερα τη συζήτηση.

Και το έπραξε, προκειμένου να δοθούν άμεσα οι απαντήσεις όχι μόνο απέναντι στα επιχειρήματα της κυβέρνησης αλλά και προς τους γαλάζιους βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ και επιχειρούν να αφουγκραστούν τον αντίκτυπο στα εκλογικά τους κοινά.

Στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κύρτσου, ο οποίος διαφώνησε ανοικτά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Για τα γαλάζια στελέχη, είναι ξεκάθαρο ότι η παρέμβαση του κ. Κύρτσου εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική που έχει επιλέξει τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι δεν θα του δοθεί από τον πρωθυπουργό η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του στην Ευρωβουλή. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης προφανές ότι σε ένα τουλάχιστον κομμάτι της εκλογικής βάσης της ΝΔ – στο λιγότερο κεντρώο και μεταρρυθμιστικό – οι απόψεις αυτές βρίσκουν εύφορο έδαφος.

Άλλωστε, έσπευσε να το «καλλιεργήσει» προ διημέρου και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος διαφώνησε ευθέως με την ασκούμενη πολιτική, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά να αναδείξει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των διαφωνιών του στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία – με τις συμφωνίες που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μακρά αναμονή στον δρόμο προς τη βουλή –με τα ελληνοτουρκικά σε νέα περίοδο έντασης και το τέταρτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, είναι σαφές ότι δυσχεραίνει τους χειρισμούς, κυρίως διότι στο ακροατήριο της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν αρκετά εύηκοα ώτα.

Στη σημερινή συζήτηση, αναμένεται να ανέβουν πολύ οι τόνοι, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία προσέρχεται αποφασισμένη να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Τσίπρα, με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μία ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με συσσωρευμένες ζημίες 2018-2019 περί τα 2.9 δισεκατομμύρια και με επιτόκιο δανεισμού 6-7%.

Όπως υπενθυμίζουν γαλάζια στελέχη, με βάση αυτή την κατάσταση, που ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, η εταιρεία συμβούλων McKinsey σε μελέτη που έκανε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ το 2018, υπέδειξε την έξοδο 2.000 υπαλλήλων και μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

Όπως θα τονίσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, από το 2020 η ΔΕΗ έχει περάσει στην κερδοφορία με κέρδη περί τα 35 εκατομμύρια, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κέρδη 27 εκατομμύρια. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε σε δύο χρόνια στα δύο δισεκατομμύρια, ενώ το επιτόκιο δανεισμού έχει πέσει στο 3%.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup