Πολιτικά

Ακρίβεια: Ράβε - ξήλωνε τα μέτρα στήριξης - Πού καταλήγει η κυβέρνηση

Ακρίβεια: Ράβε - ξήλωνε τα μέτρα στήριξης - Πού καταλήγει η κυβέρνηση

To οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει προσπαθώντας να απορροφήσει τους κραδασμούς από το εισαγώμενο κύμα ακρίβειας χωρίς να θυσιάσει τις φοροελαφρύνσεις

Σε δύσκολους μαθηματικούς υπολογισμούς προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να κλειδώσουν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι μία περίπλοκη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο, που πρέπει να απορροφήσει τους κραδασμούς από το εισαγώμενο κύμα ακρίβειας χωρίς να θυσιάσει τις φοροελαφρύνσεις.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών από το σπιράλ αυξήσεων κυρίως στην ενέργεια. Παράλληλα σε ισχύ θα μπουν κανονικά και οι φοροελαφρύνσεις, που ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός

Ωστόσο, το σχέδιο για δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο τέλους του έτους επαναξιολογείται. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία προτεραιότητα θα δοθεί στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει θα αποφασιστεί η έκταση των πρόσθετων ελαφρύνσεων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό που δεν απειλείται είναι το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου τη νέα χρονιά να καταβάλλουν μικρότερα ποσά τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στο «μέτωπο» της ενέργειας για να αποφευχθεί ένα … ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που μεταξύ άλλων αφορά το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα -που αφορά πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μια σειρά από άλλα καύσιμα- θα καταβληθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους, καθώς έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να έρθει πιο νωρίς η καταβολή του.

Δίνοντας μια εικόνα των κινήσεων που γίνονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως θα καλυφθεί το 80% των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες. Παράλληλα στο τραπέζι είναι η εξόφληση των λογαριασμών σε δόσεις.

Δεδομένο είναι πως σε περίπτωση που το κύμα ακρίβειας «επεκταθεί» θα επιστρατευθούν πρόσθετα μέτρα. Άλλωστε αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ´Αδωνις Γεωργιαδης στη συνέντευξη του στο ethnos.gr. «Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναβεβαιώσω ότι εφ’ όσον χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ενεργειακό «μέτωπο» του Νότου

Μέτρα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης θα αναζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και η εργαλειοθήκη που παρουσίασε ήδη η Κομισιόν.

Μια εικόνα των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση (κάτι ανάλογα με αυτό που είχε γίνει στα εμβόλια). Παράλληλα αναφέρθηκε στη δυνατότητα να μπορέσουν πολίτες, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα ακολουθήσουν άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μια κοινή προσπάθεια σε αυτό το πεδίο μπορεί να στείλει μηνύματα για τα επόμενα βήματα του «Νότου» απέναντι σε ένα πιο τεχνοκρατικό «Βορρά» που δεν επιθυμεί χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το «μέρισμα ανάπτυξης»

Πρόσθετα μέτρα στήριξης - με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στη μεσαία τάξη- φιλοδοξεί να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία πως θα υπάρξουν ευχάριστα νέα από το πεδίο της ανάπτυξης.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχει ανακοινωθεί ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2022 . Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι η καταβολή «κοινωνικού μερίσματος» σε συγκεκριμένες ομάδες - για παράδειγμα στους συνταξιούχους - στο τέλος του έτους.

Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για περαιτέρω ενίσχυση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. «Τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης στόχος είναι η ανάκαμψη αυτή να φανεί και στις τσέπες των εργαζομένων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή: Εthnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις