Πολιτικά

Ελληνογαλλική συμφωνία: Τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση και τη χώρα

Ελληνογαλλική συμφωνία: Τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση και τη χώρα

Κέρδη στο ταμείο της αντιπαράθεσης στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία βγάζει η κυβερνητική αξιολόγηση, μετά την κύρωση της με 191 ψήφους και την ένταξή της στο εθνικό «οπλοστάσιο».

«Εθνική εξαίρεση»

Το θετικό πρόσημο που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζεται καταρχάς στην υπερίσχυση του κεντρικού μηνύματος για τις εξασφαλίσεις που παρέχει η συμφωνία στην προστασία των εθνικών συμφερόντων με την θωράκιση έναντι των απειλών που πηγάζουν από την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής. Υπενθύμισε δε, ό,τι από το 1974 η χώρα μας διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία.

Γιατί ο πρωθυπουργός, όπως εξηγείται από αρμόδιες πηγές, ανέδειξε τον πολύπλευρο χαρακτήρα της, καταρρίπτοντας τους βασικούς ισχυρισμούς για τους οποίους Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ενάντια στη συμφωνία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι «αποτελούν εθνική εξαίρεση». Εάν δηλαδή στο πεδίο κάλυψης της ρήτρας αμυντικής συνδρομής περιλαμβάνεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, καθώς επίσης τις κατηγορίες για το είδος της ενδεχόμενης εμπλοκής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Σαχέλ.

Η γαλλική συνδρομή

Για το σκέλος της γαλλικής συνδρομής, κατά την κυβέρνηση αποδομήθηκε πλήρως το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αιχμή του οποίου βρέθηκε το επιχείρημα ότι δεν θα ενεργοποιηθεί στο σενάριο ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει: «μια συμφωνία αμυντικής συνδρομής η οποία να κάνει ρητή αναφορά σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και σε υφαλοκρηπίδα».

Εξήγησε αφενός ότι η ελληνο-γαλλική συμφωνία «αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο άρθρο 51, που αφορά στο Δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας έναντι οποιασδήποτε επίθεσης η οποία θα θέσει σε αμφισβήτηση την Ελληνική επικράτεια» και αφετέρου ότι «ο όρος “επικράτεια”, την οποία ρητά προστατεύει η εταιρική σχέση, περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα».

Υπογράμμισε ότι: «η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Συμπλήρωσε ότι: «το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας. Γι’ αυτό άλλωστε σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα».

Κόντρα για το Σαχέλ

Για την πλειοψηφία επετεύχθη και ο έτερος στόχος να αποκατασταθεί η αληθινή διάσταση της πιθανής ελληνογαλλικής συνεργασίας στις περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής και να καταδειχθούν ως έωλες οι αντιπολιτευτικές αιτιάσεις. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να διακινει ψέματα στη Βουλή: «Μιλάτε για πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, αν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι είναι εντελώς διαφορετική η αναφορά του άρθρου 18 σύμφωνα με την οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

Εξήγησε σχετικά ότι στο Σαχέλ υπάρχουν δύο επιχειρήσεις. Από τη μια η αμιγώς γαλλική η Μπαρκάν, η οποία εμπλέκεται σε εχθροπραξίες πρωτίστως με τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες συνδέονται με τον ISIS και ακραία στοιχεία του Ισλαμικού εξτρεμισμού. Από την άλλή η επιχείρηση task Force Τακούμπα, η οποία παρέχει υποστήριξη στη συνολική Γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Σε αυτήν συμμετέχουν υποστηρικτικά το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός όλες αυτές οι χώρες, δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με την Γαλλία. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητά τους δεν ανήκει στη Μεσόγειο, κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει μία δική τους παρουσία στο Σαχέλ υποστηρικτική της Γαλλίας, για να αντιμετωπιστεί στην πηγή ένα ένα φαινόμενο το οποίο απειλεί την σταθερότητα της Ευρώπης και θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα ξεκαθάρισε απαντώντας και στην μομφή του Αλέξη Τσίπρα για φέρετρα: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη. Αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο, όπως κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φερέτρων με την ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα