Πολιτικά

Αποκλείουν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΜέΡΑ25

Αποκλείουν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΜέΡΑ25

Τι αναφέρουν πηγές του ΜέΡΑ 25 στο ethnos.gr

Καμία αλλαγή πλεύσης και καμία σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δε συνεπάγεται για το ΜέΡΑ25 η στήριξη της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δημοσκοπήσεις αλλά και την λίστα Πέτσα.

Όπως σημειώνουν από το ΜέΡΑ25, η μόνιμη και ξεκάθαρη θέση του κόμματος είναι ότι δεν πρέπει να μετατρέπεται η Βουλή σε Δικαστήριο, αλλά όταν ανοίγει ένα μείζων πολιτικό θέμα, με την προϋπόθεση η ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων να ανατεθεί σε νέο Σώμα Δίωξης Πολιτικού & Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος, το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της διερεύνησης από τη Βουλή

Όπως σημειώνουν πηγές από το ΜέΡΑ25 στο ethnos.gr, «δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε απέναντι σε μία τέτοια πρόταση», αλλά ξεκαθαρίζουν ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν ευθύνες για το ότι ουδέποτε προχώρησε σε ξεκαθάρισμα του τοπίου στα ΜΜΕ, όταν ήταν κυβέρνηση.

Πάντως, αναφορικά με την πρόταση για εξεταστική Επιτροπή, από τη Μαυροματαίων σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται από τη Νέα Δημοκρατία να κάνουν αντιπρόταση, η οποία θα συγκεντρώσει τελικά περισσότερες ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεταστική επιτροπή δεν είναι η πρώτη φορά που ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, δημιουργούν μία άτυπη συνεργασία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Είχαν προηγηθεί το κείμενο που είχαν συνυπογράψει τα δύο κόμματα μαζί με το ΚΚΕ ενόψει της απαγόρευσης συναθροίσεων την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση «να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Από το ΜέΡΑ 25 υπογραμμίζουν ότι εκείνη ήταν δική τους πρωτοβουλία, από την οποία το κόμμα βγήκε κερδισμένο και σημειώνουν ότι υπήρξε αντίστοιχη πρωτοβουλία μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, η οποία δεν είχε προχωρήσει.

Για το προσκλητήριο Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις

Τη διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή «Σκληρό Μαρκάρισμα», η οποία προβάλλεται στο κανάλι του κόμματος στο YouTube. Ερωτώμενος για το «προσκλητήριο Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις» και για το ενδεχόμενο να μπει σε συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για να είναι το ΜέΡΑ25 ο μικρός εταίρος μιας «προοδευτικής συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ίσως ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ», ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι δεν είναι στις βλέψεις των ανθρώπων του κόμματος οι υπουργικές θέσεις.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «κοίταξε ο άνθρωπος θέλει να γίνει πρωθυπουργός ξανά. Δικαίωμά του. Εμείς ξέρεις είμαστε ανοιχτοί και στις φιλοδοξίες των ανθρώπων», αλλά ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ριζικές διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ σε καίρια ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Εν συνεχεία ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 ξεκαθάρισε ότι «δεν μπήκαμε στη Βουλή για να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας».

«Μη μας προσκαλείς κύριε Τσίπρα να συζητήσουμε για το πώς θα μοιράσουμε υπουργεία γιατί δεν μας ενδιαφέρει αυτό δεν μπήκαμε στη Βουλή για να γίνουμε υπουργοί. Μπήκαμε στη Βουλή για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Έλα να μιλήσουμε για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τις επενδύσεις, για μια αναπτυξιακή τράπεζα. Θέλετε να μιλήσουμε για αυτά; Ελάτε να μιλήσουμε, είμαστε ανοιχτοί στο MέΡΑ. Όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν θα το κάνουν τα κόμματα διότι «έχουν δεσμευτεί με τα μνημόνια.

Η θέση του ΜέΡΑ25 για τα ΜΜΕ

Η θέση του κόμματος είναι ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας των ΜΜΕ πρέπει να αλλάξει προκειμένου να μεταμορφωθούν, σύμφωνα με το ΜέΡΑ «σε διαύλους ενημέρωσης και δημιουργικότητας».

Όπως αναγράφεται στο site του κόμματος, το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει το ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΗΡΩΤΩΝ & ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ) με εντολή την:

  • Επαναξιολόγηση των κριτηρίων για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας με επιβολή και αξιολόγηση στην βάση ποιοτικών κριτηρίων από το ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ.
  • Την κοινωνικοποίηση της ΕΡΤ η οποία, για να αποκτήσει πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα, θα πρέπει να διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από το ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ και λογοδοτεί αποκλειστικά σε αυτό (χωρίς την παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης).
  • Την μετατροπή του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου σε αυτοτελή δημόσιο φορέα, υπό την επίβλεψη του ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ, με επιστημονικό προσωπικό, που να διασφαλίζει την αξιοποίηση και διαφύλαξη του οπτικοακουστικού Αρχείου.
  • Την αναθεώρηση της σύμβασης με την Digea -Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. που αποτελεί (ελληνική πρωτοτυπία) ταυτόχρονα πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup