Πάνος Σκουρλέτης στο iEidiseis: Ο Κουρτς είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί, εδώ σφυρίζουν αδιάφορα
Τα παραπάνω τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία, ενώ απαντά στο γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. «Όσον αφορά την επίθεση εκ μέρους της ΝΔ, πάντα αυτός ο χώρος είχε μια πολεμοκάπηλη ψυχή», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis, ενώ τοποθετείται για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, τις εκλογές και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Mεγάλη η πίεση πάνω σας μετά την καταψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Μήπως τελικά κάνατε λάθος; Και πού αποδίδετε την επίθεση που δέχεστε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα μπορούσε να συναινέσει στην υιοθέτηση μιας συνολικά λαθεμένης αμυντικής στρατηγικής, που υπερχρεώνει τη χώρα στο πλαίσιο ενός νέου ράλι υπερεξοπλισμών. Εδώ δεν μιλάμε για τους αναγκαίους αμυντικούς εξοπλισμούς με τους οποίους είμαστε σύμφωνοι, αλλά για κάτι διαφορετικό που υπερβαίνει τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να προσεγγίσουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία στο πλαίσιο μιας συνολικά αδιέξοδης, όπως εκτιμούμε, στρατηγικής.
Αλήθεια, πόσο εξυπηρετεί τη χώρα μια πολιτική που αδυνατίζει τη στρατηγική του διαλόγου και της προσφυγής στη Χάγη, υποκαθιστώντας την με την κλιμάκωση των εξοπλισμών; Πόσο υπονομεύεται η μελλοντική πορεία της ήδη υπερχρεωμένης οικονομίας μας, όταν με μεγάλη ευκολία προσθέτουμε ένα νέο χρέος σε αυτήν; Άλλωστε, ο κύριος Γεραπετρίτης έθεσε το ερώτημα με αφοπλιστικό κυνισμό: «συντάξεις ή νέοι εξοπλισμοί»; Θα προσέθετα στο ερώτημα και άλλες παραμέτρους, για παράδειγμα, δαπάνες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για την παιδεία και το κοινωνικό κράτος ή για νέους υπερεξοπλισμούς; Αν στα παραπάνω προσθέσεις τα συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας, που προβλέπουν μέχρι και την αποστολή ελληνικών εκστρατευτικών δυνάμεων εκτός χώρας, όπως και την μη κατασκευή έστω και μιας βίδας στη χώρα μας, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος γιατί την καταψηφίσαμε. Όσον αφορά την επίθεση εκ μέρους της ΝΔ, πάντα αυτός ο χώρος είχε μια πολεμοκάπηλη ψυχή.
Θέτετε και θέματα διαφάνειας στους εξοπλισμούς. Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία ή, έστω, υποψίες για κάτι;
Αλίμονο αν ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν έθετε τη διάσταση της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της τήρησης των θεσμικά προβλεπόμενων διαδικασιών. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των σκανδάλων γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα στη χώρα μας.
Εκτιμάτε πως η οξύτατη αυτή πόλωση, ενώ μάλιστα οι εκλογές είναι μακριά, ωφελεί τη χώρα;
Δεν είμαι σίγουρος ότι οι εκλογές είναι μακριά. Πέρα όμως από αυτό, όταν η πόλωση είναι τεχνητή δεν αφορά τους πολίτες, ούτε τις πραγματικές τους ανάγκες και δίνει την εντύπωση ενός σκυλοκαβγά. Όταν όμως οι αντιπαραθέσεις είναι πραγματικές και κυρίως όταν η ίδια η ζωή φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που επιβάλουν συγκεκριμένες απαντήσεις και την αναθεώρηση των μέχρι τώρα στρατηγικών, τότε διαμορφώνεται ένα πραγματικό σκηνικό πόλωσης. Είμαστε σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, στο πεδίο το υγειονομικό, του κλίματος, των ανισοτήτων αλλά και της ίδιας της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης. Κατά συνέπεια, οι απαντήσεις για την υπέρβαση της σημερινής πολύπλευρης κρίσης προϋποθέτουν την αλλαγή του κυρίαρχου υποδείγματος και την ήττα των προηγούμενων στρατηγικών.
Η παραίτηση Κουρτς τι διδάγματα φέρνει για την Ελλάδα;
Όταν σε άλλες χώρες γίνονται γνωστές πρακτικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης, μέσα από χαλκευμένες δημοσκοπήσεις και με χρηματισμό μέσων μαζικής ενημέρωσης από δημόσιους πόρους, τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν έχουν την ευαισθησία να παραιτηθούν. Εδώ αντίθετα, σφυρίζουν αδιάφορα. Αυτή είναι η ποιότητα της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ πώς τις κρίνετε; Πρώτον, υπάρχει υποψήφιος που μπορεί να σας δυσκολέψει; Και τι αναμένετε από τη νέα ηγεσία που θα εκλεγεί;
Είμαι οπαδός της μη παρέμβασης στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Ελπίζω το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει ρότα και μέσα από έναν ειλικρινή και ισότιμο προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρει τη θέση του σε ένα μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα διαμορφώσει τους όρους για μια Αριστερή-Προοδευτική διακυβέρνηση.
Μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση. Αλλά όλα τα δημοκρατικά κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης είναι από αρνητικά έως …τελείως αρνητικά. Πώς θα αλλάξουν στάση;
Αντιλαμβάνομαι την επιφυλακτικότητα άλλων, μικρότερων, κομμάτων να συνομιλήσουν για κοινές δράσεις και προγραμματικές συγκλήσεις, ωστόσο η διασφάλιση ενός ισότιμου πλαισίου διαλόγου και σεβασμού της ιδιαιτερότητας της κάθε πολιτικής δύναμης, αλλά κυρίως η πίεση που θέτει η ίδια η πραγματικότητα για ουσιαστικές απαντήσεις, μπορούν να δημιουργήσουν τους όρους μιας αξιόπιστης συνεργασίας. Η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο. Πέρα όμως από τις διεργασίες στο πολιτικό επίπεδο, νομίζω πως οι κοινωνικές διεργασίες και συμμαχίες θα ωθήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Λέτε «πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική». Πώς θα καλυφθεί η διαφορά με τη ΝΔ που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις. Τι πρέπει να αλλάξετε;
Βρισκόμαστε στην πρώτη πράξη του failure story της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πανδημία σε μια πρώτη φάση λειτούργησε ως επιβραδυντής των πολιτικών διεργασιών, ωστόσο ανέδειξε και προβλήματα. Η κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη να αντιληφθεί τη νέα εποχή, για αυτό και επιμένει σε μια ξεπερασμένη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, που δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες. Αυτό πλέον γίνεται ορατό και αλλάζει τη στάση του κόσμου απέναντί της. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ διαθέτει τα εργαλεία για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με δυναμικές παρεμβάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα τον εγγράψουν στη συνείδηση του κόσμου ως το αντίπαλο δέος απέναντι στην κυβέρνηση.
Το Συνέδριο πότε πρέπει να γίνει; Και ποιος ο σκοπός του;
Είμαι από αυτούς που υποστήριξαν πως το συνέδριο θα έπρεπε να είχε γίνει εντός του 2019. Ενδεχομένως αυτό να καθιστούσε πιο γόνιμο το διάστημα που ακολούθησε. Σημασία έχει λοιπόν σήμερα να οργανώσουμε ένα ουσιαστικό συνέδριο, που θα επιβεβαιώνει το διακριτό πολιτικό ρόλο του κόμματός μας, ως μια αναντικατάστατη δύναμη της Αριστεράς της εποχής μας. Όπως άλλωστε το περιγράψαμε και στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειάς μας, μετά τις εκλογές του 2019, μέσα από το κάλεσμα για τη διεύρυνση και την αντιστοίχιση με την νέα πραγματικότητα, στην πολιτική διακήρυξή μας.
Πηγή: iEidiseis.gr