Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τις λίστες Πέτσα και την Εξεταστική. Το ανακάτεμα στην πολιτική σκακιέρα.
Με μία κίνηση «ρουά» που αιφνιδίασε το κυβερνητικό στρατόπεδο με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες χρηματοδότησης των ΜΜΕ και τις μετρήσεις της OpinionPoll, η Κουμουνδούρου προχωρά σε ένα σημαντικό ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας, αφού τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στρατεύονται πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ήδη από χθες να έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 120 ψήφοι στη Βουλή για την σύστασή της με βάση το νέο Συνταγμα.
Την σκέψη για την εξεταστική επιτροπή είχε συζητήσει με στενούς συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις με την παραίτηση Κουρτς για στημένες δημοσκοπήσεις και χειραγώγηση ΜΜΕ στην Αυστρία. Το θέμα εξάλλου της μονοφωνίας στην ελληνική μιντιακή πραγματικότητα αποτελεί ένα πανθομολογούμενο πρόβλημα, ασχέτως πολιτικών ή κομματικών προτιμήσεων, το οποίο απασχολεί σε συντριπτικά νούμερα την κοινή γνώμη. Απότοκο αυτού είναι και η απαξίωση των Μέσων στην χώρα μας, η οποία εντείνεται από την έναρξη της πανδημίας με την επιστράτευση της «λίστας Πέτσα», ενώ λίγα περιθώρια για αμφιβολία αφήνουν και οι σχετικές έρευνες από το εξωτερικό, όπως η έρευνα του International Press Institute που αναφέρει την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας με πολιτική αξιοποίηση της πανδημίας για έλεγχο των ΜΜΕ.
Ωστόσο, η οριστική απόφαση λήφθηκε το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε το παρόν στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη και ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα για τις καταστροφικές πλημμύρες στη βόρεια Εύβοια (όπου έσπευσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γραμματέα, Δημήτρη Τζανακόπουλο), δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.
«Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β΄ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης» αναφέρει η Κουμουνδούρου, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις λίστες Πέτσα και Κικίλια με αφορμή την πανδημία αλλά και τις μετρήσεις της OpinionPoll, ο ιδιοκτήτης της οποίας «μέσω άλλης εταιρίας του συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας», κάτι το οποίο αρνήθηκε η ΝΔ να ελεγχθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο αιφνιδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλος σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αφού χρειάστηκαν πολλές ώρες για μία πρώτη αντίδραση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες που έφθαναν μέχρι αργά το βράδυ στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εστιάζονταν στην προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να «γυρίσει» το κλίμα απομόνωσης που έχει βρεθεί η ΝΔ, ενδεχομένως μέσα από μία επικοινωνιακή «ρελάνς» για επέκταση της υπό διερεύνηση περιόδου και στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι στιγμής πάντως στην Κουμουνδούρου μπορούν να μετρούν οφέλη από την πρωτοβουλία με την οποία «εγκανίασαν» την εβδομάδα. Και αυτό διότι:
1. Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μπαίνει ένα θέμα που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, προσπαθεί να εξαφανίσει εδώ και τρεις μέρες το Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Αυστρία με την παραίτηση Κουρτς. Όπως σημειώνουν, «αυτά που έχει κάνει και οδηγήθηκε σε παραίτηση είναι ένα κλάσμα όσων έχει κάνει ο Μητσοτάκης με τη χειραγώγηση Τύπου μέσω λιστών Πέτσα και στημένων μετρήσεων όπως της Opinionpoll που χρηματοδοτείται από το Δημόσιο».
2. Μέσα από τη συστράτευση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να «οδηγεί» το σύνολο της αντιπολίτευσης στο tempo που ο ίδιος ορίζει και παρά τις επιμέρους - η και σοβαρές όπως με την Ελληνική Λύση - διάφορες, συσπειρώνει γύρω από μια πρωτοβουλία του την αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο όλων την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτακη.
3. Για πολλοστή φορά, μετά και το σύνολο σχεδόν τον νομοθετημάτων και συζητήσεων το τελευταίο έτος, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται απομονωμένη, αφού η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει την αντιπολίτευση. Αυτό κατά την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων πως το πάλαι ποτέ αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο οποίο είχε βασιστεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο επιχειρεί να συντηρήσει, όχι μόνο δεν υπάρχει πλέον, αλλά «έχει αφήσει τη θέση του σε ένα αντικυβερνητικό - αντιμητσοτακικο μέτωπο».
4. Η χειραγώγηση του Τύπου και της ενημέρωσης από την κυβέρνηση είναι πανθομολογούμενη στη κοινή γνώμη και το αίτημα να σταματήσει λαμβάνει συντριπτική αποδοχή σε κοινωνικό επίπεδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για διαφάνεια και έλεγχο. Μπορεί στο κοινοβούλιο να είναι οριακά πλειοψηφική η κυβερνητική θέση και στάση στο εν λόγω θέμα, αλλά στη κοινωνία είναι συντριπτικά μειοψηφική.
5. Η αμήχανη αντίδραση της ΝΔ είναι ενδεικτική της αγωνίας της για την πρωτοβουλία Τσίπρα. Περίμενε να δει τις αντιδρασεις των κομμάτων της ησσονος αντιπολιτευσης για να τοποθετηθεί, ελπίζοντας να αποφύγει την εξεταστική.
6. Αξιοποιείται για πρώτη φορά και με την πρώτη απόπειρα η νέα διάταξη του Συντάγματος, όπως αυτή αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρχει πιο εύκολα και δημοκρατικά κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πηγή: iEidiseis.gr