Από τις ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στις Navtex για έρευνες - Στην ευρύτερη περιοχή είχε σταλεί για περιπολία το υποβρύχιο «Παπανικολής» - Η προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας και οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ
Κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι η Τουρκία επιχειρεί να δοκιμάσει για μία ακόμη φορά τις αντοχές της χώρας μας, ανοίγοντας αυτή τη φορά δύο μέτωπα ταυτόχρονα σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Να σημειώσουμε πως από τη μια πλευρά με την ΝΟΤΑΜ Α5603/21 οι Τούρκοι εμφανίζονται να δεσμεύουν μία τεράστια θαλάσσια περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο, από χθες μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, για ασκήσεις έρευνας διάσωσης και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ από την άλλη με σχετική Navtex την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσαν την έξοδο του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου.
Ήδη το Oruc Reis εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες να κινείται στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νότια παράλια της Τουρκίας και της βόρειας περιοχής της Κύπρου πλέοντας σε κοντινή απόσταση με τα δύο βοηθητικά σκάφη που το συνοδεύουν, το «Αταμάν» και το «Τζενγκίζ Χαν», αλλά και πλοία του τουρκικού στόλου τα οποία περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή. Το τουρκικό ερευνητικό, με βάση την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους θα παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή που περικλείει ένα μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
Επί του επιχειρησιακού πεδίου πάντως, η έξοδος του Oruc Reis μοιάζει να έχει περισσότερο συμβολικό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα για την ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό διότι η περιοχή που έχει δεσμευθεί είναι αρκετά μακριά τόσο από τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες όσο και από τα οικόπεδα που έχει ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ότι αφορά πάντως την κινητικότητα που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, η Λευκωσία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον τρόπο που θα εισπράξει η Άγκυρα το γεγονός ότι ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός EXXON MOBIL αναμένεται να ξεκινήσει, στις αρχές Δεκεμβρίου, γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που του έχει παραχωρηθεί με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου ήδη παρακολουθείται στενά και από ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή είχε σταλεί για περιπολία το υποβρύχιο «Παπανικολής». Το Oruc Reis, εξάλλου, λόγω της περσινής του δράσης εντός της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία έφερε στα όρια της ένοπλης αντιπαράθεσης τον ελληνικό με τον τουρκικό στόλο, έχει έναν φορτισμένο ρόλο για την ελληνική πλευρά, με τους επιτελείς του Πενταγώνου να θεωρούν πως πρόκειται για μία μελετημένη κίνηση της Τουρκίας η οποία στέλνει πολλαπλά μηνύματα, όχι μόνο προς την Αθήνα, αλλά και προς το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι η αναχώρησή του από το λιμάνι της Αττάλειας ανακοινώθηκε μία μόλις ημέρα μετά την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά και ενόψει της υπογραφής επέκτασης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που αναμένεται να μπει μεθαύριο στην Ουάσιγκτον.
Αναλυτές πάντως συνδέουν την επιθετική στάση που τηρεί γενικότερα στην περιοχή η Άγκυρα και με την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας θεωρώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παίζοντας το παιχνίδι της Μόσχας, επιχειρεί να μποϋκοτάρει τον εναλλακτικό ενεργειακό δρόμο της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Να σημειώσουμε, προς αυτή την κατεύθυνση, πως το γαλλικό ερευνητικό υπό σημαία Μάλτας, Nautical Geo οι έρευνες του οποίου πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λάρνακας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες η πορεία του παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.
«Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη παρακολουθούν την κατάσταση στενά. Αν χρειαστεί θα ξανασυζητήσουν το ζήτημα της συνολικής σχέσης με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει την τελική αξιολόγηση όταν έρθει η ώρα. Ό,τι συμβαίνει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, καθημερινά αξιολογείται», προσέθεσε. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθεί το θέμα της Τουρκίας στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, υπενθυμίζοντας πως «τα κράτη-μέλη συζητούν τακτικά το ζήτημα σε διάφορα επίπεδα».
Δηλώσεις Ακάρ
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα προκλητικός έναντι της ελληνικής πολιτικής τάξης με αφορμή τις αμυντικές συμφωνίες εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θέλει πολιτικές λύσεις μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των τριών όπλων, στον απόηχο τόσο των διερευνητικών επαφών, όσο και της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, κατηγόρησε Έλληνες πολιτικούς για κλιμάκωση της έντασης και επιθετικές ενέργειες, διαμηνύοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν «ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις εξάλλου έρχονται τρεις μόλις ημέρες μετά την φωτογραφία του Νίκου Χαρδαλιά στις Οινούσσες η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα του τουρκικού Τύπου, αλλά και την «ενόχληση», Χουλουσί Ακάρ ο οποίος χαρακτήρισε ως “προβοκάτσια” τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί.